Keto

Steeds meer mensen zijn te zwaar en door de toenemende druk van sociale media willen ook steeds meer mensen van dit gewicht af. Het keto dieet zegt door het ontbreken van koolhydraten en toevoegen van vet de perfecte afvalmethode te hebben gevonden.

Het keto dieet is al jaren bekend. Voornamelijk de laatste jaren heeft het enorm in de lift gezeten. Wat is het keto dieet precies en is keto het geheim tot snel en gezond afvallen?

Wat is het keto dieet?

Het keto dieet bestaat voornamelijk uit veel vet, weinig eiwit en nog minder koolhydraten. Het is ooit ontwikkeld om de hoeveelheid aanvallen bij epilepsie patiënten te verminderen. Na verloop van tijd kwamen ze erachter dat het mogelijk ook gebruikt zou kunnen worden bij mensen die willen of moeten afvallen.

Het afvallen met keto is gebaseerd op meerdere principes. Ten eerste is het keto dieet zo ontwikkeld dat je lichaam vetten gebruikt om energie vrij te maken in plaats van koolhydraten. Doordat je bijna geen koolhydraten binnen komen bij dit dieet kan je lichaam daar niet genoeg energie uithalen. Daarom breekt je lever vetten af tot ketonen. Deze ketonen worden vervolgens als energie gebruikt. Dit proces waarbij je vet als energiebron gebruikt noem je ketose. Daarnaast zou het keto dieet effect zouden hebben op de eetlust. Het dieet zou een bepaald effect moeten hebben op de hormonen en de eetlust zelf waardoor er minder hongergevoel zou worden ervaren. Door deze effecten zou het ook niet nodig zijn om calorieën te tellen. Je zou automatisch minder eten door de verminderde eetlust.

Het daadwerkelijke effect van het keto dieet

Het keto dieet laat zien dat er in een korte tijd enorm veel gewicht verloren kan worden. Vooral in de eerste dagen en weken zal er veel gewichtsverlies zijn. Een groot deel van dit gewicht is helaas geen vetmassa. Het grootste deel van het gewicht wat wordt verloren is vocht. Koolhydraten zorgen voor het vasthouden van vocht. Wanneer deze ontbreken in de voeding kan het vocht dus niet meer vastgehouden worden en gaat het ook het lichaam uit.

Daarnaast maakt het niet uit hoeveel vet, eiwit of koolhydraten je eet. Afvallen staat of valt met een energietekort. Dit betekent, minder energie binnen krijgen dan je verbrand. Uit welke voedingsstof deze energie komt maakt niet uit. Afvallen met een keto dieet kan dus, zolang het er maar voor zorgt dat je in een energietekort komt. Het ontbreken van koolhydraten zorgt voor de verbranding van vet. Echter wordt extra energie ook weer opgeslagen als vet. Netto is de hoeveelheid vet verbranding van een normaal dieet en een keto dieet hetzelfde, wanneer het energietekort gelijk is.

Lees ook: Zijn shakes het geheim om snel af te vallen?

Nadelige effecten van het keto dieet

Naast dat dit dieet enkel zal werken wanneer een daadwerkelijk een energietekort ontstaat zijn er helaas ook nog wat nadelige effecten van dit dieet. Het keto dieet is een enorm streng dieet, waarbij je een complete voedingsstof eruit gooit. Koolhydraten zijn, in een normaal Nederlands voedingspatroon, de meest voorkomende voedingsstoffen. Een leven zonder koolhydraten is extreem moeilijk, waardoor het voor een heleboel mensen niet te doen is om dit vol te houden. Dit resulteert erin dat het risico om weer aan te komen enorm groot is.

Daarnaast eet je geen volkoren producten binnen een keto dieet. In volkoren producten zitten veel vezels, vitaminen en mineralen. Deze voedingsstoffen zorgen voor een verlaagd risico op bepaalde ziekten. Ten slotte is het keto dieet enorm rijk in vlees. Vlees eten is een van de meest besproken onderwerpen op het moment, ook gezien het effect op het milieu van de vleesindustrie. Nog meer vlees eten zal voor de planeet nadelig zijn. Echter geeft een hoge inname van rood vlees ook op een verhoogde kans op bepaalde vormen van kanker.

Conclusie

Het keto dieet, ontstaan om epilepsie patiënten te verlichten van hun aanvallen en op een gegeven moment omgedraaid naar de aanpak om gewicht te verliezen. Het verliezen van het gewicht ontstaat voornamelijk door vochtverlies. Wanneer er een energietekort wordt gecreëerd dan kan men ook daadwerkelijk lichaamsgewicht verliezen. Het risico om weer terug te vallen is enorm groot omdat het dieet heel moeilijk is om vol te houden. Koolhydraten uit je dieet gooien is heel moeilijk te doen binnen een Nederlands voedingspatroon. Tevens zijn er nadelige effecten van het keto dieet. De gezondheid kan er door achteruit gaan door het ontbreken van volkoren producten en de hoge vlees- en vetinname. Daarnaast zorgt de hoge vleesconsumptie voor nadelige effecten op het milieu.

Word succesvol en blijvend slank met het meest complete dieetprogramma van Nederland.

Wil je meer weten over shakes en maaltijdvervangers? Zie dit artikel van het AD!