gezondheidsrisico's

Mensen met overgewicht of obesitas hebben te veel overtollige vetmassa. Deze mensen lopen door dat verhoogde gewicht hogere gezondheidsrisico’s dan mensen met een gezond gewicht.

In deze blog behandelen we wat de mogelijke gezondheidsvoordelen zijn wanneer jij van je overgewicht af komt en de risico’s van het te zwaar zijn.

Overgewicht

Je hebt overgewicht wanneer je teveel weegt voor jouw lengte. Het kan zijn dat iemand enorm gespierd is en daarom te zwaar is, maar het geval waar we het nu over hebben gaat om overtollige vetmassa. Hoe zwaarder je bent, hoe hoger jouw gezondheidsrisico’s zijn. Overgewicht ontstaat wanneer je over een langere periode te veel eet en/of drinkt. Dit overschot aan energie wat je dan binnenkrijgt wordt opgeslagen als vetmassa.

Naast het gewicht zelf is het ook belangrijk om te weten waar het vet zich opslaat. Wanneer je een appelvorm hebt, waarbij er voornamelijk vet op de buik opgeslagen wordt, heb je een hoger risico op gezondheidsproblemen dan iemand met een peervormig lichaam. Dit heeft te maken met de hoeveelheid vet die om je organen heen opstapelt.

Lees ook deze blog: Voedselverspilling verminderen met #Verspillingsvrij

Gezondheidsrisico’s: diabetes type 2

Wanneer je overgewicht of obesitas hebt is er een hoger risico om diabetes type 2 ontwikkelen. Dit heeft ermee te maken dat mensen die zwaarder zijn minder gevoelig zijn voor insuline. Insuline is het stofje wat het lichaam aanmaakt om suiker uit het bloed op te laten nemen in de cellen.

Gezondheidsrisico’s: hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten

Overgewicht is één van de vele risicofactoren voor een hoge bloeddruk. Wanneer je overgewicht en je valt af dan kun je bij 5 tot 15% gewichtsverlies al een flinke verbetering krijgen van de bloeddruk. Ook het risico op hart- en vaatziekten ligt hoger wanneer je overgewicht hebt. Ten eerste doordat het overtollige buikvet hiervoor zorgt. Echter, doordat overgewicht vaak gepaard gaat met een verhoogde bloeddruk, diabetes type 2 of verhoogd cholesterol ligt het risico nog hoger. Dit zijn namelijk alle drie ook weer risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Gezondheidsrisico’s: kanker

Bij overgewicht op de lange termijn ontstaat er een hoger risico op bepaalde vormen van kanker. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om borstkanker, dikke darmkanker en baarmoederkanker. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden, overgewicht is een risicofactor voor nog veel andere vormen van kanker. Hoe hoger het gewicht is, hoe hoger het gezondheidsrisico. Wanneer je dus wat gewicht weet te verminderen, verlaag je ook weer jouw risico op kanker.

Gewichtsverlies

Een heleboel van deze gezondheidsrisico’s zijn al te verminderen door 5 tot 15% van je lichaamsgewicht te verliezen. Zorg dat je dit op een gezonde en duurzame manier doet en verlaag jouw risico op al deze nare ziekten.

Word succesvol en blijvend slank met het meest complete dieetprogramma van Nederland.

Wil je meer weten over het gezondheidsrisico’s en overgewicht? Zie dan het voedingscentrum.