Tips om ook in de zomer af te vallen

Tips om ook in de zomer af te vallen

Ben je op dit moment met een dieet bezig? Dan is het belangrijk om consequent met jouw dieet aan de slag te zijn én te blijven. Ook dus in de komende zomer. Ja, de zomer staat weer voor de deur en dat betekent vaak toch een nét iets ander leven.

Je brengt meer en meer tijd op een terras door. Je gaat lekker op vakantie. Je doet leuke dingen met vrienden/familie. Je gaat lekker uiteten in het zonnetje. En je doet mogelijk ook nét iets meer drankjes.

Al dergelijke bezigheden zorgen er wel voor dat je jouw dieet mogelijk iets minder strikt gaat volgen. Hoe je er dan alsnog voor kunt zorgen dat je ook in de zomer af gaat/blijft vallen? In dit artikel vind je daarvoor enkele handige tips. Met deze tips zou je echt in staat moeten zijn om óók tijdens de zomerperiode van de overtollige kilo’s af te komen.

Hoe je van de overtollige kilo’s af kunt komen? In onze ogen valt of staat dit al met de juiste keuze voor het juiste dieet. Wat dan precies voor jou het beste dieet is? Nou, het lastige is dat dit van persoon tot persoon verschillend is. Jij kunt heel goed op dieet X reageren, terwijl jouw partner beter op dieet Y reageert. Dit is dus puur afhankelijk van de manier waarop jouw lichaam op een specifiek dieet reageert. Een logisch gevolg is dan ook dat je meerdere diëten uit moet proberen.

Volg je daarna de onderstaande tips op? Dan kun je er eigenlijk zeker van zijn dat je ook in de zomerperiode af kunt blijven vallen. Daarbij is het wel belangrijk dat je over voldoende zelfdiscipline kiest, maar daarover later meer!

Tip 1: drink met mate

Vind je het heerlijk om in de zomer lekker op een terras te zitten? Even gezellig met vrienden of familie een drankje doen en bijkletsen? In dat geval is het echt aan te raden om met mate te drinken. Als je bijvoorbeeld meerdere wijntjes of meerdere biertjes drinkt, krijgt jouw lichaam veel te veel suikers binnen.

Daarnaast bevatten de alcoholische drankjes ook teveel koolhydraten, calorieën en overige voedingsmiddelen. Op zich is er niks mis mee met een inname van deze voedingsmiddelen, maar je moet dit wel echt met mate doen. Het advies is dan ook om met mate te drinken. Als je teveel alcohol drinkt, gaat dit namelijk alleen maar tot een stijging van jouw lichaamsgewicht leiden. Zorg er dus écht voor dat je zomers op het terras met mate drinkt.

Hoe je dit kunt doen? Nou, daarvoor komen we al weer uit op de belangrijkste term; zelfdiscipline. Als je op een terras plaats gaat nemen, is het pure noodzaak dat je jezelf influistert dat je ‘rustig’ gaat doen. Vervolgens is het zaak dat je jouw eigen boodschap op gaat volgen. Doe dit echt met voldoende zelfdiscipline, aangezien je anders alsnog teveel alcohol gaat drinken op het alcohol.

Ps. dit verhaal geldt niet alleen voor alcoholische drankjes. Ook met bijvoorbeeld cola, sinas en dergelijke frisdranken moet je opletten. Houd het daarom liever bij water of water met een gezond smaakje.

Tip 2: eet ook op vakantie gezond

Uit ervaring weten wij dat het makkelijk is om op vakantie even de teugels te laten vieren. Daar is op zich niks mis mee, maar probeer dit wel echt met mate te doen. Wij kunnen je dan ook van harte aanraden om óók op vakantie gezond te eten.

Hoe je dat precies kunt doen? Nou, dat hangt nogal van het soort vakantie af. Ga je bijvoorbeeld kamperen? Dan heb je ongetwijfeld jouw eigen camping kooktoestel mee. In dat geval kun je moeiteloos lekkere én gezonde maaltijden op tafel zetten. Het is daarbij zelfs mogelijk om louter koolhydraatarme recepten op tafel te zetten!

Ga je naar een hotel toe? Dan is er mogelijk in het hotel een restaurant aanwezig. Mocht dat niet het geval zijn, is er in de buurt vast wel een boulevard met meerdere restaurantjes te vinden. Bij dergelijke restaurantjes kun je prima iets van de kaart bestellen, maar doe dit ook met mate. Niet het bestellen, maar wel met het opeten van te grote porties. Als je het bord met eten simpelweg veel te veel vindt, laat je het gewoon staan.

