HomeKoolhydraatarme recepten6 kooktips voor beginners: die jou helpen makkelijk en gezond te eten!

6 kooktips voor beginners: die jou helpen makkelijk en gezond te eten!

Wil je gezond eten, maar ben je bang om uren in de keuken te staan? Deze 6 kooktips helpen jou makkelijk en gezond te eten!

Lijkt gezond eten je te veel gedoe? Zie je op tegen het hakken en snijden van al die verse groenten en de langere bereidingstijd van vers eten? Met deze kooktips zet je in een handomdraai een zelfgemaakte, gezonde maaltijd op tafel:

Kooktip 1: Een slimme kooktip is om alle kruiden die je nodig hebt van tevoren te mengen. Doe de kruiden in een bakje of kom, dan kun je ze straks allemaal in één keer toevoegen. Zo maak je het jezelf gemakkelijk!

Kooktip 2: Deze kooktip lijkt omslachtig, maar bespaart je straks veel tijd: lees het recept eerst helemaal door voordat je begint met koken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er ‘gesnipperde ui’ in het recept staat. Zie je dat pas terwijl je aan het koken bent, dan moet je ineens nog aan de slag. Dat kost niet alleen tijd, maar geeft je ook stress. Bovendien kan je gerecht aanbranden terwijl jij bezig bent de uit te snijden.

Kooktip 3: Heb je alles van tevoren gesneden en fijngehakt? Begin dan met het gerecht dat het meeste bereidingstijd nodig heeft. Het gaat hierbij trouwens niet alleen om de langste kook- of baktijd. Het kan ook dat je voedsel eerst moet weken voordat je het in een gerecht kunt verwerken. Denk bijvoorbeeld aan gedroogd fruit of gedroogde paddenstoelen. Ook kan het zijn dat je gerechten tussendoor eerst moeten afkoelen. Bekijk je recept dus goed, dan zie je wat het meeste tijd vraagt en kun je daarmee beginnen. Zo zijn straks al je gerechten op dezelfde tijd klaar en hoef je niets alsnog op te warmen!

Kooktip 4: Moet je wachten tot een gerecht klaar is? Of moet je in de keuken blijven om regelmatig in een pan te kunnen roeren? Gebruik dan deze kooktip om na het koken tijd te besparen. De tijd dat je moet wachten, kun je namelijk goed gebruiken om de vuile vaat alvast in de vaatwasser te zetten, overgebleven groenten en vlees weer in de koelkast te leggen, de snijplank te wassen en het aanrecht af te nemen. Er zijn talloze manieren om je keuken alvast schoon te maken tijdens het koken.

Kooktip 5: Handig is om een afvalbakje op je aanrecht te zetten, zodat je na het snijden snel je afval kwijt kunt en niet steeds naar de pedaalemmer hoeft te lopen of het keukenkastje hoeft open te doen als je afvalbak daarin verstopt zit. Een afvalbakje kun je kopen, maar je maakt er net zo gemakkelijk zelf een van een mengkom en een plastic zak. De inhoud gooi je na het koken in één keer weg in de afvalbak of compostemmer. Handig!

Kooktip 6: Wat is er gemakkelijker om in één keer voor meerdere keren te koken? Als je toch bloemkool aan het snijden bent, kun je net zo goed alle roosjes fijnsnijden. En staat dat bakje champignons toch op het aanrecht, dan is het een kleine moeite om de hele inhoud in plakjes te snijden. Zo kun je met gemak een grotere hoeveelheid koken en de rest van de week in een mum van tijd een gezonde maaltijd op tafel zetten! Je hoeft er alleen een aantal plastic bakjes voor aan te schaffen, waar je je gerechten indoet zodra ze zijn afgekoeld. Het enige dat je dan nog hoeft te doen is in de koelkast zetten en de volgende dag opwarmen. Eet smakelijk!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair