We hebben er allemaal wel eens last van of we hebben er last van gehad: mee-eters. Voor sommige mensen is het vooral een nare jeugdherinnering en andere mensen blijven er langer last van hebben. Daarom is het goed om even stil te staan bij het ontstaan en voorkomen van mee-eters.

Tijdens de tienertijd

Bij de meeste mensen die last hebben van mee-eters ontstaan deze tijdens de tienertijd. Dit mag op zich geen wonder heten omdat deze vervelende zwarte poriën met gele puntjes vaak ontstaan in periodes waarin we last hebben om onze hormonenbalans op peil te houden. Vaak wordt gezegd dat mee-eters ontstaan omwille van een slechte hygiëne maar dit is niet de hoofdoorzaak op zich.

Een goede hygiëne

Los van de diepere oorzaak, kan een goede hygiëne natuurlijk wel helpen. Met een goede hygiëne willen we overigens allerminst suggereren dat je je onvoldoende wast. De meeste mensen die mee-eters hebben, wassen zich wel degelijk voldoende. Vaak is het probleem net dat mensen zich te goed verzorgen en niet dat ze zich te weinig zouden verzorgen. Vaak ligt de oorzaak waarom we mee-eters krijgen vaak in een hoekje waar we zelf nog niet aan gedacht hadden. Dan denken we aan zeepresten die ongemerkt onvoldoende afgespoeld werden en in onze huidporiën achterblijven of aan resten van verzorgingsproducten of make-up die we dan wel van ons gezicht verwijderd hebben, maar die ongemerkt op onze huid blijven zitten.

Onzuiverheden verwijderen

Om mee-eters en het ontstaan te voorkomen, is het niet alleen belangrijk van ons dagelijks te wassen. Het is vooral belangrijk om in het oog te houden hoe we dat doen. Vroeger werd ons geleerd om ons gezicht goed te wassen met zeep. Vandaag de dag is het misschien net zaak om dat niet te doen. Zeepgebruik kan er immers voor zorgen dat onzuiverheden na het wassen en zorgvuldig afspoelen van onze huid toch nog in de poriën ervan blijven zitten. Hetzelfde geldt voor onzuiverheden die op onze huid terechtkomen terwijl we er geen erg op hebben. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld gewoon in de stad rond te lopen of op een andere plaats waar de concentratie van fijnstof in de lucht vrij hoog is. Wanneer dat het geval is, wordt onze huid zonder dat we het weten, vervuild en ontstaan mee-eters die we het best verwijderen door hiervoor bedoelde speciale lotions en reinigingsproducten te gebruiken.

Mee-eters verwijderen

Over mee-eters verwijderen werd al heel veel zin en onzin verteld. Natuurlijk hebben we allemaal gehoord dat we de gele kopjes niet mogen uitknijpen omdat we op die manier nog meer poriën verontreinigen en zo nog een groter probleem creëren. Daarom wordt wel eens aangeraden om hier speciale strips voor te gebruiken. Deze helpen wel om de mee-eters op korte termijn te verwijderen, maar doen niets aan de onderliggende oorzaak die mee-eters kan veroorzaken. Wanneer de oorzaak hormonaal is, kun je het best langs een huisarts of specialist gaan en door medicatie je hormonenbalans verbeteren. Wanneer de mee-eters een andere oorzaak hebben, doe je er goed aan om je huid dagelijks met een speciale lotion te reinigen.