HomeGezondheidHooikoorts in de winter

Hooikoorts in de winter

Hooikoorts is bepaald geen pretje. Terwijl het lijkt alsof iedereen zijn geluk niet op kan bij de eerste zonnestralen in de lente, kun jij je alvast zorgen gaan maken om wat komen gaat: irritatie, rode ogen, hoestbuien, een loopneus en gewoon niet lekker in je vel zitten. Het enige lichtpuntje is dat je weet dat je hooikoorts maar een bepaalde periode aanhoudt en je ongeveer kan inschatten wanneer je er weer vanaf gaat zijn.
Tenminste, dat was tot voor kort wel het geval. Maar dat laatste wordt steeds moeilijker. Het veranderende klimaat heeft niet alleen invloed op de flora en fauna, maar daarmee ook op de hooikoorts klachten waar ruim één op de tien mensen in West-Europa mee kampt. Moeten we bang zijn dat we over een tijdje ook met de Kerstdagen boven het gourmetstel zitten te snotteren vanwege de hooikoorts?

Zachte winters en hooikoorts

Deze winter (jaar van schrijven 2015) zijn al over de hele wereld warmterecords gebroken. De natuur is van slag en sommige planten en bomen die normaal gesproken pas in de lente in bloei staan, zijn nu al, na een korte vorstperiode in oktober, begonnen hun beruchte pollen in november en december te verspreiden. Slecht nieuws dus voor iedereen die met hooikoorts te maken heeft. Je zult maar net allergisch zijn voor juist die planten- en boomsoorten die gevoelig zijn voor de ongewoon lage temperaturen.

Maar is dit een trend die de komende jaren alleen maar erger wordt en mogen we hooikoorts gaan beschouwen als een chronische aandoening? De verwachting is wel dat de klimaatverandering de komende tijd aan zal houden. Het seizoen waarin de beruchte pollen in de lucht zitten, wordt langer. Een meerjarig onderzoek in Italië, toonde aan dat dit patroon samenging met een stijging van het aantal hooikoorts gevallen in de regio. Daarmee staat echter nog niet vast, dat dit patroon ook de oorzaak is van het toenemende aantal mensen met hooikoorts klachten. Wel mag aangenomen worden, dat het de klachten van mensen die al hooikoorts hebben, erdoor verergerd worden of langer aanhouden.
Ook is het niet ondenkbaar dat sommige planten op den duur meerdere bloeimomenten in het jaar zullen krijgen, of dat er meer plantensoorten zullen voorkomen die in de zachte winters in bloei staan.

Toch is er een lichtpuntje voor de mensen met hooikoorts. Wat de klimaatverandering precies zal gaan inhouden voor het winterse weer, is moeilijk te voorspellen. Het zou ook best kunnen dat de hoeveelheid regen sterk toe gaat nemen, of dat we korte, hevige periodes krijgen met sneeuwval. En die neerslag haalt natuurlijk weer flink wat pollen uit de lucht. Veel hooikoorts patiënten kennen wel de verlichting van klachten na een fikse regenbui in het voorjaar.
Bovendien zal het misschien niet zo’n vaart lopen en kan de flora in ons land zich ook wel eens aan gaan passen aan het veranderende weerspatroon. Het schrikbeeld van chronische hooikoorts is daarmee op zijn minst voortijdig, en wellicht ook niet heel waarschijnlijk.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair