HomeGezondheidZijn eieren gezond of ongezond?

Zijn eieren gezond of ongezond?

Zijn eieren nu gezond of niet? De één beweert van wel, de ander zegt dat je beter niet te veel eieren kan eten. Ze zouden veel cholesterol bevatten en dat is immers slecht voor je. Of niet?

Een groot ei bevat ongeveer 185 mg cholesterol. En aangezien je niet meer dan 300 mg cholesterol per dag zou moeten eten, heb je bij twee eieren per dag het maximum overschreden. Uit onderzoek blijkt echter dat de cholesterol die je eet, zeer weinig invloed heeft op de hoeveelheid cholesterol in je bloed.

Geen risico op hart- en vaatziekten

Als je iedere dag eieren eet, heb je niet meer kans op een hoog cholesterol of hart- en vaatziekten. Dat ontdekten onderzoekers toen ze het eetpatroon van honderdduizenden mensen bekeken. De mensen die dagelijks een eitje aten, kregen niet vaker last van hun hart. Uit ander onderzoek blijkt zelfs dat je cholesterolgehalte niet hoeft te veranderen als je tot drie eieren per dag eet. Bij de mensen uit het onderzoek daalde hun cholesterol soms zelfs! En dat met een inname van 555 mg cholesterol per dag! Bovendien verloren ze ook nog gewicht. Wat ook de bedoeling was, want ze volgden een dieet om af te vallen. Dat ze tot drie eieren per dag aten, had dus een positief effect op hun gewicht.

Eierdooiers zijn ontzettend gezond

Wat eieren gezond maakt, is dat de grote hoeveelheid eiwit en voedingsstoffen. Vooral de eidooier is zeer voedzaam en rijk aan antioxidanten en vitamines. Eigeel bevat een grote hoeveelheid calcium, ijzer, fosfor, zinken vitamines B1, B5, B6, B11 (foliumzuur) en B12. Bovendien bevat de dooier vitamine A, D en E en niet te vergeten omega-3 vetzuren. Eierdooiers zijn ook een bron van andere belangrijke voedingsstoffen, zoals choline, luteïne en zeaxanthine. Choline is belangrijk voor je hart en hersenen en luteïne en zeaxanthine zijn antioxidanten die je ogen beschermen.

Wanneer zijn eieren ongezond?

Alleen als je diabetes hebt of je cholesterol veel te hoog is door en erfelijke aandoening, kan het zijn dat eieren minder gezond voor je zijn. Het beste is dan om niet meer dan drie eieren per dag te eten. Ook mensen die veel suiker en koolhydraten eten, moeten voorzichtig zijn met eieren. Niet omdat eieren zo ongezond zijn. Integendeel. Maar als je veel koolhydraten, suikers en vet binnenkrijgt ‒ of dat nu uit eieren is of uit een ander vetrijk en cholesterolrijk voedsel ‒ neemt de kans op ziektes toe. Als je een gezonde leefstijl volgt, dan zullen eieren je cholesterol of risico op hart- of vaatziekten niet verhogen. Eieren zijn juist een voedingsrijke aanvulling op suiker- en koolhydraatarme voeding. Je zou zelfs kunnen stellen dat geen eieren eten ongezond is!

Hoe zit het met rauwe eieren?

Rauwe eieren bevatten vitamine B6, dat verdwijnt als je eieren verhit. Rauwe eieren zijn dus nog gezonder dan gekookte of gebakken eieren. Als eieren echter besmet zijn met Salmonella bacteriën, zijn rauwe eieren uiteraard minder gezond, hoewel je er in de meeste gevallen niet heel ziek van wordt. Bij biologische eieren is de kans op een Salmonellabesmetting bovendien klein.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair