HomeGezondheidGezonde voedingDe 5 effectiefste natuurlijke bloedverdunners

De 5 effectiefste natuurlijke bloedverdunners

Bloedverdunners zijn ontzettend belangrijk om je hart en andere organen gezond te houden als je last hebt van trombose ofwel het samenklonteren van je bloed. Ook als je een hart- of vaatziekte hebt, schrijft je arts standaard bloedverdunners voor. Wist je dat er ook natuurlijke bloedverdunners bestaan. Dit zijn de vijf meeste effectieve:

  1. Chiazaad

Chiazaad is een van de meeste effectieve natuurlijke bloedverdunners. Het is zelfs zo verdunnend, dat je er beter niet meer dan 30 gram per dag van kan eten. Wat chiazaad zo gezond maakt voor het bloed, is de aanwezigheid van omega-3-vetzuren. Ook de antioxidanten in chiazaad helpen het bloed vloeibaar te houden en goed te laten stromen.

  1. Kurkuma

Kurkuma of geelwortel wordt al eeuwen gebruikt als natuurlijke bloedverdunner. Van oudsher staat deze gele wortel – die kerrie haar gele kleur geeft – bekend om zijn vermogen het bloed te verdunnen. Het kruid is rijk aan curcumine, dat bovendien je bloeddruk verlaagt en dus heel gezond is voor je hart en bloedvaten.

  1. Gember

Gember is nog zo’n natuurlijke bloedverdunner. Deze wortelstok met zijn karakteristieke geur en smaak bevat een bijzonder stofje: salisilaat. Het is een voorloper van acetyl salisaatzuur, dat we kennen als aspirine. Dit middel wordt vaak voorgeschreven aan mensen met hart- en vaatziekten om te voorkomen dat hun bloed gaat klonteren. De stof salisilaat komt overigens in meerdere planten voor en staat bekend om zijn bloedverdunnende werking. Avocado, bessen en kersen bevatten het stofje ook. Er is overigens nog meer onderzoek nodig om vast te stellen of deze planten inderdaad preventief werken tegen een hartinfarct, hartstilstand of beroerte.

  1. Noten

Noten zijn rijk aan vitamine E en kunnen om deze reden bloed verdunnend werken. Van vitamine E is namelijk bekend dat het voorkomt dat het bloed gaat samenklonteren. Het is dus heel gezond om noten te eten als je het risico loopt op trombose ofwel samenklonteren van het bloed. Ook volkoren granen en sommige groene bloedgroenten werken trouwens als natuurlijke bloedverdunner vanwege het gehalte aan vitamine E.

  1. Ginkho

Ginkho staat bekend om zijn gezonde eigenschappen en ook om zijn beschermende werking op het hart. Ginkho werkt namelijk sterk bloed verdunnend en mag om deze reden ook niet samen met bloedverdunnende medicijnen worden ingenomen. Dat geldt overigens voor alle natuurlijke bloedverdunners.

Natuurlijke bloedverdunners in plaats van medicatie?

Natuurlijke bloedverdunners kunnen helpen je bloed gezond te houden en te voorkomen dat het gaat samenklonteren. Kurkuma, gember en vitamine E zouden net zelfs zo’n sterke bloedverdunnende werking kunnen hebben als medicijnen die samenklontering van bloed tegengaan. Toch is het niet aan te raden om voorgeschreven bloedverdunners op eigen houtje te vervangen door natuurlijke bloedverdunners. Ook is het niet raadzaam om natuurlijke bloedverdunners in combinatie met medicatie te nemen. Dit zou je bloed namelijk te veel kunnen verdunnen, met als gevolg een verhoogd risico op bloedingen. Om dezelfde reden zouden zwangere vrouwen geen natuurlijke bloedverdunners moeten gebruiken, net als mensen met een onregelmatige menstruatie.