Op vakantie is het ook verleidelijk om even een ijsje te halen of om even een vergelijkbaar tussendoortje te halen. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen. Ook als je op vakantie bent, is het aan te raden om gezonde tussendoortjes te nuttigen. Ga je naar een tropisch en warm vakantieland? Dan kun je er zeker van zijn dat ze in dat land heerlijke stukken fruit hebben. Onwijs fris fruit dat ook nog eens heel gezond is.

Is het dan ook een aanrader om op vakantie héél streng voor jezelf te zijn? Nee, dat is wat ons betreft ook niet nodig. Als je op vakantie bent, is het vooral zaak om een gulden middenweg voor je te vinden. Je kunt jezelf best eens laten gaan, maar het is wel van belang om jouw pijlen op de lange termijn te richten. Je kunt dus best even een lekker ijsje halen, maar zorg er dan wel voor dat je de rest van de dag gezond eet. Als je dát voor elkaar weet te krijgen, hoef je niet bang te zijn voor een explosieve stijging van jouw lichaamsgewicht.

Tip 3: blijf bewegen

Tijdens de zomer is het behoorlijk verleidelijk om lekker te relaxen. Het is toch leuker om ’s avonds met vrienden naar een terras te gaan in plaats van een stuk hard te lopen? Nou, wij kunnen je toch aanraden om ook zomers voor het hardlopen te kiezen.

Ook tijdens de zomer is het namelijk van cruciaal belang dat je voldoende in beweging komt. Ga daarom regelmatig een stuk fietsen, ga hardlopen, ga een stuk wandelen of ga op een andere manier bewegen. Zodra je met enige regelmaat in beweging komt, weet je ook in de zomer de nodige calorieën te verbranden. Met het oog op jouw lichaamsgewicht en jouw dieet is het absoluut aan te raden om dit te doen.

Is het dan aan te raden om midden op de dag te gaan bewegen? Nee, probeer dit ’s ochtends of ’s avonds te doen. In de zomer kan het rond het middaguur namelijk té warm zijn. In dat geval is het niet gezond en verstandig om een flinke sportieve inspanning te leveren.

Met andere woorden: tijdens de zomer is het aan te raden om in beweging te komen, maar doe dit wel met gezond verstand. Alleen door jouw verstand te gebruiken, kun je op de juiste manier bewegen. Het bewegen op zich is sowieso aan te raden; zeker ook omdat de kans groot is dat je tijdens de zomer iets meer calorieën binnenkrijgt.

Tip 4: vier het leven

Kun je tijdens de zomer nou helemaal niet genieten van het mooie leven? Moet je nou echt ook tijdens de zomer heel streng voor jezelf zijn? Nou, het is vooral zaak dat je de juiste balans voor jezelf weet te vinden. Wat ons betreft moet je het leven vieren, maar dit wel op een verantwoorde wijze te doen.

Ga je bijvoorbeeld binnenkort iets leuks met jouw vrienden doen? Of ga je met jouw vrienden of familie even van een lekkere vakantie genieten? In beide gevallen is het aan te raden om hier ook echt van te gaan genieten. Genieten kan echter ook met een stuk fruit in plaats van met een ijsje.

Zoals je kunt lezen, is het dus vooral een kwestie van keuzes maken. Je hoeft hierbij niet altijd de meest gezonde keuzes te maken, zolang je onder aan de streep maar goed bezig bent. Dit betekent dat je bijvoorbeeld 8 keer de gezonde keuzes kunt maken en 2 keer de iets minder gezonde keuzes. Als je dat vol weet te houden, hoef je niet bang te zijn voor een explosieve stijging van jouw lichaamsgewicht.

Dat is zéker het geval als je ondertussen ook nog in beweging komt. Als je bijvoorbeeld op vakantie bent, is het ook aan te raden om voldoende te bewegen. Ga lekker mooie stukken wandelen in de omgeving, ga flinke stukken in de zee zwemmen en probeer op die manier alsnog elke dag een half uur in beweging te komen. Als je dát vol weet te houden, is de kans groot dat je na jouw vakantie zelfs afgevallen bent. Ook al heb je af en toe van een lekker ijsje genoten.

Slotwoord

Zo, de zomer staat weer voor de deur. De zomer gaat vaak gepaard met lekker eten, lekker drinken en het leven vieren. Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, kun je het leven vieren in combinatie met een dieet. Probeer streng voor jezelf te zijn, maar probeer jezelf zeker niet te kwellen. Uiteindelijk draait alles om het vinden van de juiste balans; veel plezier in de komende zomer en veel succes met jouw dieet!