HomeGezondheidGezonde voedingWat is quinoa en wat maakt het gezond?

Wat is quinoa en wat maakt het gezond?

Tegenwoordig zijn we allemaal begaan met onze gezondheid. Dat is alleen maar logisch, want wie wil er nou ziek worden? Het is dan ook geen wonder dat de meeste consumenten steeds meer gezonde producten kopen om vervolgens een gezond dieet te kunnen aanhouden. Het spreekwoord: “Je bent wat je eet.”, wordt daarom steeds populairder. Om op deze trend in te spelen, vinden we steeds meer gezonde producten in de supermarkt. Eén van deze producten die je zeker wel eens een keer bent tegengekomen, is quinoa. Iedereen heeft zeker wel van dit voedingsproduct gehoord. Voor vele mensen is het echter onduidelijk wat quinoa nu eigenlijk is. Daarom vertellen we je er meer over in dit artikel.

Wat is quinoa?

Wanneer mensen het woord quinoa horen of lezen op een verpakking, dan denken ze in de meeste gevallen aan een graanproduct. Als jij er ook zo over denkt, dan zit je in ieder geval al wel in de goede richting. Quinoa behoort namelijk tot de zogenaamde pseudogranen. Pseudogranen worden vaak als granen beschouwd en op een gelijkaardige wijze gebruikt. Het is dan ook geen wonder dat vele consumenten geen onderscheid maken tussen granen en pseudogranen! We leggen je eerst wat meer uit over pseudogranen.

Wat is een pseudograan eigenlijk?

Pseudogranen worden vaak als gewoon een soort van graan aanzien. Voor sommige mensen zijn het een soort van vergeten granen, net zoals we de vergeten groenten kennen. We gebruiken pseudogranen op dezelfde manier als we granen gebruiken. We vinden ze dan ook terug in brood en in ontbijtgranen. Als je de mening van een plantkundige vraagt, dan zal die je zeggen dat pseudogranen geen granen zijn, omdat ze tot een andere plantkundige familie behoren. Behalve quinoa bestaan er nog verschillende andere pseudogranen: amaranth, boekweit, canihua, gierst, sorghum en seff.

Waar groeit quinoa?

Quinoa is afkomstig van de quinoaplant. Het voedingsproduct quinoa wordt geproduceerd uit de zaden van de plant. De quinoaplant is afkomstig uit Zuid-Amerika, waar de plant groeit in landen zoals Ecuador, Peru en Colombia. Bijzonder aan de quinoaplant is dat hij bestand is tegen insecten en ongedierte. Bestrijdingsmiddelen zijn dus niet nodig om deze plant te laten groeien en de zaden te kunnen oogsten. In de quinoaplant zit namelijk van nature uit een stof die preventief werkt tegen ongedierte die andere oogsten wel kunnen aantasten. Deze stof kennen we onder de naam Saponin. Vele andere gewassen moeten wel behandeld worden met bestrijdingsmiddelen. Quinoa heeft deze vaak giftige chemische producten niet nodig. Dit pseudograan wordt altijd volledig biologisch geteeld. Saponin is echter ook een bestrijdingsmiddel. Dat is de reden waarom we consumenten de raad geven om quinoa goed af te spoelen voor je het in een gerecht gebruikt.

Waarom is quinoa gezond?

Quinoa is een echt natuurproduct. Bij het telen van dit pseudograan komen geen kunstmatige chemische stoffen te pas. Dit maakt dat dit voedingsproduct van nature uit al wat gezonder is dan traditionele gewassen. Ook qua voedingswaarde heeft quinoa grote voordelen. Het bevat namelijk verschillende aminozuren die we ook kennen als onderdeel van eiwitten. Aminozuren zijn trouwens ook bestanddelen die we terugvinden in cholesterolverlagende margarines. Quinoa bevat erg veel lysine en cystine. Dit maakt dit voedingsproduct bijzonder, want dit zijn nu net twee aminozuren die je bijna nooit terugvindt in de meest gebruikte graansoorten. Verder is quinoa rijk aan mineralen zoals magnesium, ijzer, fosfor en kalium.

De mening van wetenschappers en experts

Hoewel we steeds meer te weten komen over de voordelen en voedingswaarde van quinoa, vragen bepaalde critici zich af waarom we met zijn allen steeds meer nieuwe voedingsproducten gaan eten. Over de voedingswaarde van quinoa zijn er gelukkig geen meningsverschillen. Die staan gewoon vast. Bovendien groeit quinoa in streken waar andere voedingsgewassen gewoon niet uit de grond komen. Dit klinkt erg belovend, want op die manier zou quinoa wel eens kunnen bijdragen tot de oplossing van het wereldwijde voedseltekort. Er komen steeds meer mensen bij op onze planeet en het wordt steeds moeilijker om al die bijkomende monden te blijven voeden. Quinoa lijkt dan een goede oplossing te zijn voor de bevolking van de hoogvlakten in Zuid-Amerikaanse landen waar maar heel weinig kan groeien. Dit is trouwens ook de reden waarom de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties 2013 uitriep als het jaar van de quinoa.

Is quinoa een trend of een blijver?

Sinds 2013 wordt quinoa steeds populairder. Het ziet er bijgevolg uit alsof dit pseudograan een blijver is. In het westen is quinoa duidelijk een modeproduct. Het staat chic om quinoa te eten of ermee te koken. We vragen ons dan ook af of dit gezonde product ons geen grotere ecologische voetafdruk bezorgt. Het gaat immers over een gewas dat in Zuid-Amerika groeit. Grote afstanden tussen een voedingsproduct en de consument, lijkt structureel niet erg gezond te zijn. Op dat vlak is er gelukkig ook goed nieuws. Quinoa kan ook in Nederland verbouwd worden en dat gaat in ons klimaat verbazend goed. De zaadjes kiemen zeer gemakkelijk en de quinoaplant groeit hier zeer snel. Tegelijkertijd stellen we vast dat de kwaliteit van de quinoa die in Nederland wordt verbouwd, even goed is als deze die uit Zuid-Amerika komt. Dit wil zeggen dat quinoa ook op structureel vlak gezond is. De boeren in Zuid-Amerika kunnen het gezonde gewas blijven verbouwen en daardoor in de eigen voedselbehoefte voorzien, zonder dat hun oogst opgekocht wordt door de rest van de wereld en de eigen bevolking er niets aan heeft. Net omdat quinoa ook in een gematigd klimaat verbouwd kan worden, is het een gezond product voor iedereen.

Zijn er dan geen nadelen aan quinoa?

Quinoa lijkt een wondermiddel. Zowel op het gebied van voedingswaarde als van inzetbaarheid. Toch is er één groot nadeel. Omdat quinoa steeds populairder wordt en er buiten Zuid-Amerika nog onvoldoende quinoa wordt verbouwd, loert er één groot gevaar. Steeds meer land wordt ingepikt om quinoa te verbouwen. Dit wil zeggen dat er, net als voor soja, potentieel regenwoud voor gekapt wordt en dit heeft op lange termijn nadelige gevolgen voor iedereen.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair