HomeGezondheidHeb jij moeite met vroeg opstaan?

Heb jij moeite met vroeg opstaan?

Voor de één heeft de morgenstond goud in de mond, voor de ander geldt dat er niets gaat boven uitslapen. Vroeg opstaan is echter nog steeds de norm in ons land. De 24-uurs economie blijkt zich hier verrassend  genoeg toch vaak tussen 9 en 5 af te spelen. Om nog maar niet te spreken over de tijden die komen kijken bij een jong gezin.
Wat doe je dan als vroeg opstaan je gewoon niet ligt? Als vroeg opstaan er alleen maar toe leidt dat je je de hele dag futloos voelt. We geven je hier een aantal tips om dat vroeg opstaan een beetje makkelijker te maken voor je. Maar eerst gaan we wat verder in op de verschillen tussen mensen. Want hoe komt dat eigenlijk, dat sommige mensen meer moeite hebben met vroeg opstaan dan anderen?

Ochtendmens of nachtbraker?

Er is veel onderzoek gedaan naar de verschillen tussen mensen wat betreft slaapgewoonten. Het staat vast dat niet iedereen hetzelfde biologische ritme heeft. Of je nu geen problemen hebt met vroeg opstaan of juist wel, hangt vooral samen met het zogenoemde circadiaan ritme: een biologisch ritme gebaseerd op de dagelijkse cyclus.
Dit circadiaan ritme wordt grotendeels beïnvloed door genetische factoren. Daarnaast speelt ook leeftijd een rol. Vroeg opstaan is doorgaans geen probleem voor kinderen en ouderen, terwijl veel tieners en volwassenen er moeite mee hebben.

Het is ook onderzocht of er andere kenmerken zijn waarop de ochtendmensen en nachtbrakers zich van elkaar onderscheiden. Zo blijkt de eerste groep relatief wat gezonder en gelukkiger te zijn. De nachtbrakers daarentegen scoorden hoger op intelligentie en concentratievermogen. Welke van die factoren nu samenhangen met het bioritme en welke met het feit dat de maatschappij meer is ingesteld op het ritme van ochtendmensen, is niet duidelijk.

Want dat laatste mag duidelijk zijn. Als je volop meedraait en werkt, studeert of een gezin hebt, dan hoort vroeg opstaan daar nu eenmaal bij. De maatschappij is erop ingericht en hoe oneerlijk het ook is, als nachtbraker zul je je moeten aanpassen. Hieronder hebben we een aantal tips verzameld die het vroeg opstaan wat dragelijker kunnen maken voor je.

Vroeg opstaan: Tips

Om vroeg opstaan makkelijker te maken, is het belangrijkste dat je voldoende slaapuren hebt gehad. Op tijd naar bed gaan, al doe je het misschien niet graag, blijft het voornaamste advies.  Je kunt er je natuurlijke bioritme niet compleet mee veranderen en het is dus ook geen wondermiddel, maar verschil maakt het zeker.

Moet je vaak vroeg opstaan, pas je ritme daar dan zoveel mogelijk op aan. Zorg voor regelmaat in de tijden dat je naar bed gaat en opstaat en probeer dit in het weekend niet helemaal te laten varen. Vroeg opstaan in het weekend helpt je dit doordeweeks ook vol te houden.

Eindeloos snoozen is op het moment zelf misschien fijn maar maakt het vroeg opstaan niet bepaald makkelijker. Je kunt beter er bij de eerste wekker uitgaan en vervolgens rustig de tijd nemen voor je douche, je ontbijtje, de krant. Maak van je ochtendritueel geen gehaaste boel maar zorg dat het iets is waar je van kunt genieten. Plan ook iets leuks voor de vroege ochtend. Vroeg opstaan mag namelijk best beloond worden!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair