HomeGezondheidGezonde voedingWat is fenegriek? De voordelen en bijwerkingen op een rij!

Wat is fenegriek? De voordelen en bijwerkingen op een rij!

Er zijn veel manieren om je eten wat extra smaak te geven, dit kan je voornamelijk doen met kruiden, zoals bijvoorbeeld fenegriek. Maar sommige kruiden hebben naast een culinaire werking, ook een medicinale werking. Het zijn vaak geen wondermiddelen die echt ziektes kunnen genezen, maar ze kunnen wel een ondersteunende werking hebben voor het menselijk lichaam. Fenegriek is ook zo’n kruid dat wordt genuttigd voor de smaak maar ook omdat het een genezende werking zou hebben. Maar wat is fenegriek? Is het inderdaad gezond en wat doet het met je lichaam?

Fenegriek, wat is het?

Fenegriek is allereerst een plant uit de vlinderbloemenfamilie. Zijn Latijnse benaming is Trigonella foenum-graecum, andere benamingen zijn ook wel foenegriek of ‘Grieks hooi’. De naam Grieks hooi stamt af van het feit doordat dit keukenkruid oorspronkelijk uit Mesopotamië komt. De fenegriekplant wordt ongeveer 60 tot 90 centimeter lang. De plant heeft groene bladeren, kleine witte bloempjes en natuurlijk peulen die de fenegriekzaadjes bevatten. De zaadjes zelf zijn klein en hebben een goudbruine kleur.

Van de fenegriekplant worden de zaden en bladeren gebruikt in de keuken, zowel gedroogd als vers. De smaak van fenegriek wordt vooral omschreven als kruidig, nootachtig en bitter met een lichte geur van vers hooi. Dit kruid wordt voornamelijk gebruikt in Indische en Pakistaanse keuken voor bijvoorbeeld curry, de Arabische keuken voor bijvoorbeeld gebak en brood en de Noord-Afrikaanse keuken voor bijvoorbeeld vlees en vis. Je kan fenegriek in Nederland bijvoorbeeld tegenkomen wanneer het verwerkt is in kaas, net zoals komijn en kruidnagel.

Wat steeds meer in opkomst is, zijn natuurvoedingswinkels die zakjes fenegriekzaad verkopen. Het fenegriekzaad is een bekend en populair kiemzaad om als kiemgroente op te kweken en vervolgens op te eten.

Natuurvoedingswinkels verkopen dit zaad niet voor niets, al eeuwenlang wordt fenegriek gebruikt als helend kruid. In de Chinese en alternatieve geneeskunde wordt fenegriek gebruikt om allerlei huidaandoeningen en andere ziektes te behandelen. Op oud papierwerk uit Egypte is al te lezen dat de plant werd gebruikt om koorts te verminderen.

De voordelen van fenegriek

Veel mensen beweren dat fenegriek positieve gezondheidsvoordelen heeft voor het menselijk lichaam. Maar zoals dat voor eigenlijk elk kruid geldt dat geneeskrachtige eigenschappen heeft, is het vaak niet wetenschappelijke bewezen dat deze kruiden ook echt werken. Het kan prima voorkomen dat fenegriek – of ieder ander kruid – een positief effect heeft op de klachten van een individu, maar bij iemand anders werkt het misschien totaal niet. Hieronder lees je over een paar gezondheidsvoordelen van fenegriek die bij veel mensen voorkomen.

Verhogen van melkproductie

Bij vrouwen kan fenegriek helpen bij het stimuleren van de melkproductie. Al eeuwenlang gebruiken verschillende culturen dit middel om de melkproductie op te schroeven. Moeders merken van zo’n 24 tot 72 uur na het innemen van de capsules al dat de melkproductie wordt verhoogd. Maar anderen merken juist weer helemaal geen verschil. Wel wordt aangeraden om fenegriek niet langdurig te gebruiken, dan zou het problemen kunnen opleveren. Op het moment dat je stopt met het innemen van fenegriek, zal de verhoogde melkproductie gelijk stoppen. Het is aan te raden om eerst met een arts te overleggen of het in jouw situatie verstandig is om fenegriek te gebruiken.

