Jeroen van Egmond

Jeroen van Egmond AfvallenHi! Mijn naam is Jeroen van Egmond (36). Ik ben al ruim 20 jaar met mijn gewicht bezig, doe al meer dan 12 jaar taekwondo en ben ruim 6 jaar betrokken bij diverse afslankmethodes in Nederland. Daarnaast ben ik 5 jaar ondernemer en 2 jaar getrouwd met Saskia. Graag vertel ik je mijn verhaal en waarom ik jou, samen met mijn team, wil gaan helpen.

Als kind was ik te zwaar

Mijn verhaal is er eentje die je vast wel vaker hebt gelezen. Als kind was ik te zwaar, werd daar uiteraard mee gepest (het is een harde wereld! 🙁 ) en besloot daar iets aan te gaan doen door te gaan afvallen. “Wellicht weer zo’n wonderkind” hoor ik je denken. Misschien wel, misschien niet!

Op de basisschool was ik één van de weinigen die te dik was in de klas. Het gevolg was dat het wekelijkse gym uurtje een kriem was en dat ik altijd als laatste werd gekozen. Oh ja, behalve als we iets van rugbyen gingen doen, dan was een zwaar gewicht wel handig. Het vreemde was dat ik vroeger niet echt slechte voeding te eten kreeg en dat ik bijvoorbeeld patat helemaal niet lustte. Had ik gewoon aanleg? Was het door een soort stress omdat mijn ouders waren gescheiden? Ik heb geen idee, maar wat ik wel weet is dat ik het heb aangepakt. Nu lijken de rollen eerder omgedraaid als ik om mij heen kijk.

Ik blonk nooit echt uit

Ik heb in het verleden veel verschillende sporten gedaan, maar blonk nooit echt ergens in uit. Ik heb bijvoorbeeld gevoetbald, getennist, gejudood, geturnd en gehonkbald, maar echt meekomen kon ik nooit. Later deed ik een beetje fitness, maar dit was zonder een plan of doel. Waar het eigenlijk is begonnen, is met een keuze die ik heb gemaakt samen met een van mijn beste vrienden. We zaten op de mavo en er werd voor alle klassen een weekje weg georganiseerd. Wij hadden zeilen gekozen, maar daar bleken te veel mensen voor ingeschreven te zijn. De vraag werd gesteld wie er wilde wisselen naar fietsen en wij besloten dat te doen. En zo geschiede. Om een lang verhaal kort te maken na een week fietsen waren er 4 kilo’s af en dat voelde goed!!!!

Op dat moment besloot ik actie te ondernemen en de trend door te zetten. Anders eten en naar de sportschool maar nog steeds zonder een echt plan. Met enorm doorzettingsvermogen ging ik 3 tot 4 keer per week sporten om de kilo’s er af te krijgen (nog niet realiserende dat voeding het belangrijkste onderdeel was). Dat lukte tijdelijk, maar ik kwam toch vaak weer in verval. Daarnaast ging ik stage lopen in Londen en binnen een half jaar tijd was ik weer terug bij af. Dus ja wat doe je dan, dan ga je maar weer aan de slag. Ik was über gemotiveerd en de kilo’s vlogen er af en bleven er af. Wel hield ik altijd in gedachte dat fitness niet een sport was die ik jaar in jaar uit zou kunnen doen. Als je trouwens denkt dat ik super strak afgetraind was dan heb je het mis. Ik heb altijd nog een klein vet randje op mijn buik en de lovehandles.

