Is brood gezond?

Brood
Er wordt de laatste jaren vaak geroepen dat brood slecht voor je is, dat je er dik van wordt of dat gluten niet goed voor je zouden zijn. Dit is niet waar, behalve als je een glutenallergie of –intolerantie hebt. Anders is brood prima! Alleen is het wel belangrijk om de juiste keuzes te maken. Het maakt namelijk niet uit welke soort graan (tarwe, spelt, haver) je kiest, maar zorg altijd dat je de volkoren variant neemt. Deze hebben namelijk een gunstig effect op de gezondheid. Wist je bijvoorbeeld dat je een lager risico hebt op hartziekten als je volkorenproducten eet in plaats van niet-volkoren? Ook gaat het risico op darmkanker en diabetes omlaag.

Zoals je waarschijnlijk weet, eet je aan het begin van het AfvallenmetNederland dieet weinig brood, pasta en rijst. Dit komt doordat deze producten koolhydraten bevatten en dit een koolhydraatarm en eiwitrijk dieet is. Maar naarmate het dieet vordert zal je merken dat je steeds meer koolhydraten gaat eten. Zo verander je van iemand die wilt afvallen, in iemand die gezond leeft en eet, maar wat zijn dan die gezonde keuzes om een gezonde leefstijl vast te kunnen houden?

Wat is volkoren?
Nu weten we dat volkorenbrood goed voor je is, maar welk brood moet je in de winkel dan meenemen? Om dit duidelijk te maken ga ik je nu uitleggen hoe brood gemaakt wordt.

Brood wordt gemaakt met graankorrels, deze korrels bestaat uit drie delen. Wit brood en witte pasta worden gemaakt van alleen de meelkern, dit is alleen het middelste gedeelte van de korrel. De meeste vezels gaan hiermee verloren. Bij volkoren wordt de hele graankorrel vermalen, dus de meelkern, de zemel en kiem. Zo krijg je bijvoorbeeld volkorenbrood, volkoren pasta of zilvervliesrijst. Volkorenbrood is in Nederland beschermd. Dit betekent dat er alleen volkoren op het etiket mag staan als het voor 100% uit volkoren bestaat. Kies daarom altijd voor een brood waarbij dat op het etiket staat.

Leugens over brood
Een van de grootste leugens over brood is namelijk dat des te donkerder het brood is, des te gezonder. Aan de kleur kun je niet zien of het brood volkoren is of niet. Het brood wordt namelijk gekleurd met gekarameliseerde suiker of geroosterd moutmeel, hier wordt het natuurlijk niet gezonder van.

De Keuringsdienst dook in brood. Niet in witte, maar in bruine boterhammen. Volkoren om precies te zijn. Bekijk het programma via onderstaande link!


Meergranen
Ook de opvatting dat meergranenbrood erg gezond is, is fout. Dit zegt namelijk alleen dat er meerdere zaden en granen in het brood zitten, ongeacht of deze volkoren zijn of niet.

Conclusie
Brood of pasta is dus niet slecht voor je, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Kies daarom voor:
– volkorenbrood
– volkorenpasta
– zilvervliesrijst
– volkorencouscous
– knäckebröd (volkoren)
– volkorenwraps
– pitabrood(volkoren)
– of tarwe-/haverzemelen.