Fenegriek kan helpen bij aderproblemen

Fenegriek is ten eerste rijk aan ijzer en koper. Daarnaast bevat het ook saponine en coumarine, deze stofjes kunnen je lichaam ondersteunen bij aderproblemen.

Ontstekingsremmende eigenschappen van fenegriek

Fenegriek zou de eigenschap hebben om ontstekingen in het lichaam te verkoelen. Het International Immunopharmacology publiceerde een onderzoek waar de ontstekingsremmende werking van fenegriek werd getest op ratten met artritis. Hieruit bleek dat de ontsteking inderdaad werd verminderd bij de ratten. Ook had het een positieve invloed op de antioxidanten in het lichaam.

Behalve bij inwendige ontstekingen, kan fenegriek ook helpen bij uitwendige kwaaltjes. Fenegriek wordt dan ook door veel culturen nog direct op de huid aangebracht. Hier vermindert het uitwendige ontstekingen en behandelt het onder andere spierijn, wonden, zweren, roos en eczeem. Dit is echter (nog) niet wetenschappelijk onderbouwd.

De bijwerkingen van fenegriek

Helaas heeft fenegriek een langere lijst van bijwerkingen dan van voordelen. Het heeft zeker goede eigenschappen, maar als je het verkeerd gebruikt kunnen er nogal wat vervelende consequenties aan vast zitten.

Diarree door fenegriek

De bijwerking die het meeste voorkomt, is dat mensen last krijgen van diarree door het gebruik van fenegriek. Fenegriek heeft namelijk ook de eigenschap dat het constipatie kan verhelpen, maar als je geen last van constipatie hebt, kan het bij mensen met een normale stoelgang juist leiden tot diarree.

Naast diarree komen ook andere klachten aan het spijsverteringsstelsel voor. Denk aan winderigheid of een opgeblazen gevoel. Deze klachten komen voornamelijk voor wanneer men een te hoge dosering heeft ingenomen.

Problemen met de zwangerschap

Het is al langer bekend dat het gebruik van fenegriek problemen kan opleveren tijdens de zwangerschap. En het zijn dan niet kleine kwaaltjes waar we het over hebben. Van miskramen tot ernstige misvormingen bij ongeboren baby’s komen allemaal voor bij feneriekgebruik tijdens een zwangerschap. Daarom wordt het afgeraden om dit kruid te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Zoals net bij de voordelen genoemd kan het de zwangerschap wel helpen om de melkproductie bij de moeder te stimuleren, maar neem het dus absoluut niet tijdens je zwangerschap!

Niet gebruiken bij diabetes

Veel internetbronnen stellen dat je fenegriek kan gebruiken bij diabetes omdat het een hoge bloedsuikerwaarde tegengaat. De hoeveelheid vezels in de zaden zorgen ervoor dat je bloedsuikerwaardes dalen. Maar als je ook al medicatie inneemt tegen een hoge bloedsuiker, dan kan fenegriek zorgen voor een te sterk effect en kan je te maken krijgen met een gevaarlijk lage bloedsuikerspiegel. Je krijgt dan last van misselijkheid, duizeligheid en flauwvallen. Als je fenegriek wilt gebruiken als diabetespatiënt, moet je eerst overleggen met je huisarts of dit mogelijk is in combinatie met de medicatie die je slikt.

Een lekkere smaakmaker, maar geen wondermiddel

Fenegriek is en blijft nog steeds een lekker kruid waar heerlijk mee kan worden gekookt. Het is dan ook vooral aan te raden om fenegriek gewoon te blijven gebruiken als smaakmaker. Het gebruik van fenegriek als medicinaal wondermiddel wordt door niemand echt aangeraden. Er zijn zeker voordelen aan fenegriek en het is ook gezond, maar je loopt te veel risico op bijwerkingen bij een te hoge dosering of verkeerd gebruik.

 

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair