Het woord spirulina doet waarschijnlijk niet gelijk een belletje rinkelen, het klinkt het meest als spinazi, maar dat is het absoluut niet. Spirulina wordt in het Latijn ook wel Arthrospira genoemd en het is een microscopisch kleine, spiraalvormige blauwgroene wateralg dat door mens en dier gegeten kan worden. Spirulina is gezond en een echte voedingsbom, het bevat zo’n 11 vitamines, 18 aminozuren en 10 mineralen.
Het organisme spirulina is ongeveer 3,6 miljard jaar oud. Het kan zo goed overleven omdat het eigenlijk in heel simpele omstandigheden, heel goed kan groeien. Zo heeft spirulina genoeg aan water en zonlicht om levensvatbaar te zijn. Zelfs ruimtevaartorganisatie NASA stelde voor om spirulina te kweken in de ruimte zodat astronauten dit kunnen nuttigen.
Spirulina wordt op wereldwijde schaal genuttigd in de originele vorm, als alg, maar tegenwoordig zie je vooral een opkomst van spirulina als supplement. Je zal dit goedje tegenkomen in tablet-, vlokken- en poedervorm. Het wordt ook gebruikt als voedingsstof voor aquaria en in voer voor pluimvee.
Een veelzijdig goedje dus. Maar waarom wordt het zo vaak gebruikt? Het meest gebruikelijke was altijd om je dagelijkse hoeveelheid nutriënten uit de schijf van 5 te halen, maar tegenwoordig is deze een beetje achterhaald. Het mist namelijk een grote groep opkomende voedingsmiddelen die boordevol vitaminen en mineralen zitten: zeewier en algen.
Spirulina is goed voor het milieu
Als we kijken naar de voordelen van spirulina, dan kunnen we dit op twee vlakken bekijken. Het is namelijk gezond voor de mens, maar het is ook nog eens heel milieuvriendelijk. Bij het verbouwen van groente en fruit heb je namelijk veel akkers nodig, waar in het buitenland veel bos voor moet worden gekapt. Omdat spirulina een alg is, kan het worden gekweekt in water en hoeven er geen akkers voor worden aangelegd. Voor spirulina is er ook geen kunstmest nodig is, wat slecht is voor het milieu.
Om algen te kweken heb je alleen maar (zout) water en zonlicht nodig. Deze algen hoeven niet te worden besproeid met landbouwgiffen die je wel nodig hebt bij het verbouwen van groene en fruit. Schimmels en insecten voelen zich niet aangetrokken tot spirulina en daardoor is deze algensoort dus heel ongevoelig voor dit soort problemen.
Vol met nutriënten
Wat natuurlijk voor ons mensen interessant is, is welke voedingsstoffen we uit spirulina kunnen halen. Spirulina valt dankzij alle nutriënten die het bevat, onder de categorie superfoods. Een standaard dagelijkse dosis spirulina zit vaak tussen de 3 en 5 gram, maar een dosis van tussen de 10 en 20 gram heeft vaak meer effect op de lange termijn als je het met regelmaat gebruikt. Een theelepel spirulina van ongeveer 7 gram bevat ongeveer evenveel proteïnen als een ei. Het bestaat dan ook voor 60% tot 70% uit eiwitten. Dat is ongeveer 3 keer zo veel als in kip! Spirulina is eigenlijk de natuurlijke variant van alle eiwitshakes die je op de markt ziet voor sporters. Het bevat ook alle essentiële aminozuren die de mens nodig heeft en bevat weinig vet, ongeveer 1 gram, waar ook omega-6 en omega-3 aminozuren in zit.
De voordelen voor de mens
Met deze goede samenstelling die bestaat uit veel essentiële voedingsstoffen die de mens nodig heeft, is het logisch dat spirulina nog meer bijkomende voordelen heeft dan alleen maar je lichaam voorzien van hoogwaardige nutriënten.
1.     Antioxidant en ontstekingsremmend
Gelijk al een sterk pluspunt van spirulina is dat het antioxiderend werkt. Oxidatieve schade kan onze cellen beschadigen, een anti-oxidatieve eigenschap is dan ook niet verkeerd voor een voedingsmiddel om te hebben. Oxidatieve schade kan op langere termijn namelijk leiden tot chronische ontstekingen. Spirulina bevat het hoofdbestandsdeel phycocyanine dat voor de anti-oxidatieve werking zorgt. Tevens geeft deze stof ook de unieke blauwgroene kleur aan spirulina. Phycocyanine vind je overig niet in andere plant- en algensoorten, het is uniek voor spirulina.
2.     Het is makkelijk te bereiden
Net zoals bij veel andere superfoods, hoef je spirulina verder niet te verwerken of te bereiden om het te gebruiken. Je kan in het z’n rauwe vorm gewoon opeten, gooi een theelepel door je smoothie of een glas water, zo simpel is het. Om het je nóg makkelijker te maken kan je spirulina in veel verschillende vormen kopen, zoals een tablet of een poeder. Het ligt aan jezelf wat je het fijnst vindt. Doordat spirulina bijna geen smaak heeft kan het met veel andere voedingsmiddelen gecombineerd worden.
3.     Boordevol mineralen
Behalve veel eiwitten en goede antioxidanten, is spirulina ook voorzien van een flinke hoeveelheid mineralen. Het bevat van nature 10 verschillende mineralen, elk in grote hoeveelheden. Zoals calcium, ijzer, kalium, zink en magnesium. Mineralen zijn erg belangrijk voor je lichaam en met het eten van spirulina kan je dan ook bloedarmoede voorkomen. Het bevat zelfs 50 keer zoveel ijzer als spinazie.
4.     Eigenschappen tegen kanker
Men is hier nog druk onderzoek naar aan het doen, maar er zijn veel aanwijzingen dat spirulina ook anti-kanker eigenschappen zou hebben. Er zijn meerdere wetenschappelijke onderzoeken geweest waarbij men een controlegroep had en een andere groep spirulina had gegeven. Na verloop van tijd bleek dat de groep die spirulina heeft gehad sneller genazen en van hun tumoren afkwamen.
5.     Goede bron van onverzadigde vetzuren
Zoals net al genoemd bevat spirulina ook een flinke dosis omega-3 en -6 vetzuren, dit zijn onverzadigde vetzuren. In een portie van 100 gram zal je zo’n 2.7 gram onverzadigde vetzuren vinden. Normaal vind je deze vetzuren vooral in vis, dus mocht je vegetarisch zijn of gewoonweg niet van vis houden, dan is spirulina een goede vervanger voor je dagelijkse hoeveelheid onverzadigde vetzuren.
6.     Energieboost
Naast dat het heel gezond is, kan spirulina je ook een flinke energieboost geven. Vooral in de huidige maatschappij waar iedereen altijd maar druk is, grijp je al gauw naar een kop koffie of een energiedrankje. Dit is natuurlijk hartstikke ongezond, maar spirulina kan dankzij zijn samenstelling, met onder andere vitamine B1, op een natuurlijke manier zorgen voor een extra stoot energie. Wat je bijvoorbeeld kan doen is een theelepel spirulina poeder mixen met limoensap om hier vervolgens ijsblokjes van te maken, een soort mini energie blokjes.