5 beste plantaardige bronnen van omega-3

5 beste plantaardige bronnen van omega-3

Omega -3 vetzuren zijn superbelangrijk voor je gezondheid. Er zijn tal van studies die de ontstekingsremmende werking van omega-3 hebben aangetoond. Omega -3 vetzuren bestaan in verschillende vormen. De bekendste zijn eicosapentaeenzuur (EPA) , docosahexaeenzuur (DHA) en alfa-linoleenzuur (ALA). De eerste twee vormen vind je vooral in vis. ALA is te vinden in plantaardige bronnen. Je lichaam kan in beperkte mate ALA omzetten in DHA en EPA. Dit omzettingsproces werkt echter niet optimaal. Om voldoende EPA en DHA binnen te krijgen is het eten van vis eigenlijk onontbeerlijk. Voor vegetariërs en veganisten is het eten van vis geen optie. Daarom hebben we de 5 beste plantaardige bronnen van omega -3 op een rijtje gezet!

5 beste plantaardige bronnen van omega-3

Als je geen vis eet om wat voor reden dan ook dan is het goed om genoeg van onderstaande voedingsmiddelen te eten. Zo verzeker je van een voldoende inname van gezonde vetzuren!

Chiazaden

Chiazaad is afkomstig van de Mexiacaanse chiaplant. Dit kleine korreltje zit bomvol gezonde stofjes. Zo bevat het eiwitten, vezels en een heel veel ALA. Omdat chiazaad relatief smaakloos is, kun je het toevoegen aan veel gerechten. Strooi de zaadjes over een salade, verrijk een pannenkoekje met chiazaden of maak er pudding van! Met één flinke eetlepel haal je de aanbevolen hoeveelheid omega-3 al binnen.

Algenolie

Algen zijn microscopisch kleine plantjes, staan helemaal onderaan de voedselketen staan. Vissen eten deze algen en maken er vervolgens EPA en DHA van. De alg Schizochytrium sp. bevat als een van de weinige plantaardige bronnen zowel EPA en DHA. Daarom is algenolie op basis van dit algje een goed alternatief voor het eten van vis.

Hennepzaad

Hennepzaden bestaan voor een derde uit olie. Een groot deel hiervan zijn omega-3 vetzuren. Hennepzaad kun je over salades strooien, in smoothies verwerken en vermalen tot meel. Voor vegetariërs is hennepzaad ook een fantastische bron van eiwit.

Lijnzaad

Lijnzaad is het zaad van de vlasplant. Misschien ken je de vlasplant al als leverancier voor de grondstof van linnen? Lijnzaad zit bommetjevol gezonde stofjes. Vezels, eiwit, gezonde vetzuren, vitaminen en mineralen. Een kleine tip als je lijnzaad wilt gaan gebruiken: koop de hele zaden en maal ze zelf fijn. Dit kan bijvoorbeeld met een vijzel of een kleine koffiebonenmaler. Dit is belangrijk omdat gemalen lijnzaad uit de winkel al snel oxideert onder invloed van zuurstof. Behalve dat dit niet lekker is, is het ook nog eens slecht voor je.

Walnoten

Een handje walnoten voorziet in de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega-3. Tel daarbij op dat ze nauwelijks koolhydraten bevatten en heerlijk smaken en je kunt ze eigenlijk niet laten liggen! Lekker om zo uit het vuistje te eten of verwerk de noten in tal van gerechten.

Dit was ons lijstje van de 5 beste plantaardige bronnen van omega-3. Welke eet jij al regelmatig?