Groente

Het hebben van een lege koelkast of fruitschaal is een groot probleem als je probeert af te vallen. Het is vaak al lastig zat dat je constant andere dingen moet eten dat de uitnodigende zak chips of reep chocola. Als de trek dan ook nog is niet gestild kan worden met een stuk groente of fruit wordt dit alleen maar lastiger.

Gelukkig gaan we weer een periode in waarin jij ervoor kan zorgen dat die koelkast en fruitschaal nooit leeg hoeven te zijn. Hoe dan vraag je je af? Door producten uit je eigen tuin te halen!

Je eigen moestuin

Of je nou een grote, kleine of helemaal geen tuin hebt. Het is altijd mogelijk om je eigen groente en fruit te kweken. Het heeft natuurlijk wat aandacht nodig, maar door je eigen producten te kweken hoef je niet meer dagelijks naar de supermarkt voor dezelfde spullen. Het is, afhankelijk van je kweekwijze, vaak zelfs nog goedkoper dan constant de producten kopen. Het grootste voordeel van groente en fruit uit eigen kweek is dat je meestal veel puurdere en betere smaken hebt!

Groente uit je eigen achtertuin

Afhankelijk van hoe groot je achtertuin is kun je ervoor kiezen om een moestuin in je achtertuin te maken. Hiervoor kun je gewoon een stuk grond omspitten, maar je kunt hier ook speciale bakken voor aanschaffen of zelf maken. Hoe je kunt weten of je de juiste grondsoort in je tuin hebt en wat je daar verder mee moet kan je hier is een kijkje nemen.

Nu je de bakken of grond zaaiklaar hebt gemaakt wordt het tijd om te kijken wat je in de grond wilt hebben. Hiervoor is het belangrijk dat je producten kiest die je ook zelf lekker vindt om te eten, anders gooi je het uiteindelijk alleen maar weg. Zaai ook niet gewoon wat in het wilde weg, op deze manier gaan de verschillende planten elkaar in de weg zitten en loop je de kans dat je straks te veel hebt waardoor je ook weer veel weg moet gooien. Als je een krop sla hebt is dat bijvoorbeeld best wel een flink product, heb je er daar 20 van in je tuin staan dan is het nog maar de vraag of dat allemaal op gaat. Je kunt ervoor kiezen om alles vanuit een zaadje op te kweken. Wil je het jezelf echter iets makkelijker maken dan kun je ook plantjes kopen die al opgekweekt zijn.

Lees ook deze blog: Bewaren van maaltijden en preppen

Wat als je geen tuin hebt?

Het lijkt vaak onmogelijk om je eigen groente en fruit te kweken als je geen (grote) achtertuin hebt. Echter is dat niet het geval! Er komen tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om je eigen producten te kweken, zonder dat je daar een achtertuin voor nodig hebt. In de grote steden noemen ze dit urban gardening. Heb je bijvoorbeeld een balkon, dan kun je bakken met planten aan je balkon hangen. Echter kan het tegenwoordig ook binnen!

Achter de ramen

In Nederland hebben we enorm veel glastuinbouw, wat eigenlijk niks anders is dat planten die groeien achter het glas. Dit valt thuis natuurlijk heel makkelijk na te bootsen. Je hebt wat bakken of potten nodig, potgrond, plantjes of zaadjes en een raam waar de zon opvalt. Eigenlijk creëer je op deze manier de ideale situatie voor je planten om te groeien.

Groeilicht

Als je geen balkon, achtertuin of raam met goede lichtinval hebt kan je altijd nog uitwijken naar groeilicht. Groeilampen zijn te koop van een euro tot tientallen euro’s en bestaan vaak uit led lampjes die licht en warmte afgeven wat de zon enigszins nabootst. Door een bak te installeren met daarboven het groeilicht kan je gewoon nog jouw producten kweken! Op deze site lees je meer over het kweken van groente en fruit binnenshuis.

Tips

  1. Denk voor je eerste moestuin niet te groot, je kunt op een paar vierkante meter al heel wat planten kwijt! Hoe groter je hem maakt, hoe meer onderhoud je hebt.
  2. Lees goed op de verpakking van de zaadjes en plantjes in welke periode iets geplant kan worden en hoeveel zon en ruimte de planten nodig hebben.
  3. Sommige fruitboompjes en fruitstruiken zijn meerjarige planten. Dit houdt in dat ze naarmate ze ouder worden meer vruchten gaan geven. Probeer te zoeken naar boompjes of struiken die al een paar jaar oud zijn zodat je jouw eerste jaar direct een flinke oogst hebt.
  4. Blijf goed onkruid wieden. Doe je dit niet dan blijven je producten kleiner en onderontwikkeld.
  5. Groentesoorten die makkelijk te kweken zijn en niet te veel omkijken hebben zijn: aardappels, knoflook, sla, radijsjes, tomaten, komkommers en erwten.
Word succesvol en blijvend slank met het meest complete dieetprogramma van Nederland.