jodiumrijke voeding gedroogd zeewier

Krijg jij genoeg jodiumrijke voeding binnen?

Jodium is essentieel voor het functioneren van je schildklier.

En je schildklier is weer verantwoordelijk voor een zeer belangrijk proces in je lichaam, namelijk een goede stofwisseling.

In dit artikel geven wij jou de top 10 van jodiumrijke voeding.

Ontdek hoe je deze producten in je dagelijkse voedingspatroon kunt opnemen.

Verder gaan we dieper in op de gezondheidsrisico’s van een jodiumtekort.

Wat is jodium?

Jodium is een essentieel spoorelement (sporenelement). Een spoorelement is een categorie binnen de mineralen.

Je lichaam kan jodium zelf niet aanmaken, dus je zult het uit jodiumrijke voeding moeten halen.

Jodium heeft één belangrijke functie: het is noodzakelijk voor de aanmaak van het schildklierhormoon thyroxine (T4).

Dit is een (pro)hormoon dat een rol speelt bij de groei, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en het metabolisme (de stofwisseling). De schildklier legt een voorraad jodium aan.

Een goede stofwisseling reguleert onder andere ook de hartfunctie, lichaamstemperatuur, voortplantingsfuncties in je lichaam, je gewicht en je humeur.

Jodium moet je niet verwarren met jodium voor op een wondje. Die laatste variant wordt betadine genoemd en hier zit een speciaal soort jodium in.

Jodium is een voedingstof waarvan het belang voor de gezondheid niet bij iedereen bekend is. Toch bestaat een gezond voedingspatroon ook uit jodiumrijke voeding.

Lees ook: stofwisseling versnellen (10 tips)

Top 10 jodiumrijke voeding

Het jodiumgehalte in jodiumrijke voeding kan per item verschillen. Het is bijvoorbeeld afhankelijk van het jodiumgehalte in de grond waar het product in is gekweekt of gegroeid.

Het is de bedoeling dat je dagelijks 2 tot 3 van onderstaande jodiumrijke voeding binnenkrijgt om aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen.

1. Gedroogd zeewier

7 gram = 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Dit is echter wel mede afhankelijk van de soort en de manier waarop het gedroogd is.

Zeewier bestaat uit een groep van niet verwante algen / wieren.

Het is een bron van vitaminen (C, B12, E) en mineralen (zoals calcium). Zeewier is een superfood!

Misschien weet je niet goed hoe je zeewier het beste in je voedingspatroon kunt opnemen.

Gedroogd zeewier (nori) kennen wij hier vooral van sushi. Wanneer je niet van rauwe vis houdt kun je ook komkommer, ei, gember of avocado gebruiken.

Je kunt zeewier echter in veel meer smakelijke recepten inzetten.

2. Kabeljauw

85 gram = 66% van de ADH.

Je kunt kabeljauw bakken, stomen en stoven en bijvoorbeeld verwerken in een ovenschotel, vistaart, pasta of curry. Spinazie uit jodiumrijke grond is een goede en smakelijke aanvulling op kabeljauw.

Andere vissoorten die jodium bevatten zijn overige witvissoorten zoals koolvis, schelvis en rode mul, evenals vette vis zoals haring en makreel.

Kies het liefst voor kabeljauw met een MSC– of ASC keurmerk.

3. Cranberries

28 gram = 60% van de ADH.

Cranberries (veenbessen) zijn een natuurlijk antibiotica. Het sap is eveneens goed tegen blaasontsteking.

Kies wel voor ongezoete cranberries want gezoete bevatten natuurlijk veel suiker.

Voeg ze toe aan je smoothie of salade. Of maak er sap, jam, compote of thee van.

4. Yoghurt

1 flinke kop = 58% van de ADH.

Griekse yoghurt bijvoorbeeld is erg gezond. Ook kaas en melk bevatten jodium.

Kijk wel uit met een teveel aan melkproducten. Veel mensen zijn overgevoelig voor lactose. Bovendien kan zuivel groeihormonen bevatten die je eigen hormoonhuishouding in de war kunnen schoppen.

5. Aardappels

1 middelgrote aardappel (liefst in de schil) = 40% van de ADH.

De blauwe aardappel bijvoorbeeld, is een soort die weer helemaal terug is en rijk is aan jodium.

6. Kalkoenfilet

85 gram = 23% van de ADH

Kalkoenfilet is rijk aan jodium en een mager stukje vlees.

Je kunt er eindeloos mee variëren. Eet bijvoorbeeld eens een broodje kalkoenfilet met tuinkers of waterkers, wat ook rijk is aan jodium. Verwerk het in de soep of eet het met koolsoorten als hoofdgerecht.

Kies het liefst voor de biologische variant.

7. Witte bonen

Een halve kop witte bonen = 23% van de ADH.

Witte bonen behoren tot jodiumrijke voeding. We kennen ze voornamelijk van de witte bonen in tomatensaus.

Maar je kunt veel meer kanten op met witte bonen, bijvoorbeeld verwerken tot een witte bonen salade, een aardappelschotel, een pasta of een soep. Je kunt er ook een variant van hummus mee maken.

Let er op dat in de tomatensaus veel verborgen suikers kunnen zitten.

Je kunt witte bonen ook kopen in de gedroogde variant. Dan moet je ze eerst weken voor gebruik.

8. Tonijn

85 gram = 23% van de ADH.

