HomeGezondheidGezonde voedingWaarom zoete aardappel gezond is

Waarom zoete aardappel gezond is

Natuurlijk weet iedereen wat een aardappel is. We weten ook dat de aardappel eeuwen geleden uit Zuid-Amerika naar Europa werd gebracht en zo zijn intrede deed in de Europese keuken. Maar wat een zoete aardappel is, waar we deze groente kunnen vinden en hoe ze verbouwd kan worden, weten we al veel minder. Is het trouwens mogelijk om deze groente in Nederland te verbouwen. Op deze en andere vragen zoals waarom zoete aardappel gezond is, proberen we nu een antwoord te formuleren.

Waar komt de zoete aardappel vandaan?

Ook de zoete aardappel heeft zijn oorsprong in Zuid-Amerika. In vroegere tijden (tot ongeveer het jaar 1500) werd deze eetbare knol die trouwens net zoals de aardappel ook zetmeel bevat, enkel gevonden in dit continent. Nadien werd de zoete aardappel verspreid over Zuidoost Azië in landen zoals China, Japan, de Filippijnen en Indonesië. Andere plekken waar de zoete aardappel oorspronkelijk geteeld wordt zijn Polynesië, Melanesië en Nieuw-Guinea. Ook de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland kenden deze eetbare plant al. In tegenstelling tot de gewone aardappel werd de zoete aardappel dus niet geïntroduceerd door Europese ontdekkingsreizigers.

Welke voedingsstoffen zitten in zoete aardappel

Net zoals de gewone aardappel is de zoete aardappel rijk aan zetmeel. In tegenstelling tot wat je zou denken zijn de twee aardappels plantkundig geen familie van elkaar. Onze gewone aardappels behoren immers tot de familie van de nachtschade, en de zoete aardappels niet. Toch worden ze in de keuken vaak op dezelfde manier gebruikt. Verder zijn de twee knollen vergelijkbaar qua watergehalte, maar bevatten de zoete aardappels iets meer energie dan de gewone aardappel. Ze bevatten zoals hun naam doet vermoeden ook meer suiker dan de gewone aardappel. Verder bevatten ze drie keer meer calcium, zijn ze een goede bron van kalium en zijn ze bijzonder rijk aan vitamine A. Meteen weten we waarom zoete aardappel gezond is.

Waarom zoete aardappel gezond is?

In tegenstelling tot de gewone aardappel die natuurlijk ook gezond is, valt de zoete aardappel positief om door zijn hoge kaliumgehalte en het feit dat dit knolgewas zeer veel vitamine A bevat. Behalve vitamine A is de zoete aardappel ook nog rijk aan betacaroteen. Betacaroteen is trouwens een stof die heel belangrijk is om vitamine A aan te maken. We worden altijd verteld dat vitamine A bijzonder goed is voor onze ogen, maar deze vitamine is vooral belangrijk voor de opbouw van onze kleinste bloedvaten, de haarvaten. Verder is deze vitamine inderdaad goed voor onze ogen omdat ze een bouwsteen is van het pigment rodopsine dat voorkomt in de staafjes van het netvlies van onze ogen. Dankzij deze staafjes kunnen we zien in het donker. Moeten we je nog overtuigen waarom de zoete aardappel gezond is?

Verder speelt betacaroteen een belangrijke rol voor onze huid. Deze stof zorgt er immers voor dat onze huid in goede conditie blijft en zo kun je stellen dat de zoete aardappel de veroudering van onze huid tegengaat!

Bovendien bevat de zoete aardappel ook nog veel vitamine C en B6. Verder bevat hij uitzonderlijk weinig vet en al helemaal geen cholesterol! Omdat de zoete aardappel ook rijk is aan antioxidanten, kan hij een bijzondere rol spelen in de preventie van kanker.

En dit zijn nog maar enkele redenen waarom de zoete aardappel gezond is!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair