Kokosnoot openen (snelle en eenvoudige methode)

kokosnoot openen

De eerste keer een kokosnoot openen: het kan een flinke uitdaging zijn.

Want hoe haal je nou het kokoswater en vruchtvlees eruit zonder een enorme rommel te maken?

De schil is hard maar de beloning binnenin is zacht, sappig en super gezond. Ik kan me voorstellen dat je dit klusje snel wilt klaren.

Misschien heb je in gedachten al een zaag of bijl voorbij zien komen… of wil je de kokosnoot van het dak afgooien? Niet nodig!

Ik presenteer je de beste manieren om een kokosnoot te openen en het kokoswater eruit te halen. Eenvoudig, veilig en snel.

Nog één laatste tip voordat je van start gaat: je kunt de kokosnoot 15 minuten in de vriezer of in een voorverwarmde oven (100ºC) leggen. Dit zorgt ervoor dat het vruchtvlees van de kokosnoot beter loskomt.

Stap 1. Zo haal je het kokoswater uit een kokosnoot

Het is je misschien wel eens opgevallen dat een kokosnoot drie donkere ronde plekjes heeft. Dit lijkt een beetje op een gezichtje.

Twee van de drie rondjes – de ogen – hebben een soort wenkbrauwtje; die kun je ook voelen met je vinger.Het donkere ronde plekje zonder wenkbrauwtje – de mond – is het zachtst. Hier kun je eenvoudig een gat in maken.

kokosnoot ogen gaatjes

Leg de kokosnoot op een harde platte ondergrond, bijvoorbeeld een snijplank. Doorboor het zachte oog met een smal puntig mes, schroevendraaier, Chinees eetstokje, grote spijker of schroef, of ander puntig voorwerp.

Dit zou vrij makkelijk moeten gaan. Maak het gat zo groot mogelijk.

Leg een zeefje op een glas. Je kunt vervolgens de kokosnoot met het gaatje naar beneden op het zeefje zetten. Met het zeefje filter je eventuele stukjes schil.

Stap 2. De kokosnoot openen

Om bij het vruchtvlees te kunnen komen moet je de kokosnoot openbreken. Er zijn zeer veel manieren om een kokosnoot te openen.

Optie A: Met een groot keukenmes of hakmes

Leg de kokosnoot in je hand en hou deze goed vast. Kijk uit voor je vingers! Sla met de rug van het mes (het dikke gedeelte) precies in het midden van de kokosnoot.

Draai de kokosnoot steeds een klein stukje rond en blijf op de denkbeeldige middellijn slaan. In het begin lijkt er niks te gebeuren, maar blijf slaan! Er zal uiteindelijk een barst ontstaan. Als je goed in het midden blijft slaan krijg je een mooie rechte breuk.

kokosnoot openhakken met een mes

Optie B: Met een hamer

Wikkel de kokosnoot in een handdoek. Hierdoor blijven de scherven bij elkaar en beperk je de rommel. Geef er vervolgens een paar harde klappen op. Voilà: kokosnoot open en in stukjes!

Let er bij deze techniek wel op dat je je keukenblad of ondergrond niet beschadigd. Gebruik bijvoorbeeld liever een stoeptegel als ondergrond.

Stap 3. Kokosvlees uit de kokosnoot halen

Heb je zoals bovenin het artikel beschreven de kokosnoot van te voren 15 minuten gekoeld of verhit? Dan kun je het vruchtvlees er met een lepel of bot mes uitwippen. Heb je dit niet gedaan?

Dan kun je kunt het vruchtvlees ook verwijderen zonder de kokosnoot te koelen of verhitten. Dit gaat wel het meest eenvoudig als je de kokosnoot in kleine stukjes hebt geslagen. Snijd het kokosvlees los met een scherp mesje.

Stap 4. Verwijder het bruine schilletje

Er zit nog een dun bruin schilletje om de kokos. Deze kun je er met een scherp mesje of dunschiller eenvoudig afhalen. Je kunt het ook gewoon samen met de kokos opeten voor wat extra vezels.

Zo eenvoudig kun je dus een kokosnoot openen!

We hopen dat deze ‘kokosnoot openen handleiding’ je stimuleert om vaker een kokosnoot te kopen. Het vruchtvlees van de kokosnoot en het kokoswater zijn echt super gezond. We raden je dan ook aan regelmatig kokos te eten en kokoswater te drinken.