De granaatappel wordt met recht een ‘superfood’ genoemd. Ze is rijk aan vezels en zit boordevol voedingsstoffen als vitamine C, K, foliumzuur en fosfor en bevat relatief weinig calorieën. De zoete smaak met een subtiel bittertje wordt door veel mensen erg gewaardeerd.
En toch kan niet iedereen optimaal genieten van een granaatappel. Het eten van een granaatappel zorgt voor heel wat irritaties. Want hoe eet je zo’n ding nu eigenlijk? Hoe krijg je al die pitjes eruit zonder alles compleet onder de vlekken te smeren?

Hoe eet je een granaatappel? Methode 1

Een granaatappel kun je eenvoudig in twee delen breken door het kapje eraf te halen en ‘m over de lengte rondom iets in te snijden. Het probleem is dan dat je met twee helften zit met allerlei compartimentjes die je weer open moet peuteren om bij alle zaadjes te kunnen.
Maar er is een andere manier. Je kunt aan een granaatappel zien dat deze niet perfect rond is: er zitten wat uitstulpingen rondom. Meestal zijn dat er vijf tot zeven. Op die plaatsen worden de zaadjes aan de binnenkant door een vlies van elkaar gescheiden. Wanneer je nu de bovenkant van de granaatappel voorzichtig afsnijdt (een cirkel van ongeveer 4-6 cm doorsnee), en langs de uitstulpingen de schil wat insnijdt, kun je vanaf de bovenkant de granaatappel in meerdere delen langzaam openbreken. Alle compartimenten zijn dan open en je kunt makkelijk bij alle zaadjes.

Hoe eet je een granaatappel? Methode 2

De tweede methode is zeker niet de netste maar wel een van de snelste en ongetwijfeld de lompste. Je hebt hiervoor een ruime schaal of bak nodig die niet te ondiep is. Neem bijvoorbeeld een fruitschaal. Snij een goed rijpe granaatappel over de lengte rondom een beetje in en breek de vrucht in twee helften. Hou een helft met de open kant boven de schaal.
Pak vervolgens een flinke pollepel of bakspatel en sla daarmee tegen de bolle kant van de halve granaatappel. Bij een rijpe granaatappel komt op deze manier al een groot deel van de pitjes los. Achtergebleven pitjes kun je vervolgens alsnog met de hand uithalen.

Hoe eet je een granaatappel? Methode 3

Hoewel bovenstaande tips makkelijk zijn als je een beetje snel wil eten of voor een recept veel pitjes nodig hebt, zijn wij toch voorstanders van de methode die je het meest ziet in de landen waar de granaatappel oorspronkelijk vandaan komt.
In Iran bijvoorbeeld, waar de granaatappel de nationale vrucht is, worden granaatappels vaak na traditionele maaltijden geserveerd. Iedere gast krijgt gewoon een hele granaatappel die hij of zij op z’n gemak opent en pitje voor pitje opsnoept. Het is een gezellige, rustige afsluiter van de maaltijd waarbij iedereen nog even nageniet. En daar valt wat voor te zeggen. Eten is tenslotte meer dan zoveel mogelijk zo snel mogelijk in je mond proppen. En in ons vaak zo drukke en gejaagde bestaan hoeft zo’n lastige granaatappel helemaal geen reden voor ergernis te zijn. Ze kan ons juist helpen om even een lekker rustig momentje te hebben waarbij we de tijd nemen van iets lekkers te genieten.