HomeGezondheidGezond EtenDe 5 handigste tips om je koolhydraten te vervangen

De 5 handigste tips om je koolhydraten te vervangen

Als je net start met een koolhydraatarm dieet kan het soms lijken alsof je bepaalde gerechten niet meer zal kunnen eten. Dit weerhoudt mensen soms ook om aan een koolhydraatarm dieet te beginnen, en eigenlijk is dit heel erg zonde. Want wist je dat je heel veel gerechten die normaal veel koolhydraten bevatten prima na kunt maken met een koolhydraatarme vervanger?

Op deze manier kun je dus prima van je lievelingsgerechten blijven genieten zoals pizza, wraps en pita broodjes, en dat allemaal zonder de extra koolhydraten. Klinkt bijna te mooi om waar te zijn toch? Maar het is zeker weten zo, en in deze blog vertellen wij je dan ook graag hoe jij je koolhydraten in bepaalde gerechten kunt vervangen zodat je toch zo lekker mogelijk kunt eten zonder de extra koolhydraten!

Verantwoord genieten is dan ook het toverwoord. Sommige vervangers zijn wellicht al wel bekend maar andere komen echt als een aangename verrassing! Het kan dan ook enorm leuk zijn om wat te experimenteren in de keuken en zo tot nieuwe en vooral lekkere gerechten te komen! Wij helpen je dan ook graag op weg! Lees je met ons mee?

Het vervangen van koolhydraten een heel slim idee

Hoe komt het nu toch eigenlijk dat veel van onze lievelingsgerechten vaak gerechten zijn die veel koolhydraten bevatten? Eigenlijk is het antwoord op deze vraag vrij logisch, veel van onze lievelingsgerechten bevatten veel koolhydraten omdat deze vaak een verslavende werking op ons hebben. Deze gerechten bevatten vaak ook veel vetten, suikers en smaakmakers en dat smaakt nu eenmaal erg goed, op deze manier zullen gezondere opties vaak minder goed smaken ( vooral omdat je lijf hier niet aan gewend is) en blijven mensen dus kiezen voor de minder gezonde opties. Ook wordt je suikerspiegel instabiel waardoor je lichaam juist meer gaat vragen en dit kan dan heel lastig te weerstaan zijn.

Maar dat is niet de enige reden dat we allemaal zo dol zijn op gerechten met koolhydraten. Een andere reden is dat we deze gerechten vaak ook associëren met gezelligheid en succes. Dit komt omdat je in restaurants vaak dit soort gerechten eet. Daardoor bestaat die associatie en die blijft bij veel mensen hangen.

Gelukkig is er een hele fijne en slimme oplossing en hoef jij je favoriete gerechten dus helemaal niet te missen als je een koolhydraatarm dieet volgt. Wel is het zo dat je deze gerechten een beetje aan kunt passen om zo het aantal koolhydraten in deze gerechten te beperken en er alsnog voor te zorgen dat je gezond eet en goed voor jezelf zorgt.

Maar door het vervangen van de koolhydraten in deze gerechten door koolhydraatarme opties kun je dus  wel prima van deze favorieten blijven genieten!

Met eieren kun je een heleboel

We gaan beginnen met eieren. Hier kun je natuurlijk ontzettend veel mee en we weten ook allemaal dat ze prima passen binnen een koolhydraatarm dieet. Maar weet je ook op welke manieren je ze allemaal kunt gebruiken? En welke favoriete gerechten ze kunnen vervagen? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

We beginnen met wraps, die vingen we over het algemeen vaak allemaal heel erg lekker en de Mexicaanse keuken maakt dan ook echt een opmars! Maar de wraps die we kennen zijn vaak helaas wat minder gezond en bevatten enorm veel koolhydraten. Niet de meest verstandige keuze dus. Maar gelukkig is er een hele goede oplossing voor. Want wist jij dat een omelet prima als vervanger van een wrap kan zorgen? Het heeft dezelfde dikte en vorm en daarnaast smaakt het ook nog eens erg lekker! Vervolgens gaat het heel simpel in zijn werk. Het enige wat je hoeft te doen is de inhoud van je wraps klaar te maken zoals je dat normaal ook altijd doet, probeer ook hierbij wel op te letten dat je zo puur en gezond mogelijk kookt. Vervolgens bak je dus een omelet en deze dient als wrap. Vul hem op dezelfde manier als dat je met een wrap zou doen en top het geheel af met wat geraspte kaas! Op deze manier kun jij dus heerlijk van wraps genieten zonder dat je meteen aan je koolhydraten taks zit!

En niet alleen voor wraps kunnen eieren een prima vervanger bieden, je kunt bijvoorbeeld ook de omelet in reepje snijden en deze reepjes als pasta gebruiken. Met een heerlijke saus of wat verse groente en kip heb je dan ook meteen lekker gerecht te pakken!

