We weten inmiddels allemaal wel dat teveel zon slecht is voor onze huid. De gevolgen van verbranden lopen uiteen van een ernstig versnelde huidveroudering tot kanker. En toch beschermen we onszelf nog steeds niet goed genoeg.
We gebruiken een te lage beschermingsfactor, we smeren ons te dun in, we herhalen de behandeling niet vaak genoeg of we smeren zelfs helemaal niet. We onderschatten de gevolgen van verbranden voor onze huid en gezondheid.
Hoog tijd dus om een aantal belangrijke feiten en fabels nog eens op een rijtje te zetten.

Verbranden door de zon, Fabel 1:
‘Ik heb donker haar en een donkere huid, dus ik hoef geen zonnebrand te gebruiken’

Niet waar dus. Hoewel donkere huidtypen van zichzelf een betere zonbescherming bieden dan de lichte huidtypen, bieden ze nooit 100% bescherming. Verbranden door de zon kan ons allemaal overkomen. In een Amerikaanse enquête gaf zelfs ruim 10% van de Afro-Amerikanen aan dat ze in het afgelopen jaar minimaal één keer verbrand waren. Insmeren met de juiste beschermingsfactor blijft dus nodig om huidschade en verbranden te voorkomen.

Verbranden door de zon, Fabel 2:
Als ik makeup met een beschermingsfactor gebruik, is zonnebrand overbodig’

Helaas blijkt dit ook een fabel. Hoewel de makeup wel degelijk de beschermingsfactor bevat die op de verpakking staat, smeren we ons er niet dik genoeg mee in. Logisch, want zou je de foundation of vloeibare makeup wel dik genoeg opsmeren, dan ziet het er gewoon niet uit. Bovendien moet je om de twee uur opnieuw smeren. En er zullen maar weinig mensen zijn die om de twee uur heel hun makeup opnieuw aan willen brengen. Om niet te verbranden heb je dus weinig aan dat soort producten.

Verbranden door de zon, Fabel 3:
‘Verbranden door de zon is nog altijd minder erg dan echte brandwonden’

Gek genoeg beseffen veel mensen niet dat zonnebrand een vorm is van echte brandwonden. Weliswaar is het haast onmogelijk om derdegraads brandwonden op te lopen door de zon, maar standaard verbranding door zon is een eerstegraads brandwond. In ernstige gevallen kan er door het verbranden blaarvorming ptreden. In dat geval is er zelfs sprake van tweedegraads brandwonden.

Verbranden door de zon, Fabel 4:
‘Zolang ik niet echt ga liggen zonnen, hoef ik ook niet vaak te smeren’

Veel mensen vergeten dat het heus niet alleen de echte zonaanbidders zijn die het risico lopen te verbranden. Sterker nog, ook juist mensen die voor hun werk, sport of hobby vaak buiten in de weer zijn, vormen een belangrijke risicogroep. Denk daarbij bijvoorbeeld aan bouwvakkers, groenwerkers, wielrenners, hardlopers en mensen die vaak in de tuin of moestuin te vinden zijn.

Verbranden door de zon, Fabel 5:
‘Het is belangrijk dat je een zonnebrandcrème van een goed merk gebruikt’

Dit is een stelling die we maar wat graag naar de fabels verwijzen. In Nederland wordt streng gecontroleerd op de beschermingsfactor. Staat er een factor vermeld op de verpakking dan mag je daarvan op aan. Een crème van een paar euro beschermt je even goed tegen verbranden als een crème die daar een veelvoud van kost.