Zalm en venkel uit de oven is een snel, gemakkelijk en voedzaam recept, dat ook nog eens heel lekker is. In een half uur staat dit smakelijke gerecht bij je op tafel!

Zoals je wellicht weet, bevat zalm gezonde eiwitten, omega-3 vetzuren en vitamine D. Venkel voegt daar nog eens vitamine A, C, E, K en verschillende B-vitamines aan toe. Ook bevat venkel fosfor, zink, koper, betacaroteen, mangaan en selenium. Zalm en venkel uit de oven is dus supergezond!

Zalm en venkel uit de oven: goed voor je lijn

Voor de koolhydraatarme eters onder ons: zalm en venkel uit de oven bevat slechts 12 gram koolhydraten! Heel geschikt dus als je je bloedsuikerspiegel stabiel wilt houden en wilt afvallen. Ook al vanwege het feit datje met zalm en venkel uit de oven maar liefst 36 gram eiwit binnenkrijgt. Dit geeft je lange tijd een verzadigd gevoel, zodat je ’s avonds niet nog eens naar koekjes, chocola of chips grijpt. Bovendien bevat zalm en venkel uit de oven ook nog eens 21 gram onverzadigde vetzuren.

Zalm en venkel uit de oven: dit heb je nodig

Voor zalm en venkel uit de oven zet je de volgende ingrediënten op je boodschappenlijstje:

  • 2 zalmfilets van 150 gram, zonder vel
  • 1 grote venkel
  • 2 bosuitjes
  • 2 eetlepels verse dragon of oregano
  • ½ eetlepel olijfolie
  • 1 (biologisch) sinaasappel
  • 2 eetlepels hüttenkäse

Naast deze ingrediënten heb je voor zalm en venkel uit de oven nog een lage ovenschaal nodig.

Zalm en venkel uit de oven: de voorbereiding

Voor het recept van zalm en venkel uit de oven begin je met de voorbereiding van de groenten, het fruit en de kruiden. Je snijdt de bosuitjes in dunne ringetjes, hakt de dragon of oregano fijn, perst de sinaasappel uit en raspt de schil.

Schaaf dan de knol en de stengels van de venkel in hele dunne plakjes. Dit doe je het beste op een groenteschaaf of mandoline. Houd de plakjes van de knol en stengel apart. Vet vervolgens de ovenschaal licht in en zet de oven op 175 graden Celsius. Zo, de voorbereiding is klaar. Nu begint het leukste werk!

Zalm en venkel uit de oven: het bedje voor de zalm

Als je de groenten, kruiden en de sinaasappel klaargemaakt hebt, doe je de plakjes venkelknol, de helft van de bosui en één eetlepel dragon of oregano in de ovenschaal en meng je alles goed. Voeg zout en peper naar smaak toe en schep dan de olijfolie door het mengsel. Sprenkel vervolgens 3 eetlepels sinaasappelsap over het geheel. Zo, het bedje voor de zalm is klaar. Nu is het tijd voor de zalm zelf.

De zalm en topping klaarmaken

De zalm maak je klaar door deze in te wrijven met zout, peper en sinaasappelsap. Daarna leg je de vis op het groentemengsel in de ovenschaal. Voor de topping meng je de overgebleven bosui en dragon of oregano in een kom met de plakjes van de venkelsteel, de sinaasappelrasp en de hüttenkäse. Ook hier kun je peper en zout naar smaak toevoegen. Leg dit mengsel vervolgens op de zalm en druk het iets aan. De oven is inmiddels op temperatuur. Doe de zalm en venkel in de oven en bak deze in 20-25 minuten gaar. Lekker met een tomatensalade en krieltjes in de schil of met aardpeer.

Maak het jezelf gemakkelijk

Heb je ’s avonds weinig tijd om te koken? Maak het jezelf gemakkelijk en bereid dit recept van tevoren. Dan hoef je de zalm met venkel alleen nog maar in de oven te schuiven en kun je na 20-25 minuten eten. Of je zet de tijdschakelaar, zodat je zalm en venkel uit de oven klaar is als je thuiskomt! Het enige dat je hoeft te doen is een paar ovenhandschoenen aantrekken en je zalm en venkel uit de oven te halen. Eet smakelijk!

Dit is een recept uit het boek Fitchef, een boek vol eiwitrijke recepten om fit te worden én te blijven.