We vertellen je niets nieuws wanneer we zeggen dat de mens verschillende organen heeft, maar wat bedoelen we precies met de organen van de mens en wat zijn de verschillende soorten organen van de mens? Bij organen denken we meteen aan dingen zoals het hart, de lever, de maag, onze darmen en het hart, maar waar we vaak niet aan denken is dat het over veel meer gaat. Daarom schrijven we dit artikel om wat meer klaarheid te scheppen.

De 12 verschillende soorten organen van de mens

Behalve de organen die we hierboven reeds hebben opgenoemd zijn er veel meer soorten organen. In totaal gaat het dus over wel zo’n 12 soorten.

  • De bloedsomloop: deze vormt een groot stelsel van organen en bestaat uit de bloedvaten zoals onze slagaders, aders en het hart.
  • De spijsvertering: meestal denken we aan organen wanneer we het hierover hebben: de spijsvertering begint in feite bij de mond en gaat verder de keel, de slokdarm, de maag, de lever en de gal en eindigt bij onze darmen waarvan de endeldarm de laatste is.
  • De ademhaling: ook dit stelsel omvat verschillende organen. Deze beginnen bij de neus en gaat verder via bij de luchtpijp en de longen.
  • Voortplanting: ook hier hebben we verschillende organen voor. We hoeven je niet te vertellen dat deze verschillend zijn bij de man en bij de vrouw. Bij de vrouw kennen we de vagina, de baarmoeder, de eierstokken en de borsten. Bij de man kennen we de teelballen, de penis, de zaadleider en de prostaat.
  • Hormoonstelsel: dit bestaat uit verschillende klieren zoals bijvoorbeeld de schildklier, de bijnieren, de hypofyse en de hypothalamus die trouwens samen een as vormen in het menselijk lichaam.
  • Lymfestelsel: dit stelsel bestaat uit de lymfeklieren en de gal en heeft een zuiverende werking voor ons lichaam.
  • Huid: we denken er dikwijls niet bij na, maar onze huid vormt wel degelijk een groot en zeer belangrijk orgaan. Tot de huid worden alle huidlagen gerekend, alsook onze nagels en ons haar.
  • Spieren: ook onze spieren vormen een orgaangroep. Zowel onze skeletspieren als onze gladde spieren zijn organen.
  • Skelet: ons geraamte vormt het elfde en laatste orgaan. Dit bestaat uit al onze beenderen die vorm geven ons lichaam.
  • Het zenuwstelsel: hiertoe worden de hersenen, het ruggenmerg en onze zenuwen gerekend. Zonder dit orgaan zouden we niet kunnen bewegen of denken.

Wanneer we het over onze organen hebben, dan mogen nooit vergeten dat onze organen veel meer zijn dan onze maag en onze darmen en dat al onze organen onlosmakelijk met elkaar in verbinding staan. De organen zijn dus meer dan alle delen van het menselijk lichaam die we op een anatomische kaart of op een skelet kunnen aanduiden. Wanneer iemand je vraagt of je de organen van het menselijk lichaam kunt aanwijzen, doe je er dus goed aan om te vragen welke organen er bedoeld worden en of hij of zij wel degelijk alle organen van het menselijk lichaam bedoelt. Zo voorkom je misverstanden, want mogelijk werd er niet stilgestaan bij de verschillende soorten organen van de mens.