Gebruik tonijn in een salade, of maak eens (gegrilde) tonijnsteak, volkoren pasta met tonijn of tonijncarpaccio.

Kies voor zuivere tonijn van goede kwaliteit, met een vis keurmerk.

9. Aardbeien

1 kop met aardbeien = 8% van de ADH.

Aardbeien zijn typische seizoensvruchten. De beste tijd om aardbeien te eten is zo vanaf eind april tot september.

10. Eieren

1 groot ei = 8% van de ADH

Anders dan decennia lang werd gedacht, kun je met een gerust hart dagelijks een paar eieren eten. Het bevat geen schadelijk cholesterol zoals men eerder aannam.

Eieren zijn zeer gezond en bevatten onder andere vitamine D.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor jodium?

Voor volwassenen ligt dit op 150 microgram en voor baby’s en kinderen tussen de 50 en 120 microgram.

Er is ook een maximale hoeveelheid vastgesteld, namelijk 600 microgram. Wil je meer jodiumrijke voeding gaan eten, bouw dit dan langzaam op.

Is teveel jodium schadelijk?

Heb je een traag werkende schildklier (hypothyreoïdie)? Dan is het des te meer noodzakelijk om jodiumrijke voeding te consumeren.

Maar een teveel aan jodium brengt ook weer een risico met zich mee: schildkliervergroting; ook wel krop of struma genoemd.

Dit uit zich in een zwelling in de voorkant van de hals.

Een teveel aan jodium kan eveneens de ziekte van Hashimoto (auto-immuunziekte van de schildklier) ‘aanwakkeren’.

Sommige mensen zijn zelfs overgevoelig voor jodium en moeten een jodium-arm dieet volgen.

Het is dus van belang dat je binnen de minimale én maximale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid blijft.

Is brood en zout goede jodiumrijke voeding?

Vaak wordt door instanties als het Voedingscentrum aangeraden om brood te eten als goede bron van jodium. Brood bevat bakkerszout. Dit is verrijkt met (extra) jodium.

Voeding in Nederland bevat weinig zout. Daarom werd het tussen 1942 en 1998 verplicht voor bakkers om het broodzout (bakkersgist) te verrijken met jodium.

Het bleek echter dat een teveel aan jodium ook niet goed is voor de gezondheid. Daarom wordt er vanaf 2009 bakkerszout gebruikt met minder jodium.

Niet bij elk soort brood wordt overigens jodium toegevoegd. Wanneer je zelf brood maakt, bijvoorbeeld glutenvrij brood, dan zit er geen jodium in als je geen zout verrijkt met jodium gebruikt.

Tafelzout is niet erg gezond maar bevat wel jodium. Himalayazout dat een stuk gezonder is, bevat dan weer geen jodium.

Veel mensen eten tegenwoordig minder brood. Zij willen minder of geen gluten eten en / of minder koolhydraten. Wij ondersteunen deze keuze en daarom komt brood niet voor in de top 10 lijst met jodiumrijke voeding.

Je kunt uiteraard voor jezelf bepalen of je brood wilt eten als bron voor jodium.

Voedingssupplementen met jodium

Lust je niet zoveel van bovengenoemde jodiumrijke voeding en ben je bang dat je een tekort aan jodium krijgt?

Slik dan eens een voedingssupplement met jodium.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor spirulina (algensoort) of kelp (blaaswier); verkrijgbaar in tabletten, poeder en tinctuur.

Gezondheidsrisico’s van jodiumtekort

Zwangere vrouwen hebben extra jodium nodig. Extra jodium slikken tijdens de zwangerschap verhoogt het I.Q. van het kindje.

Een jodiumtekort kan leiden tot een groeiachterstand en een minder goede intellectuele ontwikkeling van het kindje, bijvoorbeeld betreffende de taalontwikkeling. Dit ziektebeeld wordt cretinisme genoemd.

Heb je als vrouw last van pijnlijke knobbels in je borsten, dan kan dit duiden op een tekort aan jodiumrijke voeding.

Wanneer je middels je voeding veel giftige stoffen binnenkrijgt zoals fluor, kwik en lood, wordt door je lichaam jodium gebruikt om deze stoffen onschadelijk te maken.

Door een jodiumtekort kan je lichaam dus minder goed gezuiverd worden.

De symptomen van ADHD kunnen sterker naar voren komen wanneer je te weinig jodiumrijke voeding eet.

Een jodiumtekort kan leiden tot vele andere, uitéénlopende klachten. Denk aan:

  • Hoofdpijn en migraine
  • Misselijkheid
  • Koorts
  • Spierpijn
  • Gewrichtspijn
  • Hartkloppingen
  • Een opgejaagd gevoel
  • Een depressief gevoel
  • Vermoeidheid
  • Lage bloeddruk
  • Maag- en darmklachten
  • Een warme en / of droge huid
  • Niet kunnen zweten (de warmte kwijtraken en daarmee schadelijke stoffen af kunnen voeren en de juiste lichaamstemperatuur kunnen houden)
  • Huidschilfers en huidirritatie
  • Een pafferig gezicht, hangende oogleden
  • Acne
  • Een droge mond en weinig speekselproductie
  • Slaapproblemen
  • Haaruitval
  • Broze nagels
  • Een verminderd libido
  • Overgewicht

VERNIEUWD!

ONS 10-WEKEN AFSLANKBOEK