Is koolzuur ongezond?

Koolzuur geeft de vrolijke bubbels aan onder andere frisdranken, water, bier en champagne. We drinken allemaal wel eens iets waar koolzuur in zit. Maar wat is het precies, en wat zijn de effecten ervan op je gezondheid?

Koolzuur: wat is het?

Koolzuur, of koolzuurgas, is niets anders dan CO2, een stof die in de wereld om ons heen en in ons lichaam van nature voorkomt. Wanneer CO2 onder hoge druk aan een vloeistof wordt toegevoegd, lost het gedeeltelijk op waardoor koolzuur ontstaat, H2CO3. Wanneer vervolgens de druk weer verlaagd wordt, stijgt dit in de vorm van koolzuurgas in de vloeistof op, als kleine bubbeltjes.

Koolzuur: de effecten

De bekende koolzuurhoudende frisdranken worden al jaren flink onder vuur genomen door medici, voedingsdeskundigen en diëtisten. Vooral frisdranken met veel suiker en kleur-, geur- en smaakstoffen moeten het ontgelden. Die stoffen worden namelijk gezien als de grootste boosdoeners. Maar wat als je een op zich gezonde drank met koolzuur drinkt, bijvoorbeeld mineraalwater? Zitten er dan nadelen aan het koolzuur op zich?

Je kent dat vast wel: je drinkt iets te snel en vervolgens moet je boeren, voel je een kramp in je slokdarm, of krijg je tranende ogen. Die reactie op een drank met koolzuur is op zich onschuldig en vooral te wijten aan de hoeveelheid die je in te korte tijd naar binnen slokt. Wanneer je gewoon in een normaal, rustig tempo drinkt, dan blijkt er niet veel aan de hand te zijn. Sterker nog: het drinken van dranken die koolzuur bevatten, bleek in onderzoek zelfs een aantal gunstige effecten te hebben.
Mensen met bepaalde spijsverteringsproblemen en constipatie, bleken minder klachten te krijgen wanneer zij water met koolzuur dronken in plaats van plat water.
En hoewel water met koolzuur in grotere hoeveelheden ook tot een wat opgeblazen gevoel kan leiden, heeft dit weer een gunstig effect bij het tegengaan van hongergevoel. Dat is een interessant gegeven voor bijvoorbeeld mensen die minder willen eten omdat ze af moeten vallen.

De claims dat koolzuur leidt tot beschadiging van tanden en botten, worden niet ondersteund door onderzoek.
Toch komen ze niet uit het niets vallen. Er is een kleine studie geweest waarbij bleek dat tieners die veel dranken met koolzuur dronken, minder calcium in hun systeem hadden. Het is echter veel aannemelijker dat dit een gevolg was van het feit dat deze tieners minder calciumhoudende dranken zoals melk of drinkyoghurt dronken.
Ook bij andere studies naar de effecten van koolzuurhoudende dranken, bleken negatieve effecten niet het gevolg van het koolzuur zelf.  Onderzoeken waarin negatieve effecten werden waargenomen, betroffen steeds studies waarbij mensen frisdrank dronken. Suikers, toegevoegd citroenzuur, kleurstoffen en cafeïne:  meer dan eens werd een te grote inname hiervan gekoppeld aan zaken als tanderosie, zwakkere botten en gewichtstoename.

Al met al is het dus best begrijpelijk dat bepaalde claims over koolzuur de wereld in zijn geholpen, ook al was dat onterecht. De eindconclusie is dat water en andere gezonde dranken met koolzuur een prima keuze zijn maar dat je de beruchte frisdranken toch echt maar beter kunt laten staan.