HomeGezondheidPopcorn gezond of een dikke vette niet?

Popcorn gezond of een dikke vette niet?

Popcorn is lekker, maar is het ook gezond? Je zou zeggen van ‘ja’, want popcorn is immers gepofte mais. En mais als graan is gezond. Wat maakt popcorn gezond? En bestaat er ook ongezonde popcorn?

Dit maakt popcorn gezond

Popcorn bevat een grote hoeveelheid gezonde antioxidanten. Deze stoffen – polyfenolen genoemd – vangen schadelijke vrije radicalen af die onze cellen aantasten en vroegtijdige veroudering en zelfs kanker kunnen veroorzaken. Popcorn helpt dus mee onze cellen en daarmee ons hele lichaam gezond te houden.

Popcorn bevat zelfs meer antioxidanten dan veel andere plantaardige voedingsmiddelen, zelfs meer dan het meeste fruit! Dat maakt popcorn ontzettend gezond. Met een portie popcorn krijg je daarom mogelijk meer antioxidanten binnen dan met alle groenten en fruit die je dagelijks eet.

De antioxidanten in popcorn houden niet alleen je cellen gezond. Ook zorgen ze ervoor dat slecht cholesterol zich niet in je bloedvaten kan ophopen en aderverkalking kan veroorzaken. Ook werken de antioxidanten ontstekingsremmend. Dat is goed nieuws voor je gezondheid, want ontstekingen lijken aan de basis te liggen van veel ziekten. Ook overgewicht en obesitas zouden erdoor worden veroorzaakt.

Wat maakt popcorn nog meer gezond?

Popcorn is rijk aan vitamine A, E en K en bevat daarnaast de B- vitamines foliumzuur (vitamine B11), niacine (vitamine B3), riboflavine (vitamine B2) en thiamine (vitamine B1). Ook vind je een kleine hoeveelheid vitamine B6 in popcorn. Daarnaast krijg je met popcorn belangrijke mineralen binnen: ijzer, kalium, zink, magnesium, fosfor, koper en mangaan.

Met al die vitamines en mineralen draagt popcorn draagt bij aan een gezonde huid, ogen, spieren, botten en hart- en bloedvaten. Ook is popcorn gezond voor de bloeddruk, het zenuwstelsel en voor onze weerstand. Bovendien zorgt de snack voor meer energie.

Popcorn is ook gezond voor je gewicht omdat het caloriearm is en behoorlijk wat vezels bevat. Een bakje popcorn van 50 gram bevat zo’n 166 calorieën. Met zout erbij loopt het aantal calorieën op tot 193 en met suiker tot 194,5. Toch is het aantal calorieën alsnog veel minder dan studentenhaver, Japanse mix en pinda’s. De vezels in popcorn geven je langere tijd een verzadigd gevoel, waardoor de kans minder groot is dat je te veel eet.

Dit maakt popcorn minder gezond

Popcorn is minder gezond door de hoge glycemische index. Dit is de mate waarin een voedingsmiddel invloed heeft op je suikerspiegel. Popcorn heeft een behoorlijke invloed op je suikerspiegel. Dat betekent dat popcorn je bloedsuiker laat stijgen. Dat is minder gezond, want een schommelende bloedsuikerspiegel is een oorzaak van diabetes type 2 en overgewicht. Wil je afvallen of heb je aanleg voor overgewicht of diabetes, dan kun je beter niet te vaak popcorn eten.

Welke popcorn is ongezond?

Er is ook popcorn die niet gezond is. Magnetronpopcorn zit vol ongezonde stoffen, zoals twijfelachtige smaakstoffen. Het plastic zakje waar magnetronpopcorn in zit, bevat zelfs kankerverwekkende stoffen. Maak popcorn dus liever zelf in de pan met gezonde kokosolie. Of pof popcorn in de airfryer zonder olie voor een extra slanke snack.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair