Wat zit er allemaal in een sigaret?

Dat er nicotine en teer in een sigaret zit, wist je waarschijnlijk wel. Maar wist je ook dat nicotine wordt gebruikt als insecticide en teer als materiaal voor het maken van wegen? En wist je ook dat een sigaret daarnaast nog zo’n 600 ingrediënten bevat? Wat zit er allemaal nog meer in een sigaret?

Bij het aansteken van een sigaret komen meer dan 7.000 chemische stoffen vrij in de lucht. Minstens 69 van deze chemicaliën staan erom bekend dat ze kanker veroorzaken. Veel van deze stoffen zijn giftig. Dit zijn een aantal van de chemische stoffen in tabaksrook:

Aceton

Aceton zit in een sigaret en wordt ook gevonden in nagellakremover. Dat je nagellak verwijdert met aceton is één ding, maar het is de vraag of je aceton wilt binnenkrijgen. Het zit in een sigaret, dus als je rookt of sigarettenrook van een ander inademt, krijg je aceton binnen. Niet zo gezond.

Azijnzuur

Azijnzuur vind je niet alleen in haarverf. Het zit ook in een sigaret. Je haar ermee kleuren oké, maar azijnzuur binnenkrijgen wil je waarschijnlijk niet. Toch krijg je het binnen als je een trek neemt van je sigaret of meerookt.

Ammoniak

Misschien zeem je je ramen met ammoniak, maar je krijgt het ook binnen als je een sigaret rookt. Ammoniak zit namelijk ook in een sigaret.

Arseenzuur

Met arseenzuur kun je ratten doden. Dit rattenvergif vind je echter ook in een sigaret.

Benzeen

Benzeen staat bekend als een uiterst giftige stof die je niet moet binnenkrijgen. Toch adem je deze stof in als je rookt. Benzeen is namelijk één van die 600 stoffen in een sigaret.

Butaan

Butaan ken je misschien als gas voor op de camping. Het zit ook in ene sigaret en komt vrij terwijl jij rookt of meerookt.

Cadmium

Cadmium zit toch in batterijen? Ja, maar ook in een sigaret. In batterijen vormt het een actieve component van batterijzuur. En in sigaretten? Bekend is in iedere geval dat het een negatieve invloed heeft op je schildklier.

Koolmonoxide

Koolmonoxide kennen we vooral van koolmonoxidevergiftiging, met soms de dood als gevolg. Het is maar goed dat je sigaretten meestal buiten moet roken, want koolmonoxide zit ook in een sigaret. Net als in autogassen trouwens. Maar je gaat ook niet voor je lol achter van een ronkende auto staan om eens lekker diep in te ademen… Waarom doe je dat dan wel met een sigaret?

Formaldehyde

Nog zo’n chemische stof in sigaretten die allesbehalve gezond is. Je kunt er op zijn minst hoofdpijn en geprikkelde luchtwegen van krijgen.

Hexamine

Hexamine zit in sigaretten en ook in aanmaakblokjes. Maar op de verpakking van aanmaakblokjes staat een waarschuwingsteken dat het schadelijk is. Dat teken zou dus eigenlijk ook op een pakje sigaretten moeten.

Lood

Geloof het of niet, maar er zit ook giftig lood in sigaretten. Lood wordt ook gebruikt voor op het dak en in batterijen. Toch nog maar even nadenken voordat je een sigaret opsteekt?

Naftaleen

Je kunt je ook afvragen: wat zit er niet in een sigaret? In ieder geval ook naftaleen. Waar ken je dat van? O ja, als ingrediënt van mottenballen. Lekker…

Methanol

Ga jij als een raket met je sigaret? Er zit in ieder geval een hoofdcomponent van raketbrandstof in je peuk.

Tolueen

Tolueen klinkt ook al niet erg gezond. Het wordt gebruikt om verf te maken en zit dus ook in je sigaret. Naast dus nog een heel aantal andere minder gezonde stoffen.