Zeker bij herfstweer lijken er steeds meer mensen verkouden te worden. Vaak wordt er beweerd dat er een verband zou zijn tussen slecht weer en verkoudheden. Niets is echter minder waar. Wat te doen bij verkoudheid? Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus en niet door het weer. Het miezerige herfstweer zorgt er echter voor dat we minder van het zonlicht kunnen genieten. Daardoor is onze natuurlijke weerstand verzwakt en zijn we vatbaarder voor het verkoudheidsvirus.
Geen medicijnen
Nog steeds zijn er mensen die bij een aanhoudende verkoudheid de neiging hebben om nogal vlug naar antibiotica te grijpen. Hierbij heerst nog altijd het misverstand dat je bij een stevige verkoudheid ook een stevig geneesmiddel nodig hebt. Jammer genoeg werken antibiotica niet bij een stevige aanval van een gewone verkoudheid. De verkoudheid wordt immers veroorzaakt door een virus. Antibiotica werken niet tegen virussen en zijn dus geen antwoord op de vraag ‘Wat te doen bij een verkoudheid?’
Uitzweten
Wat wel te doen bij een verkoudheid? Wanneer antibiotica niet helpen, wat helpt dan wel? Het antwoord op deze vraag is alweer veel eenvoudiger dan je het zelf had kunnen bedenken. Uitrusten is nog altijd het beste middel om zo vlug mogelijk van een hinderlijke verkoudheid af te raken. Tijdens een verkoudheid kan het geen kwaad om onder de wol te kruipen en een stevig dutje te doen. Wanneer je veel slaapt of rust tijdens een verkoudheid, geef je je lichaam de kans om zelf te herstellen.
Symptomen wegnemen
Niets is zo hinderlijk als de symptomen van een verkoudheid. Wat te doen bij een verkoudheid die zulke vervelende bijwerkingen heeft als snotteren, niezen, keelpijn en hoesten? Behalve rust is het nodig deze vervelende symptomen te bestrijden. Je neus snuiten terwijl je veel snottert, kan een pijnlijke zaak worden. Je kiest bij een verkoudheid liever voor een papieren zakdoek dan voor eentje uit textiel. Dit spaart niet alleen was uit, maar is ook zachter voor je neus. Bij keelpijn kun je een keelpastille nemen of thee met honing drinken. Hoest kun je verzachten door het innemen van hoestsiroop die vrij verkrijgbaar is bij de drogist.
Natuurlijke middelen
De ervaring leert dat natuurlijke middelen nog het best helpen tegen verkoudheid. Zo kan slapen met een half doorgesneden ui naast je bed ervoor zorgen dat je neus ’s nachts beter vrij is en je zo beter kunt ademen. Verder doen drankjes zoals warme thee of kippensoep wonderen wanneer je verkouden bent. Wanneer je zou koorts maken bij een verkoudheid, dan helpt een koud washandje op je voorhoofd je letterlijk om het hoofd koel te houden.
Wanneer een dokter raadplegen?
Wanneer de hierboven remedies niet helpen, dan is dat niet alleen vervelend, maar is het misschien ook tijd om een dokter te raadplegen. Maar wat is nu het juiste moment om een arts in te schakelen? Als je klachten na twee weken nog niet op een natuurlijke manier verdwenen zijn, dan is het zeker tijd om naar de dokter te gaan. Hij of zij zal je zeker kunnen vertellen wat te doen bij verkoudheid.