Hoeveel koffie per dag is gezond? Volgens veel onderzoeken is koffie een wonderdrank die het risico vermindert op diabetes type 2, dementie, hart- en vaatziekten, beroertes en leverkanker. De cafeïne in koffie kan bovendien je stofwisseling stimuleren en je zo helpen afvallen. Is koffie dus vooral heel gezond en kun je er het beste zoveel mogelijk van drinken?

Hoeveel koffie je per dag kunt drinken, heeft alles te maken met cafeïne. De meest koffie bevat cafeïne (decafé daargelaten). Vanwege de cafeïne is er een grens aan de hoeveelheid koffie (en andere cafeïnehoudende dranken) die je per dag kunt drinken. Naast voordelen voor je gezondheid kan koffie namelijk ook bijwerkingen hebben. Denk aan jeuk, brandend maagzuur, slapeloosheid, angst en andere meer ernstige bijwerkingen.

Bij hoeveel koffie per dag profiteer je van de voordelen?

Hoeveel koffie per dag gezond voor je is, blijkt uit onderzoek. Onderzoekers vonden dat je profiteert van de gezonde voordelen van cafeïne bij vier kopjes koffie van 125 ml per dag. Dat is ongeveer 400 mg cafeïne. Nu is het niet meteen zo dat meer dan vier kopjes per dag slecht voor je is. Toch zijn er grenzen aan hoeveel koffie per dag gezond is.

Hoeveel koffie per dag is te veel?

Hoeveel koffie per dag slecht voor je is, hangt af van je eigen gezondheid. Heb je een hoge bloeddruk, diabetes, angsten of refluxziekte, dan kan het een goed idee zijn om minder koffie te drinken of over te schakelen op decafeïne. Zelfs als je gezond bent, kan koffie belastend zijn voor je lichaam. Het effect van koffie verschilt namelijk van persoon tot persoon. Onderzoek laat zien dat sommige mensen cafeïne sneller verteren dan anderen, waardoor ze geen last hebben van de vervelende bijwerkingen van koffie. Als je cafeïne juist langzaam verteert, kun je je na een half kopje al onrustig voelen. Hoeveel koffie per dag echt te veel is, daar is vrijwel iedereen het over eens. Je zou niet meer dan tien kopjes koffie per dag moeten drinken.

Hoeveel koffie per dag kun jij drinken?

Hoe kom je er nou achter hoeveel koffie jij per dag kunt drinken? Als je gezond bent, kun je het beste uitgaan van niet meer dan vier tot vijf kopjes per dag. Luister daarbij goed naar je lichaam. De meeste mensen komen er met vallen en opstaan achter hoeveel koffie ze kunnen hebben om zich nog steeds goed te voelen.

Als jij één van die mensen bent die om vijf uur ’s middags zijn vierde kopje koffie drinkt en nog steeds een goede nachtrust heeft, dan is er waarschijnlijk geen reden om minder koffie te drinken. Begin je echter al na één kopje koffie te stuiteren, beperk het aantal kopjes koffie dan. In beide gevallen geldt: houd je zo veel mogelijk aan je dagelijkse aantal kopjes koffie en probeer dit aantal niet te veel te overschrijden. Je lijf houdt namelijk van regelmaat.

Meer tips voor een gezonde leefstijl? Lees alles over gezond eten en drinken en ontvang gratis de lekkerste recepten.