Wat is taurine?

Taurine is een aminozuur dat in beperkte mate aangemaakt wordt door ons eigen lichaam. We hebben deze stof nodig om ons hart en onze bloedvaten goed te laten werken, bij de werking van onze spieren, bij ons zicht en voor de goede werking van ons centraal zenuwstelsel. Hoewel taurine een lichaamseigen stof is, wordt ze door de mens toch maar beperkt aangemaakt. In bepaalde gevallen gebruiken mensen zelfs meer taurine dan normaal. Dat is het geval voor mensen die aan suikerziekte leiden.

Waar komt de naam taurine vandaan?

Wie het woord taurine voor de eerste keer hoort, moet misschien onwillekeurig aan een stier denken. In dat geval sla je de bal dus niet al te veel mis. Deze stof werd namelijk voor de eerste keer ontdekt door twee scheikundigen (Gmelin en Tiedemann) die er in 1827 in slaagden om de stof uit ossengal te extraheren. Wie een beetje Latijn kent, valt dan meteen op dat taurus in deze taal niet meer of niet minder dan stier betekent. Taurine werd dus voor het eerst ontdekt in het gal van de os, oftewel, de ex-stier.

Aanmaak van taurine in het lichaam

Taurine wordt in ons lichaam aangemaakt in onze lever en gedeeltelijk ook in onze hersenen. Dit gebeurt door middel van synthese uit twee andere aminozuren: L-cysteïne of L-methionine. Verder is bekend dat we voor de synthese van taurine ook vitamine B-6 nodig hebben. Een tekort van deze vitamine kan bijgevolg leiden tot een taurine tekort.

Welke groepen kunnen last hebben van een taurine tekort?

Zoals eerder zijn diabetici en mensen met een vitamine B-6 gevoelig aan een tekort aan taurine. Verder geldt hetzelfde voor premature baby’s omdat ze niet over de nodige enzymen beschikken om cysteïne aan te maken. Het is dan ook geen wonder dat taurine een bestanddeel is van zuigelingenmelk die ontwikkeld werd voor te vroeg geboren baby’s. Los daarvan is deze stof trouwens ook een natuurlijk bestanddeel van moedermelk. Daarom wordt het ook altijd aangeraden om in de mate van het mogelijke een premature baby moedermelk te laten drinken.

Ook volwassenen kunnen lijden aan een gebrek aan taurine. Dit kan voorkomen in geval van uitputting, ziekte of zware verwondingen.

Waar kunnen we taurine aantreffen in ons lichaam?

Ons lichaam maakt zelf taurine aan, maar waar gaat deze stof naartoe, na de productie? Het antwoord op deze vraag is vrij algemeen. Deze stof vind je terug in alle types van lichaamsweefsels, maar nog het meest in de witte bloedcellen, in de plaatjes, in onze hersenen en zenuwen en in het netvlies van onze ogen. Het hoogste taurinegehalte vinden we trouwens in onze spieren en dan met name in onze hartspier.

Hoe neemt ons lichaam taurine op?

Omdat ons lichaam zelf vrij weinig taurine aanmaakt, is het nodig dat we deze stof uit onze voeding halen. Voedingsmiddelen die daarvoor geschikt zijn, zijn: vlees, vis, schaaldieren, gevogelte en eieren. Maar taurine komt in mindere mate ook in melk en in melkproducten voor. Tot slot is het belangrijk om te vermelden dat vele energiedrankjes ook taurine bevatten.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair