Bananen zijn gezonde energieleveranciers: rijk aan goede koolhydraten , vrijwel vrij van vet en een bron van belangrijke voedingsstoffen als kalium, fosfor, calcium en vitamines A, B en C.
Bananenbrood, een echte Amerikaanse klassieker, is dan ook een goed en vooral ook erg lekker alternatief voor de dagelijkse boterham. Tenminste, dat kan het zijn. Kant-en-klaar bananenbrood dat je in de winkel koopt, zit meestal vol met vetten, suikers en allerlei kunstmatige toevoegingen. Gelukkig is het zelf maken van bananenbrood helemaal niet moeilijk.
Hieronder vind je een smakelijk recept voor bananenbrood met een aantal variaties die eenvoudig te bereiden zijn en die stuk voor stuk passen in een gezond, bewust eetpatroon.
Basisrecept bananenbrood
Ingrediënten voor één bananenbrood:
200 gram volkoren bakmeel, 2 grote bananen (geprakt), 2 hele eieren, 60 ml magere melk of sojamelk, 80 ml kokosvet (of olijfolie, géén extra vergine), 25 ml agavesiroop, vanillestokje, kaneel en een snufje zout
Verhit de oven voor op 175 graden. Vet een medium cakevorm in (met ongeveer een lengte van 20 tot 25 cm).
Haal met een scherp mesje het merg uit het vanillestokje. Meng alle vochtige ingrediënten (de bananenpuree, eieren, melk, vet/olie), voeg de vanille toe en zet dit een tijdje weg op een warme plaats. Je kunt het beslag ook even op een lage stand in de magnetron verwarmen. Meng hier vervolgens de droge ingrediënten door (bakmeel, kaneel, zout). Je beslag hoeft niet perfect glad te zijn maar zorg ervoor dat je alles wel goed mengt. Giet het beslag in de cakevorm en bak het geheel af in ongeveer 45 minuten. Je kunt controleren of je bananenbrood gaar is door er een satéprikker in te steken. Als deze er schoon uitkomt, is je bananenbrood klaar.
Bananenbrood met extra proteïne
Voor een bananenbrood dat rijk is aan eiwitten, kun je twee kleinere bananen nemen, en de hoeveelheid meel verlagen tot 100 gram. Voeg, naast de 2 hele eieren nog 4 eiwitten toe.
Je kunt voor dit eiwitrijke bananenbrood ook nog pecannoten, walnoten of amandelen toevoegen. Deze leveren extra vetten maar in combinatie met het meel verhoog je hiermee ook het gehalte aan complete eiwitten.
American style peanutbutter bananenbrood
Voor een typisch Amerikaanse twist, kun je in het beslag voor je bananenbrood de helft van het toegevoegde vet vervangen door pindakaas. Voeg dan een scheutje extra melk toe. Voor een lekkere crunch kun je ook wat hele pinda’s door het beslag mengen.