HomeGezondheidGezonde voedingZelf een gezonde chai latte maken binnen 10 minuten!

Zelf een gezonde chai latte maken binnen 10 minuten!

Ken je chai latte al? Deze Indiase thee is heerlijk kruidig en romig door de toevoeging van specerijen en melk. Zo maak je zelf een gezonde chai latte binnen 10 minuten!

In India en Nepal is chai latte bekend als masala chai. ‘Masala’ betekent ‘kruiden’ en ‘chai’ betekent ‘thee’. De mensen in deze landen drinken hun thee altijd met melk, en overigens ook met veel suiker. Chai staat daardoor dus feitelijk voor melkthee met suiker.

De melk in masala chai wordt al toegevoegd nadat het water voor de thee heeft gekookt en de losse theeblaadjes in het pannetje zijn gestrooid. Ook voegen Indiërs en Nepalezen dan al suiker toe. Daarna laten ze alles koken, zodat de thee goed trekt en lekker sterk wordt. Voor masala chai doen ze er nog hele kardemompeulen, kaneelstokjes en kruidnagels bij en laten ze deze specerijen een tijdje meekoken.

Gezonde chai latte maken

Thee, melk en kruiden passen prima in een gezonde levensstijl, maar suiker kun je beter weglaten. Dit laat je bloedsuikerspiegel stijgen en dalen, waardoor je trek krijgt in zoet. Voor een gezonde chai latte laat je de suiker dus weg en voeg je eventueel honing toe. Mogelijk heb je helemaal geen zoetstof nodig, want de specerijen en de melk geven de thee ook al een zoete smaak.

Chai latte maken: maak eerst de mix

Chai latte maken doe je met chai-mix. Dit kruidenmengsel kun je kopen of zelf maken. Kies je voor het laatste, dan is het handig om meteen een grotere hoeveelheid te maken. Dit heb je nodig voor tien chai lattes:

  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • 2 theelepels kardemompoeder
  • 2 theelepels versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel versgeraspte nootmuskaat
  • 2 theelepels kaneel
  • 2 theelepels gemberpoeder

Chai latte maken: de ingrediënten

Om chai latte te maken, heb je naast chai-mix nog water, Ceylonthee en melk nodig. Je kunt zowel losse thee als een theezakje gebruiken en zowel halfvolle koemelk als amandelmelk en sojamelk. Voor één groot glas chai latte van 250 ml heb je nodig:

  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • ¾ theelepel chai-mix
  • zakje Ceylonthee of één volle theelepel losse Ceylonthee

Chai latte maken doe je zo

Chai latte maken doe je door 75 ml melk al roerend te verwarmen samen met 100 ml water en ¾ theelepel chai-mix. Blijf roeren totdat de thee bijna kookt. Neem de pan dan van het vuur, hang het thee-ei of theezakje erin en laat 5 minuten trekken. Schuim in de tussentijd de overige melk in een melkschuimer of verwarm deze al kloppend met een garde. Haal dan het theezakje of thee-ei uit het theemengsel, schenk het in een groot glas en schep het melkschuim op je latte. Voeg eventueel een theelepel honing toe voor een lekkere zoete smaak. Geniet ervan!

Zo is je latte nog lekkerder!

Je chai latte kun je nog lekkerder maken door voor je chai-mix ongemalen specerijen te kiezen en die te roosteren en vervolgens fijn te malen in een vijzel of keukenmachine. Je chai latte krijgt zo een intense smaak!

Dit recept komt uit Bites!, mijn boek met 75 lekkere en gezonde tussendoortjes. Ook Bites! ontvangen? Bestel het hier of schrijf je in en ontvang 7 gratis recepten voor gezonde snacks.

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair