Je hoort zo vaak in de media dat iets slecht voor je is, dat je haast niets meer zou durven eten. Dat is misschien wat overtrokken maar we kennen het allemaal wel. Vooral in de popdiëtitiek hebben ze een handje van allerlei bangmakerij voor ongezonde voeding.
Toch bestaan er wel degelijk producten die we zonder meer als ongezonde voeding mogen bestempelen. Sommige zijn zo af en toe best in te passen als je verder gezond eet; andere kun je sowieso beter mijden. Hier een overzicht van de beste, of eigenlijk dus de slechtste, voorbeelden van ongezonde voeding:

Ongezonde voeding #10: Vis (sommige soorten)

Vis wordt doorgaans niet gezien als ongezonde voeding. Het eten ervan wordt zelfs juist aangeraden om gezondheidsredenen. En je bent dan ook misschien verbaasd dat ie toch op de valreep een plaatsje heeft veroverd in onze top 10 van ongezonde voeding.
Toch kun je beter voorzichtig zijn met het eten van bepaalde soorten vis, vanwege vervuiling met zware metalen. Bepaalde vissen (en schelpdieren) slaan stoffen als arseen, lood en kwik uit het milieu in grote hoeveelheden op in hun weefsels, en die krijg je dus binnen wanneer je ze eet.
Dit geldt vooral voor grotere roofvissen (zoals tonijn, zwaardvis en paling). In Nederland wordt over het algemeen goed gecontroleerd hierop maar vooral op vakantie in andere landen is dit echt iets om rekening mee te houden.

Ongezonde voeding #9: Sommige wilde paddenstoelen

Net als sommige vissoorten slaan ook wilde paddenstoelen vaak veel vervuiling uit het milieu op en staan daarom in deze lijst met voorbeelden van ongezonde voeding. Met de voedingswaarde op zich is eigenlijk niets mis: die is zelfs vaak goed te noemen. Maar vervuiling met ongewenste stoffen kan zelfs de gezondste voeding omtoveren in ongezonde voeding.
Behalve vervuiling met zware metalen komt bij wilde paddenstoelen ook vervuiling met cesium voor. Cesium is een radioactieve stof die hier nog steeds terug te vinden is in de bodem als gevolg van de kernramp in Tsjernobyl, die ruim 30 jaar geleden plaatsvond. Vooral de smakelijke kastanjeboleet is berucht vanwege de hoge gehaltes cesium die ze kan bevatten.

Ongezonde voeding #8: Snoep

Na de vis en de wilde paddenstoelen komen we in onze lijst van ongezonde voeding nu bij een voorbeeld wat voor veel mensen geen verrassing zal zijn: snoep. Gummibeertjes, spekkies, dropveters, zure matten, colaflesjes: we kennen ze allemaal wel. En, al kan een enkel snoepje in een gezond eetpatroon echt geen kwaad… in de praktijk blijft het nou eenmaal zelden bij een enkel snoepje. En dan mag je bij dit type ongezonde voeding rekenen op een flinke hoeveelheid suikers, kleur-, geur- en smaakstoffen, zonder dat het verder iets toevoegt aan een gezond dieet.

Ongezonde voeding #7: Bewerkt vlees

Ook bewerkt vlees mogen we rustig tot de ongezonde voeding rekenen. Daar is de laatste tijd al heel wat over te doen geweest. Van producten als knakworsten en kip nuggets weten we vaak wel dat ze onder deze noemer vallen. Maar ook vleeswaren voor op het brood bijvoorbeeld, of kant-en-klaar gekruid vlees bevat vaak allerlei toevoegingen die je echt geen goed doen.

Ongezonde voeding #6: Ontbijtspek

Je bent niet de enige als je het jammer vindt dat ook ontbijtspek, of bacon, in deze lijst van ongezonde voeding te vinden is, al zal het je niet verbazen. Naast de nadelen die sowieso al kleven aan bewerkt vlees, bevat ontbijtspek nog erg hoge hoeveelheden verzadigd vet, cholesterol en zout.  Binnen een gezond eetpatroon kun je er best eens van genieten, maar als vast onderdeel van je ontbijt is het absoluut niet aan te raden.

Ongezonde voeding #5: Kant-en-klaar sauzen

Van sausjes verwacht je vaak niet dat ze echt heel slecht voor je zijn, vooral niet wanneer je er weinig van gebruikt. Toch is een vermelding in deze top 10 van ongezonde voeding voor veruit de meeste kant-en-klaar sauzen helemaal op z’n plaats.
Een gemiddelde portie mayonaise, cocktailsaus of knoflooksaus voegt al snel 100 tot 200 extra kilocalorieën toe aan je maaltijd. Maar ook voor sausjes waarvan je denkt dat ze een stuk gezonder zijn, zoals bechamelsaus, ketchup of saladedressings geldt dat ze vaak veel vet en/of suiker bevatten. En daar staan vaak weinig goede voedingsstoffen tegenover.

Ongezonde voeding #4: Frisdrank
Dit is waarschijnlijk een voorbeeld van ongezonde voeding wat je zelf al kende. De traditionele frisdranken zitten boordevol suiker, en daar mag je vaak nog allerlei zuren, kleur-, geur- en smaakstoffen bij optellen. Wat deze frisdranken vooral zo’n slechte keuze maakt, is dat ze daarnaast bepaald niet bijdragen aan een goede voeding vanwege bepaalde vitamines of mineralen. Ze bevatten veel stoffen waar we massaal al teveel van binnenkrijgen, en nauwelijks iets waar je lichaam wat aan heeft.

Ongezonde voeding #3: Low-fat producten

Onze top drie van ongezonde voeding wordt ingenomen door de bekende low-fat varianten, die we eigenlijk in één adem kunnen noemen met de producten ‘zonder toegevoegde suikers’. Je komt het tegen bij allerlei producten: bijvoorbeeld vruchtensappen en vruchtenyoghurt, sauzen en dressings, snoepgoed en gebak.
Maar zo’n enkele reclameslogan betekent doorgaans niet dat je ineens met een gezond product te maken hebt. Zo bevatten low-fat varianten maar al te vaak veel ongezonde smaakmakers, en kan in een product ‘zonder toegevoegde suiker’ alsnog een hoeveelheid suiker zitten waar je u tegen zegt. Het ergste aan dit type ongezonde voeding is nu juist dat misleidende.

Ongezonde voeding #2: Verbrand voedsel

Een tosti willen we nog wel eens gewoon wat afschrapen als die te donker is. Met de barbecue nemen we het al helemaal niet zo nauw. En wat harder gebakken frietjes zijn bij veel mensen zelfs favoriet. Maar verbrand eten staat niet voor niets op de tweede plaats in onze lijst van ongezonde voeding. Stoffen die zich daarin bevinden, zoals acrylamide en PAK’s zijn echt kankerverwekkend. En dat is geen loze bangmakerij.

Ongezonde voeding #1: Energy drinks

De absolute nummer 1 in de lijst van ongezonde voeding komt voor de vaste lezer van onze website vast niet als een verrassing: de energy drinks. Voor de populaire energy drinks geldt dat ze vaak nog meer suiker (of zoetstoffen) bevatten dan traditionele frisdrank. En daar mag je dan nog allerlei andere kleur-, geur- en smaakstoffen, cafeïne en/of andere oppeppers bij optellen.
Daarnaast kleven er nog extra nadelen aan deze drankjes, zoals het mogelijke stapeleffect van de verschillende stoffen, en de gevaren van het gebruik ervan in combinatie met alcohol. En dat terwijl de producenten de drankjes blijven aanprijzen alsof ze een gunstig effect op je hebben.
Dus, de energiedrankjes weten een slechte inhoud te combineren met aanvullende gevaren en er is ook nog eens sprake van misleidende reclame. Wat ons betreft dus een terechte eerste plaats als het beste, of slechtste, voorbeeld van ongezonde voeding!