HomeGezondheidWelke e-nummers je maar beter kunt mijden

Welke e-nummers je maar beter kunt mijden

Er zijn tal van wetenschappelijke onderzoeken die een link leggen tussen e-nummers en ADHD, hyperactiviteit, galbulten, prikkelbaarheid, cognitieve stoornissen, compulsieve agressie, astma en slaapproblemen.

Je wilt graag een gezond leven leiden en daarom wil je weten welke e-nummers je het beste kunt mijden. Bij deze gaan we hierop in.

Kijk uit met deze e-nummers

E102 – tartazine. Deze gele kleurstof is een natriumzout dat wordt gewonnen uit koolteer. Deze kleurstof is goedkoop en lost goed op in water, waardoor de keuze voor E102 door voedselfabrikanten al gauw is gemaakt. Het komt voor in heel veel voedingsproducten, waaronder mosterd, marsepein, ijslollies, koolzuurhoudende dranken en soepen.

E122 – azorubine. Deze synthetische azokleurstof is rood. Dit e-nummer kan bijwerkingen veroorzaken bij mensen die astma hebben en in combinatie met E210 kan het hyperactiviteit veroorzaken bij kinderen. Dit e-nummer is reeds verboden in meerdere landen, waaronder Noorwegen, Zweden, Amerika en Japan.

E129 – allura rood. Wederom een azokleurstof, welke wordt gelinkt aan hyperactiviteit in combinatie met benzoaten en astma. Bij proefdieren veroorzaakt een van de afbraakproducten in het lichaam blaaskanker (in hoge concentraties).

E104 – chinolinegeel. Een synthetische gele kleurstof. Dit e-nummer wordt afgeraden bij kinderen omdat het hyperactiviteit kan veroorzaken. Het is al verboden in landen als Amerika, Japan, Australië en Noorwegen.

E621 – mononatriumglutamaat. Een smaakversterker die de hormoonhuishouding verstoort. Ook zorgt het ervoor dat je meer honger krijgt. Er worden enorm veel bijwerkingen gelinkt aan dit e-nummer, waaronder hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, spierpijn en hartkloppingen.

E951 – aspartaam. Een kunstmatige zoetstof die zowel in voedingsmiddelen als in medicijnen wordt verwerkt. Aspartaam veroorzaakt onder andere: hoofdpijn, depressie, angstaanvallen, leerproblemen, chronische vermoeidheid, diabetes, vetzucht, epileptische aanvallen, hartkloppingen en meer.

E211 – natriumbenzoaat. Een synthetisch conserveermiddel. Hierover zijn onder andere de volgende bijwerkingen bekend: astma, darmstoornissen, hyperactiviteit, groeiaandoeningen, gedragsstoornissen, oogirritaties, netelroos. Het wordt gevonden in producten als margarine, sojasaus, snoep en frisdranken.

E151 – briljantzwart BN. Dit e-nummer is een soort zwart synthetische kleurstof oplosbaar in water, die wordt gebruikt als kleurstof in sommige voedselproducten. Het wordt aanbevolen om dit e-nummer te vermijden in het voedsel van kinderen. E151 is al verboden in meerdere landen, waaronder Amerika, België, Duitsland, Zweden, Finland, Oostenrijk en Japan.

E133 – briljantblauw. Synthetische blauwe kleurstof welke vaak wordt gebruikt in groenteconserven en ijs. Dit e-nummer veroorzaakt allergische reacties en is in veel EU-landen verboden, maar niet in Nederland.

E213 – calciumbenzoaat. Dit is een soort conserveermiddel dat wordt gebruikt om voedsel en dranken langer houdbaar te maken. Je komt het vooral tegen in producten met weinig suiker en wordt gelinkt aan bijwerkingen bij mensen met allergieën.

Conclusie

Alhoewel e-nummers grondig worden onderzocht alvorens zij worden vrijgegeven voor gebruik in voedselproducten, hebben sommige e-nummers wel negatieve effecten op ons. De ernstigheid hierin kan verschillen en vaak heeft dit te maken met hoe gevoelig iemand is voor een ingrediënt of element in het e-nummer.

In dit artikel hebben wij een aantal voorbeelden gegeven van e-nummers die je het beste kunt mijden. Echter is dit niet de volledige lijst en blijft het altijd aanbevolen om producten te kiezen met zo weinig mogelijk e-nummers.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair