HomeGezondheidGezonde voedingZijn olijven gezond?

Zijn olijven gezond?

Olijven hebben de naam gezond te zijn. Jaren geleden werd reeds wetenschappelijk vastgesteld dat de bewoners uit bepaalde streken rond de Middellandse Zee ouder werden dan andere Europeanen en veel minder leden aan problemen met hart en bloedvaten. Daarom is het geen wonder dat olijven door vele mensen als gezond worden beschouwd. Toch is het aan te raden om van naderbij te bekijken of deze claim ook waarheid bevat. Laten we eerst eens kijken naar de voedingswaarde van olijven.

Voedingsstoffen

We eten olijven als borrelhapje of we gebruiken olijfolie voor het bereiden van voedsel of voor bakken en braden. Dikwijls zien we olijven niet als een volwaardig voedingsmiddel. Toch hebben olijven veel voedingswaarde. Omdat olijven kleine vruchten zijn, wordt hun voedingswaarde per 100 gram besproken en niet per stuk. 100 gram olijven bevat 136 kcal. Verder zal je 1,4% eiwitten aantreffen, 0,2 % koolhydraten en 13,8 % vetten. 2,5% van de olijf bestaat uit verzadigde vetten. Verder vinden we de volgende vitamines in olijven: vitamines A, vitamine B1, B2, B6, B11 en B12, vitamine C, vitamine D, en vitamine E.

Vetsoorten

Olijven worden vaak ervaren als vette vruchten. Wie ze voor het eerst eet, moet er dikwijls een beetje aan wennen. Toch zijn de vetten die we in olijven vinden voor het overgrote deel gezonde vetten. Dit kunnen we afleiden uit de verhoudingen tussen het totale vetgehalte en de gehaltes aan verzadigde en onverzadigde vetten. Hieruit blijkt dat de onverzadigde vetten overheersen, waardoor olijfolie prima geschikt is om gebruikt te worden in de keuken voor het bereiden van gezonde salades en voor het bakken en braden.

Voordelen van olijven

Hart- en vaatziekten

Olijven zijn goede bronnen van onverzadigde vetten en dragen bij tot de beheersing van cholesterol. Hierdoor zijn ze prima geschikt om hart- en vaatziekten zoals hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte onder controle te houden.

Huid

De vrouwen uit de landen rond de Middellandse zee weten het al langer dan vandaag. Olijven eten en olijfolie gebruiken, dat is goed voor je huid. Het is dan ook geen wonder dat er ook cosmetische producten op basis van olijven en olijfolie ontwikkeld werden. Olijfolie wordt o.a. gebruikt als middel om je gezicht te reinigen van make-up. Hierdoor hoef je geen agressieve producten te gebruiken en zal je huid minder snel uitdrogen dan bij het gebruik van andere reinigingsmiddelen. Verder wordt olijfolie gebruikt als middel tegen droge huid. Je huid wordt er heerlijk zacht van.

Haar

Olijfolie is trouwens ook een beproefd middel tegen droog haar. Alles wat je hoeft te doen is een druppeltje door je haar wrijven. Verder helpt dit ook tegen roos. Je slaat dus letterlijk twee vliegen in een klap.

Ogen

Olijven zijn ook goed voor onze ogen. We wisten al eerder dat worteltjes vol vitamine A zitten, maar ook met olijven is dit het geval. Wie olijven eet, zorgt ervoor dat hij of zij goed kan zien in het donker en vermindert het risico op oogaandoeningen aanzienlijk. Dit is ook het geval voor oogaandoeningen die gerelateerd worden aan de ouderdom.

Nadelen van olijven

Laxerend middel

Sommige mensen zijn gevoelig aan de laxerende werking van olijven. Wie voor de eerste keer olijven eet of olijfolie in de keuken gebruikt, moet hier rekening mee houden. Wanneer de laxerende werking je diarree bezorgt, zouden we je willen aanraden om olijven en olijfolie met mate te gebruiken en indien nodig te vervangen door een ander product.

De smaak

Voor veel mensen is het een beetje wennen wanneer ze voor het eerst olijven eten! Wanneer je echter eenmaal de smaak te pakken hebt, dan zijn olijven gewoon erg lekker en kun je er wellicht niet meer afblijven.

Besluit

Olijven zijn zeer zeker gezond. Olijven eten en olijfolie gebruiken in de keuken, maar ook daarbuiten zal zeker bijdragen tot een betere algemene gezondheid. Wie gevoelig is aan de laxerende eigenschappen of problemen heeft met de smaak, kan in het begin zich beter beperken tot kleine porties.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair