Wat als je niet meer afvalt?
Het is onvermijdelijk; ben je al een tijdje bezig met afvallen dan komt er een moment dat je een plateau bereikt. Ineens val je niet of nauwelijks meer af. Het ging een tijdje goed maar dan opeens stopt het afvallen terwijl je niets anders hebt gedaan. Voordat je gefrustreerd raakt en je weegschaal het raam uit gooit, tel even tot tien. Hieronder vind je een aantal tips om je te helpen.
Porties
De eerste stap is om te kijken naar je portiegroottes. Vaak is het zo dat je porties ongemerkt weer wat groter worden na een tijdje ‘lijnen’. Een extra koekje hier, een extra broodje daar een groter stukje vlees, een lepel rijst extra etc. kan de oorzaak zijn van het stil staan van je gewichtsverlies.
Dagboek
Vaak eten we altijd iets meer dan we zelf denken. Daarom is het bijhouden van een eetdagboek heel erg belangrijk. Het kan heel veel inzicht geven in je eetpatroon en waar het mis gaat. Schrijf een week lang op wat en hoeveel je eet en drinkt. Evalueer dit na een week en bekijk je inname. Je kunt je inname ook via internet bijhouden (www.caloriechecker.nl). Kruipen er extra calorieën in je dagmenu op specifieke momenten van de dag? Misschien vind je het vooral moeilijk de hoeveelheden en portiegroottes van specifieke voedingsmiddelen te beperken. Of komen er vooral in het weekend extra lekkernijen voor? Vaak merk je dat je door op te schrijven wat je eet je al wordt afgeremd in je eetgedrag omdat je geconfronteerd wordt met wat je doet en hoeveel je eet. Het bijhouden van wat je eet zorgt er ook voor dat je makkelijker ‘bij de les’ blijft.
Nieuwe balans
Houd er ook rekening mee dat je lichaam in een nieuwe balans komt als je al (flink) bent afgevallen. Als je veel gewicht bent verloren door een dieet en meer bewegen, dan weeg je ook een stuk minder dan voorheen. Als je minder weegt dan verbruikt je lichaam ook minder calorieën want het lichaam is ‘kleiner’ geworden. Een muis verbruikt immers een stuk minder dan een olifant. Het is dus belangrijk naar de goede balans te zoeken tussen de hoeveelheid energie die je nu inneemt en de hoeveelheid energie die het lichaam nu daadwerkelijk verbruikt.
Bewegen
Het volgende belangrijke punt is je beweegpatroon. Je moet na een tijdje de intensiteit van je beweegpatroon verhogen zodat je je lichaam blijft uitdagen om actief te blijven verbranden. Dwing jezelf om wat sneller te (hard)lopen, fiets wat langer, of zwem een paar extra baantjes of train een keertje extra op de sportschool. Als je nog geen krachttraining doet zorg dat je dit wel gaat doen! Het opbouwen van spiermassa is dé manier om je metabolisme (stofwisseling) te verhogen zodat je meer calorieën en lichaamsvet verbrandt, zelfs in rust. Verder zorgt krachttraining voor het verstevigen van je spieren en het strakker worden van je lichaam zodat je zelfs nog een kledingmaatje kleiner aan kunt, ook al verlies je geen gewicht meer.