Biologisch

Heel veel mensen denken dat biologische producten gezonder zijn dan niet biologische producten. Wij zijn de afgelopen week bezig geweest om uit te zoeken wat hiervan waar is en wat vooral niet waar is. Wat blijkt? Biologisch producten zijn niet gezonder dan gewone producten. Als je rekening wilt houden met dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur dan zijn biologische producten, vooral dierlijke, wel een goede keuze. Bij plantaardige producten maakt dit minder uit. Als je biologisch eet omdat het gezonder is, kun je net zo goed gewone producten kiezen.

Vlees en eieren

Neem bijvoorbeeld vlees en eieren; deze bevatten koolhydraten, vet, eiwitten, vitamines en mineralen. Zowel biologische als gewone producten bevatten deze stoffen en er is nauwelijks verschil tussen beide. Soms worden er kleine verschillen gevonden, maar die verschillen zijn niet noemenswaardig. Ook zouden deze kunnen komen door externe verschillen zoals leeftijd, omgeving, bodem, de veehouderij of het ras.

Antibiotica

Wat ook gezegd wordt, is dat biologische dieren geen antibiotica mogen krijgen. Ook biologische dieren krijgen antibiotica toegediend, echter krijgen ze dit minder snel toegediend dan gewone dieren. Maar zelfs als de koeien antibiotica toegediend hebben gekregen, hoef je je er geen zorgen om te maken. De koeien mogen namelijk niet geslacht worden op het moment dat er antibiotica in hun lichaam zit. Daarom hoef je niet bang te zijn dat er antibiotica in je eten zit.

Bestrijdingsmiddelen

Een andere keuze om voor het eten van biologische producten, is omdat er dan geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt tijdens het telen. Hier hoef je ook niet bang voor te zijn. Er zijn namelijk limieten vastgesteld voor de maximale hoeveelheid die mag worden toegediend. Als het product te veel van het middel bevat, mag het niet in de winkel verkocht worden. 97% van de gevallen van alle groente en fruit die in Nederland te koop zijn, bleek vrijwel geen resten van bestrijdingsmiddelen te bevatten. Dit bleek uit een rapport van de Nederlandse Voedsel- en warenautoriteit. Van de overige 3% is de hoeveelheid zo laag dat het voor de gezondheid bijna altijd verwaarloosbaar is.

Dus biologisch eten of niet?

Als je het voor je gezondheid doet, heeft het dus geen zin om biologisch te eten. Daarnaast voel je het eten van biologische producten vooral in je portemonnee. Maak daarom zelf een keuze: waarom vind jij het belangrijk om biologisch te eten? En welke producten wil je biologisch eten? Als je de punten dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur echt belangrijk vindt, kun je het beste een aantal keer per week vegetarisch eten in plaats van iedere dag een stuk biologisch vlees op je bord te leggen.

VERNIEUWD!

ONS 10-WEKEN AFSLANKBOEK