Taekwondo & wedstrijden

In de jaren erna werd ik steeds sportiever en tijdens mijn studie in de VS rende ik nog regelmatig een blokje om de campus. Echt dik was ik niet meer, maar ik moest opletten met eten (zeker in de VS). In die tijd heb ik een roadtrip gemaakt met een aantal vrienden, onder wie iemand uit Zuid-Korea die mij vertelde over zijn land en sport (taekwondo). Dit was de eerste aanzet tot de sport die ik op dit moment met passie beoefen. Na mijn uitwisseling in de VS ging ik stage lopen in Duitsland en mijn begeleider daar was heel toevallig taekwondo instructeur. Hij nodigde mij uit om een keer mee te trainen. We springen even vooruit in de tijd, want na mijn stage dacht ik dat het geen toeval kon zijn dat ik tot twee maal toe in aanraking was gekomen met taekwondo. Toen ik weer in Nederland woonde, was mijn volgende stap om een taekwondo school te zoeken in de buurt waar ik woonde. Zodoende kwam ik terecht bij Hwa Rang Dragon Taekwondo in Haarlem. Na enkele proeflessen besloot ik dat dit een sport was die ik wel wilde proberen. Ik was 23 op dat moment, totaal niet lenig en echt een beetje slungelig met mijn lengte van 1.96m. Ik zal je vertellen dat ik het eerste jaar, misschien wel twee, nog nooit zoveel spierpijn heb gehad, maar beetje bij beetje werd ik steeds handiger in deze olympische sport. Toen ik eenmaal besloot mij aan te sluiten bij het wedstrijdteam van de school was een passie geboren en de wil om te winnen.

Taekwondo JeroenOndanks dat ik op latere leeftijd ben begonnen met deze sport, bleek mijn lichaam uitermate geschikt te zijn voor een sport waarbij het voornaamste doel is om iemand met je voet te raken. Na vele jaren trainen mocht ik in 2013 op een aantal grote internationale toernooien het podium bestijgen en het goud mee naar huis nemen. Het meest trots ben ik op het landen toernooi in Ierland. Om dit succes te behalen heb ik veel moeten laten en heel veel moeten geven. Voor elk toernooi moest ik afvallen om in de juiste gewichtsklasse te komen. Ongeveer 3 kilo in 2 weken tijd. Maar na de wedstrijden kwam dit gewicht er na enkele weken altijd weer aan.

Helaas waren mijn wedstrijddagen, na een behoorlijke blessure in 2014 zo goed als geteld. Toen ben ik me gaan concentreren op het begeleiden van de jeugd en het coachen van het wedstrijdteam, samen met de leidinggevende van de school. In dit proces ben ik steeds meer advies gaan geven aan het team over voeding voor, tijdens en na de wedstrijden om een zo optimaal resultaat te behalen uit het lichaam.

Succesvol afgevallen

Omdat ik zelf minder intensief kon trainen en ik mijn eetpatroon iets liet vieren, kwamen de kilo’s er snel aan en zat ik op de 90 kilo. In de zomer van 2015 besloot ik hier verandering in te brengen. Ik wilde, net zoals de leden van Afvallen met Nederland, mijn levensstijl te veranderen. Het gevolg was dat ik 8 kilo structureel ben afgevallen en een veel gezondere manier van leven er op na heb gehouden. Het veranderen van mijn levensstijl en eetpatroon is uiteindelijk de doorslaggevende succesfactor geweest en niet per se het sporten.

Mijn ervaring en kennis van de afgelopen jaren gebruik ik nu om ons taekwondo wedstrijdteam qua voeding en afvallen te begeleiden. Daarnaast geef ik les aan onze jeugd wedstrijdgroep en heb hiervoor ook een opleiding gedaan bij de Nederlandse Taekwondo Bond om gecertificeerd te zijn. Gezien we in onze vechtsport te maken hebben met gewichtsklassen, is het juiste gewicht een belangrijk onderdeel zonder dat je veel kracht verliest. Mijn visie is ook dat je moet proberen een zwarte band te behalen in gewone en gezonde manier van leven waarbij ook de lekkere dingen horen.

Het boek van Afvallen met Nederland

Mijn ervaring en het door Afvallen met Nederland ontwikkelde dieet programma hebben wij nu voor jou samengevat in het boek. Ook kan je via de website je gratis registreren om nog veel meer informatie te krijgen over de diverse programma’s die wij bieden.

Ik wens je veel succes met het behalen van je streefgewicht. Ik hoop dat het boek je gaat inspireren om ook blijvend op gewicht te zijn.

Met vriendelijke groet

Jeroen van Egmond


Inkijkexemplaar downloaden

Benieuwd hoe het Afvallen met Nederland boek eruit gaat zien?

Dan hoef je niet te wachten tot je het boek thuis hebt liggen. We hebben hier alvast een sneak preview van het boek en wat je allemaal van ons mag verwachten.

Download je inkijkexemplaar