Een handje noten per dag of een schepje gember en kurkuma door je eten kan zeker geen kwaad, maar overleg altijd eerst met je arts als je ginkgo-, gember- of kurkumasupplementen wilt gaan slikken. Hierin zitten deze natuurlijke bloedverdunners in zeer hoge doseringen, waardoor ze sterk werken. De vraag is echter hoe sterk en of deze doseringen ook geschikt zijn om jouw bloed dun en vloeibaar te houden zonder dat je bloedingen krijgt. Je arts kan bepalen of deze supplementen de juiste werking hebben op jouw lijf en zodoende de voorgeschreven bloedverdunners kunnen vervangen.

Waarom zou je bloedverdunners willen vervangen?

Een van de redenen om bloedverdunnende medicijnen te vervangen door natuurlijke bloedverdunners, is dat je hoofdpijn krijgt van de medicatie. Ook duizeligheid kan een reden zijn om natuurlijke bloedverdunners te willen gaan gebruiken. Gangbare bloedverdunners kunnen leiden tot maagproblemen, zodat je naast deze medicijnen vaak ook maagzuurremmers moet slikken. Dat probleem heb je niet bij natuurlijke bloedverdunners. Dit kan dus ook een reden zijn om te kiezen voor kruiden en andere planten met een bloedverdunnende werking.

Ook gezond leven is belangrijk

Naast natuurlijke bloedverdunners is er trouwens nog meer nodig om je bloed op de juiste dikte te houden. Een gezonde levensstijl zorgt voor een goede lichamelijke gezondheid en daarmee voor gezond bloed. Vergeet dus vooral niet gezond te eten. Gezond eten doe je door veel water te drinken en zoveel mogelijk groenten, fruit, verse vis, vers vlees en volkoren granen op je menu te zetten. Vooral vette vis is heel gezond voor hart en bloedvaten, vanwege de omega-3-vetzuren die deze vis bevat. Laat suiker en bewerkte producten (alles uit pakjes en zakjes) liever staan en beweeg daarnaast voldoende.

Actieve levensstijl

Naast gezond eten is genoeg bewegen belangrijk om je bloed dunner te maken en te houden. Iedere dag wandelen of fietsen is heel gezond voor je bloed. Doe dit dus zo vaak mogelijk naast gezond eten, want dan hebben natuurlijke bloedverdunners ook echt effect. Op die manier is de kans het grootst dat je bloed dat gemakkelijk door je aderen stroomt en niet gaat samenklonteren.

Stop met roken

Rook je, dan kan dit al je inspanningen om gezond te leven teniet doen. Roken heeft namelijk een schadelijke invloed op je bloed en bloedvaten. Het maakt je bloed stroperiger, waardoor het risico op bloedklonters toeneemt. Ook beschadigt roken je aders, zodat aderverkalking op de loer ligt. Aderverkalking is het dichtslibben van je aders, met als gevolg dat eventuele bloedklonters gemakkelijker vast komen te zitten. Dit veroorzaakt de gevreesde infarcten, ofwel het afsterven van weefsel omdat het bloed niet kan doorstromen en de weefsels van zuurstof kan voorzien. Het is dus belangrijk om naast gezond eten en voldoende bewegen te stoppen met roken.

Andere factoren die je bloed gezond houden

Naast natuurlijke bloedverdunners is het belangrijk om te werken aan een gezonde bloeddruk en een gezond cholesterol. Slecht cholesterol draagt namelijk bij aan aderverkalking oftewel het dichtslibben van de aders, waardoor en bloedvat sneller verstopt kan raken in geval van een bloedklonter. Ook een hoge bloeddruk kan de bloedvaten beschadigen en aderverkalking veroorzaken. Bij een langdurig hoge bloeddruk is de druk van het bloed tegen de vaatwanden namelijk voortdurend erg groot, waardoor het wand van het bloedvat aangetast raakt en daardoor minder glad wordt. Hierdoor kunnen zich gemakkelijker allerlei stofjes aan de vaatwand hechten, waardoor de ader op den duur kan dichtslibben. Een gezond cholesterol en een gezonde bloeddruk zijn dus minstens zo belangrijk als bloedverdunners.

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair