HomeGezondheidGezonde voedingZelf een weightgainer maken! Eenvoudig recept

Zelf een weightgainer maken! Eenvoudig recept

Ben je het zat om steeds zoveel te betalen voor meer gewicht en spiermassa? Maak je eigen weightgainer met een eenvoudig recept!

H2: Wat is weightgainer?

Een weightgainer is een shake die is ontwikkeld voor mensen die moeite hebben met aankomen of niet genoeg calorieën, eiwitten, koolhydraten en vetten binnenkrijgen via hun dagelijkse voeding. Veel krachtsporters gebruiken weightgainers als brandstof voor het ontwikkelen van meer spieren. Anders dan een eiwitshake bevat een weightgainer naast eiwitten ook enkelvoudige en complexe koolhydraten.

H2: Waar moet je op letten bij een weightgainer?

De meeste kant-en-klare weightgainers zitten vol goedkope suikers als bron van koolhydraten. Dit is ongezond en kan leiden tot een hoger vetpercentage. Sommige producenten van weightgainers stoppen maltodextrine in hun product, zodat ze erop kunnen zetten dat er geen suiker in zit.

Maltodextrine is technisch gezien een complex koolhydraat, maar eenmaal in je lichaam breekt het zeer snel af. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel en je insuline nog sneller en tot een hoger niveau dan wanneer je suiker eet. Een hoge bloedsuikerspiegel leidt tot vetopslag en een hoog insulineniveau op deze duur tot diabetes. En dat terwijl jij een weightgainer juist neemt voor een krachtig, gezond lijf!

Laat kant-en-klare weightgainers dus staan en leer hoe je zelf je eigen weightgainer kunt maken van verse ingrediënten die enkel complexe koolhydraten en koolhydraten met een lage glycemische index leveren. Deze laten je bloedsuikerspiegel namelijk geleidelijk stijgen en voorkomen zo pieken en dalen.

H2: Hoe maak je een weightgainer?

Een weightgainer maken hoeft niet moeilijk te zijn. Je hoeft alleen deze ingrediënten in een blender te doen en deze te mixen:

  • 300 ml melk
  • 70 gram havermout
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 1 banaan
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 1 eetlepel lijnzaadpoeder
  • 1 eetlepel sesamzaad

Kies voor volle melk als het je gaat om aankomen en halfvolle melk als je vooral spieren wilt. Met dit recept krijg je met de volle melk variant in één keer maar liefst 925 calorieën binnen. Met de halfvolle melk variant is dat 898 calorieën. Verder levert deze shake je ruim 35 gram eiwitten en bijna 100 gram koolhydraten.

H2: Wanneer drink je een weightgainer?

Je kunt een weightgainer in de ochtend of direct na je training gebruiken als aanvulling op je normale voeding. Sommige mensen kiezen ervoor om na hun training een half uurtje of zelfs een uur te wachten met een weightgainer. Anderen nemen hun weightgainer net voor hun training.

Als je de weightgainer onmiddellijk voor of na je trainingsperiode gebruikt, kies er dan één die zoveel mogelijk koolhydraten bevat. Dit is hét moment om je spieren met koolhydraten te voeden. Koolhydraten stimuleren namelijk de aanmaak van insuline en dit hormoon zorgt ervoor dat de koolhydraten én eiwitten snel in je spiercellen terecht komen. Wees dus niet bang om nu meer calorieën in te nemen, want op dit moment zal je lichaam ze het meest effectief gebruiken.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair