Noradrenaline: mogelijk had je er voor het lezen van de titel van dit artikel nog nooit van gehoord. Toch speelt deze stof een belangrijke rol in ons lichaam. Zodoende is het tijd om er wat aandacht aan te besteden, zodat we tenminste weten waarover het gaat, wanneer we dit woord een volgende keer tegenkomen.

Wat is het eigenlijk?

Wat is het en wat doet het met je lichaam? Eerst en vooral is het belangrijk om weten dat dit hormoon en neurotransmitter nog onder twee andere namen bekend is, namelijk: norepinefrine en levarterenol. Wanneer je van deze twee laatste namen ook nog nooit gehoord hebt, dan is dat zeker geen schande. Daar dient dit artikel namelijk voor. In de naam noradrenaline herken je met een grote waarschijnlijkheid zeker het woord adrenaline. Het is alvast belangrijk om weten dat deze twee verschillende stoffen zijn met een vergelijkbare werking. Beide hormonen hebben een opwekkende werking en kunnen bij overdadig gebruik ervoor zorgen dat we ons opgefokt kunnen voelen.

Noradrenaline en ons lichaam

Belangrijk om weten is dat noradrenaline, net zoals adrenaline een lichaamseigen hormoon is. Het wordt namelijk in ons eigen lichaam aangemaakt, en wel in onze bijnieren. Hierbij spelen een aantal aminozuren zoals fenylalaline en tyrosine een belangrijke rol.

Behalve een hormoon is deze stof ook nog eens een neurotransmitter. Noradrenaline wordt aangemaakt in ons lichaam en treedt in werking wanneer ons lichaam aan stress lijdt. Het zorgt ervoor dat onze bloeddruk op peil blijft zodat we bijvoorbeeld niet gaan flauwvallen en ook ons metabolisme wordt verlaagd waardoor we ons minder misselijk gaan voelen. Zo krijgt ons bloed de kans om te stromen naar waar het nodig is. Daardoor worden onze hersenen gestimuleerd en krijgen onze spieren weer bloed, zodat we door kunnen gaan.

Toepassing van noradrenaline

Noradrenaline wordt toegepast bij lage bloeddruk wanneer we aan shock lijden. Verder speelt deze stof ook een belangrijke rol in de behandeling van depressies. Wanneer dit het geval is, kan door medicijnen toe te dienen de werking en de aanmaak van dit stresshormoon bevorderd worden. Net zoals bij alle andere medicijnen die op de markt zijn, is het belangrijk om weten dat wanneer we stoffen innemen die de productie van stresshormonen bevorderen zoals noradrenaline (ook bekend als norepinefrine of levarterenol) er een is, dat we er dan zeer goed op moeten letten dat we dit doen onder gepaste medische begeleiding. We mogen nooit vergeten dat niet alleen een tekort aan dit stresshormoon voor klachten kan zorgen, maar dat ook een te hoge dosis of een te hoog gehalte van deze neurotransmitter in ons lichaam voor ongewenste effecten kan zorgen.

Belangrijke nevenwerkingen van noradrenaline

Behalve aan een tekort aan noradrenaline kunnen we ook lijden aan de gevolgen van een teveel aan deze stof.  Daarom noemen we in dit artikel ook een aantal symptomen die kunnen optreden in zulk geval:

  • Niet tegen (fel) licht kunnen
  • Zweetaanvallen
  • Misselijkheid en braakneigingen
  • Een pijnlijke keel
  • Pijn in de borststreek
  • Hypertensie
  • Herseninfarct
  • Hevige spierkrampen
  • Je opgefokt voelen
  • Beven en trillen

Mocht je te maken krijgen met een of meerdere van bovenstaande symptomen, dan raadpleeg je natuurlijk een arts. Wanneer je medicijnen zou genomen hebben die een positieve invloed hebben op de aanmaak van noradrenaline, dan is het noodzakelijk dat je dit meldt aan de behandelende geneesheer.