Stappenteller
Vandaag is op meerdere nieuwssites te lezen dat activity trackers of stappentellers niet zouden helpen met afvallen. Er is onderzoek gedaan onder 471 deelnemers met overgewicht. Zij werden in twee groepen verdeeld. De eerste groep kreeg een stappenteller om waarbij ze ook hun voedingsinname konden bijhouden. De tweede groep was de controle groep zij moesten op een andere manier hun fysieke activiteit bijhouden. Zij moesten het namelijk zelf invullen op een, voor het onderzoek ontworpen, internetsite.

Resultaat
Uit de resultaten bleek dat je zonder de stappenteller meer zou afvallen dan met. Zo verloor de eerste groep gemiddeld 3,6 kilogram, terwijl de tweede groep wel 5,9 kilogram was verloren. Dit is een verschil van 2,4 kg en dat is niet wat de onderzoekers verwacht hadden.

Wat zegt het onderzoek?
De conclusie die door de onderzoekers wordt getrokken is; door het gebruik van de stappenteller val je minder af dan wanneer je het zelf bijhoudt. Dit dekt niet helemaal de lading van de titels op de nieuwssites, bijvoorbeeld: ‘stappenteller draagt niet bij aan gewichtsverlies’ of ‘stappenteller helpt niet bij afvallen’. Om goed te kijken wat de onderzoekers met de conclusie bedoelen. Moet je ook naar de resultaten en de discussie van het onderzoek kijken.

Discussie
Bij ieder onderzoek vind je een discussie. Dit doen de onderzoekers zelf om hun onderzoek nog een keer goed onder de loop te nemen. Ook doen ze dit om te vertellen hoe betrouwbaar een onderzoek is en welke dingen nog beter onderzocht moeten worden.

In de discussie van dit onderzoek staat; in dit onderzoek is het toevoegen van een stappenteller aan een gedragsinterventie minder effectief voor het verliezen van gewicht gedurende 24 maanden. Dit kan zijn omdat technologie niet effectief helpt bij het veranderen van je dieet of fysieke activiteit te opzichte van de controle groep. Echter heeft de studie geen significant (duidelijk aantoonbaar) verschil gevonden tussen de werking van de twee mogelijkheden. Dus de reden van het verschil in gewichtsverlies tussen de twee groepen verder onderzocht moet worden.

Conclusie
In de discussie staat dus dat er nog verder onderzoek gedaan moet worden naar het verband tussen afvallen en de stappenteller. Helaas is dit meestal al voldoende voor de media om een onderzoek veel groter te maken dan het werkelijk is. Denk daarom altijd zelf goed na en lees het liefst het echte onderzoek voor je alles geloofd wat er gezegd wordt.

Klik hier voor het hele onderzoek

Lees hier het artikel van nu.nlmetronieuws.nl of rtlnieuws.nl.

VERNIEUWD!

ONS 10-WEKEN AFSLANKBOEK