We krijgen wel eens de vraag “Hoe voorkom ik een vreetbui ’s avonds?”.
Het antwoord hierop is niet heel eenvoudig.
Er zijn namelijk meerdere oorzaken van deze vreetbuien mogelijk.
Zo kan het voor de één zo zijn dat hij/zij zich niet echt bewust is van de eetbui.
De chipjes, koekjes en chocolaatjes worden zo’n beetje op de automatische piloot naar binnen gewerkt…
Een ander gaat misschien weer eten uit een bepaalde emotie.
Verdriet, teleurstelling, frustratie… weer een ander is verslaafd aan suiker of eet uit verveling, eenzaamheid of van stress.
Dus een heel belangrijk onderdeel van deze vraag is om uit te zoeken wat jou triggert tot een vreetbui.
Onbewuste snaai-aanval achter het scherm
Herken je dat? Je zit ’s avonds lekker op de bank voor de TV en je favoriete soap of serie staat op. Of je bent even lekker aan het surfen op het wereldwijde web. En je hebt ontzettende trek in ‘iets’.
En dat ‘iets’ is dan meestal iets vets of zoets. Je pakt een zak chips, koekjes of wat chocolade. En eigenlijk zonder dat je het echt door hebt eet je de zak of het pak compleet leeg.
Ondertussen krijg je ook nog eens een droge mond van al dat zout en dat spoel je dan weg met een paar glazen frisdrank, een biertje of een lekker glas wijn.
Maar aan het eind van de avond of ’s ochtends als je wakker wordt, heb je er toch spijt van dat je jezelf zo hebt laten gaan die avond ervoor.
Hoe kon dat nou weer gebeuren?
Je blijft dan misschien met een enorm schuldgevoel zitten. En dat kan soms zelfs weer een trigger zijn voor een nieuwe vreetbui.
Bewust worden van je acties
Ja, het is gebeurd. En ja, het zal ook nog wel vaker voorkomen. Het lijkt ook zo moeilijk om er mee te stoppen. Nou, ik kan je vertellen dat heel veel mensen hier moeite mee hebben. Je bent zeker niet de enige.
De meeste vreetbuien vinden plaats in de avonduren. En dan met name voor de TV of achter de computer. Waarom zit je trouwens vóór de TV en achter de computer? Je zit toch altijd voor een scherm ;-). Maar goed, ik dwaal af…
Waar ik het over wil hebben is bewustwording. Helemaal in het begin van dit artikel had ik het even kort over snaaien op de ‘automatische piloot’.
Want als je die vreetbuien ’s avonds wilt voorkomen dan begint het bij bewust worden van wat je doet. Wat zet jou aan tot een vreetbui? Misschien goed dat je daar eerst even over na gaat denken.
Actiemoment:
Pak eens een pen en papier en probeer voor jezelf op te schrijven op welke momenten je een vreetbui hebt. Het kan zijn bij een bepaalde emotie (verdriet… teleurstelling …boosheid) of tijdens een bepaalde gebeurtenis.
En denk ook eens goed na over de uren voor die vreetbui. Neem hier echt even de tijd voor (minimaal 15 minuten) en probeer op te schrijven hoe je jezelf voelde voor en tijdens die vreetbui.
Hierdoor zul je bewuster worden van wat jou triggert, waarom je gaat eten. Het lijkt misschien niet zo heel belangrijk, maar dit is een zeer belangrijke (en de eerste) stap om wat aan die vreetbuien te doen.
7 manieren om vreetbuien te voorkomen
Iedereen heeft wel eens een moment van zwakte. We zien dan in onze gedachten zoute, zoete of vette hapjes voorbij komen. Je kunt nou eenmaal niet altijd op je sterkst zijn.
Wil je in de toekomst makkelijker weerstand bieden tegen een vreetbui? Volg dan de volgende 7 tips…
- Zorg dat je voldoende slaap krijgt. Een tekort aan slaap verhoogt het hongergevoel tijdens de dag. Zorg dat je genoeg en vooral ook regelmatig slaapt.
- Eet meer proteïnen. Eet ’s avonds wanneer je het gevoel hebt dat je fout in gaat een bakje magere kwark/yoghurt of een gekookt ei. Voor veel mensen helpen de eiwitten om het hongergevoel tegen te gaan. Probeer eens of dit voor jou ook werkt.
- Eet een (gezond) ontbijt. Sla je wel eens je ontbijt over? Niet doen! Begin de dag met een gezond ontbijt met voldoende vezels, langzame koolhydraten, fruit en eiwitten. Dit helpt je bloedsuikerspiegel gedurende de dag beter in balans te houden wat de kans op vreetbuien aanzienlijk verkleint.
- Eet overdag voldoende gezonde voeding. Vaak zie je dat mensen die willen afvallen overdag veel te weinig eten. Overdag trek je dat nog wel maar ’s avonds schreeuwt je lijf dan om calorieën. Hierdoor is de kans op een hongeraanval groter. Probeer overdag grotere porties gezonde voeding te nemen (meer groente bij het avondeten).
- Zorg dat je geen snaaivoer in huis haalt. Deze tip klinkt zo logisch maar wordt lang niet altijd opgevolgd. Doe je boodschappen wanneer je geen honger hebt dan is het makkelijker om geen chips, koekjes, chocolade, etc te kopen. Als je het niet in huis haalt, kun je het ook niet opeten.
- Eet overdag op regelmatige tijden. Wat ook helpt het hongergevoel ’s avonds tegen te gaan is het eten op vaste tijden. Je lichaam weet dan wanneer het voedsel kan verwachten.
- Bedenk een afleiding. Als je trek hebt in iets lekkers, ga dan iets doen dat totaal niets met eten te maken heeft. Ga bijvoorbeeld buiten een stukje lopen of ga met je hobby aan de gang. Doe iets actiefs zodat de lekkere trek voorbij gaat.
Bouw stap voor stap de hunkering naar ongezonde snacks af en vergeef jezelf als je een keer in de fout gaat.
Maar pak daarna wel meteen je gezonde voornemens weer op. Focus op wat er wél werkt en geloof in jezelf. De aanhouder wint.
Heel veel sterkte met het focussen op een gezonde levensstijl.