HomeGezondheidNanotechnologie en de toekomst

Nanotechnologie en de toekomst

Nanotechnologie en onze gezondheid

Nanotechnologie. We horen de term steeds vaker, maar wat houdt het eigenlijk in? Nanotechnologie, ook wel ‘nanotech’ is de term voor vormen van technologie waarbij het draait om het manipuleren van hele kleine deeltjes. De afmetingen van die deeltjes is in de orde van grootte van 1 tot 100 nanometers. Dat zijn miljardsten van een meter. Nanodeeltjes kunnen uit meerdere atomen of enkele eenvoudige moleculen bestaan.

Nanotechnologie kent toepassingen op tal van gebieden. Zo kan er door de toepassing van nanotechnologie voor gezorgd worden dat medicijnen gerichter kunnen worden ingezet, waardoor bijvoorbeeld een ziekte als kanker in de toekomst beter te genezen is. Nanotechnologie kan ervoor zorgen dat geheugenchips meer capaciteit krijgen, waardoor apparaten efficiënter en met minder materiaal gemaakt kunnen worden. Ook kan nanotechnologie ingezet worden om de kwaliteit  en eigenschappen van ons voedsel te verbeteren, of die van verpakkingsmaterialen.

Ondanks die enorme potentie van nanotechnologie roept deze relatief nieuwe vorm van technologie ook veel vraagtekens op. Want is het wel veilig?

Nanotechnologie: de risico’s

Zowel wetenschappers als buitenstaanders uiten hun bezorgdheid over de mogelijke gevaren van nanotechnologie. Omdat het vakgebied nog in de kinderschoenen staat, is er weinig bekend over langetermijneffecten en potentiële gezondheidsrisico’s.

Zo zijn bepaalde nanodeeltjes die in schoonmaakmiddelen voorkwamen, achteraf schadelijk gebleken waardoor de producten uit de handel genomen moesten worden. Sommige nanodeeltjes zouden menselijk DNA kunnen beschadigen en kanker veroorzaken. Ook zouden nanodeeltjes in het milieu terecht kunnen komen en is er geen enkel zicht op de schade die ze daar kunnen toebrengen.

Hoewel er ook onderzoeken zijn geweest die uitwezen dat nanotechnologie in veel contexten geen enkel of slechts een verwaarloosbaar risico met zich meebracht, kunnen tal van risico’s nog niet uitgesloten worden.

Nanotechnologie en de voedingsindustrie

Een toepassing van nanotechnologie die flink wat zorgen baart, betreft onze voeding. In de voedingsindustrie wordt flink veel onderzoek gedaan naar hoe voedsel met behulp van nanotechnologie lekkerder of beter bewaarbaar kan worden gemaakt, hoe de kleur en geur ervan verbeterd kan worden, of zelfs de voedingswaarde. Ook op het gebied van voedselverpakking wordt nanotechnologie ingezet.
De technologie is geen science fiction. Zo liggen er bijvoorbeeld in sommige landen al groenten en fruit in de schappen die voorzien zijn van een laagje met nanodeeltjes erin, dat ervoor moet zorgen dat de producten langer vers blijven. Grote voedselproducenten hebben eigen laboratoria voor nanotechnologie en allerlei mogelijkheden worden onderzocht: van vetvrij roomijs tot wijn waarvan je zelf het kleurtje en de smaak kunt bepalen bij aankoop.
De potentiële voordelen, zowel voor de producent als consument, zijn duidelijk. Maar tegen welke prijs willen we die?

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair