Heb je het ook wel eens iemand horen zeggen? “Nee hoor ik ben niet zwaar, ik heb zware botten!” En vervolgens toch echt na zitten denken, of dit mogelijk is? Tegenwoordig zou je het natuurlijk meteen Googlen, maar dit is uiteraard niet altijd een optie geweest. Maar bestaat er zoiets als ‘zware botten’? Hier is slechts één kort en duidelijk antwoord op: nee, ‘zware’ botten bestaan niet. Een menselijk bot heeft in principe altijd dezelfde samenstelling en het gewicht is daarmee dus ook vrijwel gelijk voor iedereen. Er kan wel een klein verschil zitten in botdichtheid, maar dit is nooit meer dan een maximum van 2 kilogram verschil per persoon. Dus niet echt ‘zwaar’ en ook geen wezenlijk verschil te noemen. Het enige dat wel een groot verschil kan maken, is iemands lengte. Iemand van 150 cm lengte heeft logisch gezien nou eenmaal een kleinere hoeveelheid botten dan iemand van 200 cm lengte.
Botdichtheid
Een bijkomstigheid van ietwat zwaardere botten is dat je niet zo snel iets breekt. Dit heeft te maken met de botdichtheid van je botten: hoe hoger deze is, hoe ‘zwaarder’ (maar dus niet meer dan een kilo of twee) en hoe sterker je botten zijn. Het is dus wel mogelijk om botten te hebben met een iets andere samenstelling dan anderen. Ook worden sommigen geboren met botten die van nature iets brozer zijn. Het is dan zaak om op je voeding te letten om tóch je botten gezond en sterk te houden. Botten bevatten onder meer calcium en eiwitten. Maar om ze sterk te houden is enkel vitamine D nuttigen niet voldoende. Botweefsel zit best ingewikkeld in elkaar, net als vele alle onderdelen in je lichaam. Meerdere voedingsstoffen zijn dus noodzakelijk om dit weefsel te onderhouden, denk bijvoorbeeld aan de mineralen calcium en magnesium. Calcium kun je vinden in melkproducten en magnesium vooral in groente. Vitaminen waar je op kunt letten zijn vitamine C, D en K. Ben je trouwens in het bezit van een weegschaal die je botmassa weegt, probeer dit dan af en toe te meten. Zeker wanneer je aan het afvallen bent, let dan extra goed op eventuele botontkalking.
Waar komt het gewicht dan vandaan?
Indien je echt te zwaar bent voor je lengte, is de kans dus groot dat je kampt met overgewicht. Natuurlijk niet leuk om te horen, maar nu je het weet kun je er ook iets aan doen! Om te beginnen zou je je huidige BMI (Body Mass Index) kunnen berekenen en daarna de ideale BMI oor jouw lengte. Aan de hand van deze informatie, kun je uitrekenen hoeveel kilo’tjes je kwijt zou moeten raken om een gezonde BMI te krijgen. Stel vervolgens een voedings- en trainingsschema vast, het liefst met een deskundige op dit gebied zodat je zeker weet dat je verantwoord gaat afvallen. Met een beetje discipline en inspanning bereik je je doel voordat je het zelf doorhebt. En hoef je nooit meer tegen anderen te zeggen dat je ‘zware botten’ hebt!