Clean eating. Het is zo’n term die je tegenwoordig overal tegen komt. Maar wat is het precies, clean eating? En is het ook automatisch gezond?
Clean eating: een definitie
Clean eating, letterlijk vertaald als ‘schoon eten’ wordt op verschillende manieren uitgelegd.
In de basis mag je de vertaling heel letterlijk nemen. Clean eating verwijst dan naar een eetpatroon waarbij je zaken als kleur-, geur- en smaakstoffen mijdt. Ook conserveermiddelen zijn uit den boze. Clean eating is gebaseerd op het eten van verse producten zonder allerlei toevoegingen. Bewerkte en kant-en-klaar producten worden tot een minimum beperkt of zelfs helemaal uitgesloten.
Maar meestal gaat clean eating verder dan dat. Het heeft dan niet alleen betrekking op wat je allemaal niet eet maar ook op wat je juist wel eet.
Clean eating verwijst dan naar een voedzaam en divers eetpatroon wat voor een groot deel gebaseerd is op plantaardige producten. Een dieet dus dat rijk is aan verse groenten en fruit, maar ook aan peulvruchten en bijvoorbeeld noten en zaden. Onbewerkte vlees- of vissoorten, magere zuivel en eieren zijn vaak de belangrijkste eiwitleveranciers. Ook hierbij geldt dat de basis gevormd wordt door verse, onbewerkte en vaak biologische producten.
In welke vorm je clean eating ook toepast, het houdt dus altijd een eetpatroon in waarbij je niet zomaar je karretje vollaadt in de supermarkt zonder erbij stil te staan wat je er nu precies in stopt.
Clean eating duidt ook op een stukje bewustwording. Je koopt weinig voorverpakt voedsel en wanneer je iets koopt dat in een potje, pak of blik zit, dan zorg je dat je weet wat er precies in zit. Je zult waarschijnlijk ook wat vaker naar een biologische markt of winkel gaan om inkopen te doen. Sommige clean eaters kweken zelfs zoveel mogelijk groente, fruit en kruiden zelf, al is dat natuurlijk geen vereiste.
De voordelen en nadelen van clean eating
Wanneer iemand overstapt op een eetpatroon van clean eating dan houdt dat bijna altijd een verbetering in. Je bewust worden van wat je eet, leidt in de praktijk vrijwel automatisch tot het maken van betere keuzen.
Toch zit daar ook een klein addertje in ´t gras. Hoewel clean eating an sich dus een heel goed uitgangspunt is, hoeft het niet automatisch te betekenen dat je ook gezond eet.
Het is best mogelijk dat je veel groente en fruit eet en alleen onbewerkte producten, en dat je toch te eenzijdig eet. Hierdoor krijg je dan te weinig van bepaalde voedingsstoffen binnen. Ook het tegenovergestelde is natuurlijk mogelijk: overdrijven met bepaalde voedingsmiddelen waardoor je juist teveel van iets binnen krijgt. Vooral met het populaire ´juicing´ slaan veel mensen een beetje door, waardoor ze bijvoorbeeld teveel betacaroteen/vitamine A binnen krijgen.
Maar al met al zijn dat kleine risico’s en is clean eating een prima richtlijn. Hou je daarnaast je totale voedselinname in de gaten, en zorg je dat je alle essentiële voedingstoffen binnen krijgt (wat je met bijvoorbeeld een tracker kunt controleren)en ga je bovendien ook niet overdrijven, dan ben je gewoon goed bezig.