Kaas is een echte favoriet

Naast eieren is er nog een heel populair product waar je heel veel mee kunt en die in veel gerechten een prima vervanger voor koolhydraten kan zijn. dan hebben we het over kaas. Bij heel veel mensen een enorme favoriet en dat is ook niet zo heel erg verwonderlijk! Het fijne aan kaas is dat het heerlijk smaakt en dat je het makkelijk kunt vormen in een gerecht naar de vorm waarin je het nodig hebt.

Wij gaan je dan ook een paar fijne voorbeelden laten zien zodat ook jij kunt zien hoe handig je met kaas alle kanten op kunt. Ten eerste kunnen we van kaas wraps maken, het enige wat je hoeft te doen is een plak kaas of een handje geraspte kaas in de oven op een bakpapiertje te bakken en l vervolgens buiten de oven hard te laten worden. En voila je wraps is geboren! Vul hem vervolgens met je favoriete vulling en klaar ben je!

Maar je kunt nog veel meer kanten op met kaas. Zo kun je er bijvoorbeeld ook een heerlijke cracker mee maken, dit werkt op dezelfde manier als de wraps en het enige wat je dan nog hoeft te doen is de crackers beleggen.

En wat dacht je van een pizza, bij heel veel mensen toch echt een favoriet gerecht! Alleen die pizzabodems zijn helaas wat minder verantwoord en bevatten vaak veel koolhydraten maar ook hier kan kaas dus een echte uitkomst bieden. Want wist je dat je met een mengsel van mozzarella en ei een prima pizzabodem kunt maken? Maar ook met gehakt en geraspte kaas en ei. Het enige wat je hoef te doen is deze producten met elkaar mengen en vervolgens op een bakplaat in de vorm van een pizza bodem leggen. Vervolgens beleg je deze bodem net als je bij een gewone pizza zou doen en klaar ben je! Het genieten kan gaan beginnen en zo hoef je dus helemaal geen pizza uit je dieet te schrappen. Ideaal natuurlijk om op die manier toch lekker te kunnen eten!

Ook met sla kom je een heel eind

En van de kaas en eieren gaan we naar de sla. Dit ligt misschien wat minder voor de hand maar wist je dat sla soms ook een hele fijne koolhydraatarme vervanger kan zijn voor koolhydraten in bepaalde gerechten?

Dit gaat als volgt in zijn werk. Iedereen lust natuurlijk wel graag een broodje hamburger! Heel veel mensen zijn dan ook dol op dit gerecht. Maar de broodjes zijn helaas vrij koolhydraat rijk en dat is natuurlijk precies wat je liever wil voorkomen als je koolhydraatarm eet. Maar wist je dat je de hamburger ook prima tussen sla bladeren kunt leggen en deze kunt laten dienen als vervanging voor het broodje? Beleg de hamburger vervolgens met komkommer en tomaat, en je favoriete saus. Eventueel nog wat uien ringen en een plakje kaas en je kunt heerlijk genieten!

Maar je kunt de sla bladeren natuurlijk ook gebruiken voor allerlei andere gerechten. Zo dienen ze bijvoorbeeld ook prima als vervanger voor pita broodjes die je normaal met shoarma eet. Schep de shoarma in plaats van in een broodje in een blad sla en je kunt heerlijk genieten.  Op deze manier kun je dus met sla bladeren heel veel kanten op en kun je ze heerlijk vullen waarna ze als prima vervanging in heel veel gerechten kunnen dienen!

Koolhydraten vervangen in je lievelingsgerechten

Zoals je dus wel kunt zien zijn er ontzettend veel manieren om in allerlei gerechten koolhydraten te vervangen! Bekende vervangers zijn sla, kaas en ei maar daarnaast zijn er natuurlijk  nog veel meer producten waarmee je koolhydraten kunt vervangen. Zo wordt dit ook vaak met roomkaas gedaan of met verschillende soorten groenten.

Vaak is het ook een kwestie van je eigen creativiteit gebruiken en goed op de smaak letten. Bepaalde producten passen sowieso qua smaak al goed bij elkaar het kan dan heel handig zijn om dat in te zetten door bepaalde gerechten toch koolhydraatarm te maken. Op deze manier sluit je ook je lievelingsgerechten niet uit en kun je hier ongestoord van genieten!

Een koolhydraatarm dieet legt dus zeker niet veel beperkingen op en met een beetje creativiteit en kennis kun je dus zelfs van je lievelingsgerechten blijven genieten. En zeg nu zelf een pizza bodem van gehakt en kaas klinkt toch wel heel erg lekker!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair