Airfryer recepten zijn er legio. Zo maak jij gezonde gerechten in de airfryer!

De airfryer is frituren met lucht. Als je aan frituren denkt, denk je misschien aan ongezonde snacks. Maar kun je alleen maar friet, frikadellen en kroketten maken met de airfryer? Welnee! In een airfryer kun je bijna alles maken. En dat met veel minder of zelfs helemaal geen vet! Zo maak je je airfryer recepten nog gezonder.

Airfryer recepten met aardappelen

Veel mensen gebruiken de airfryer voor recepten met aardappelen. Deze knollen zijn heel gezond omdat ze veel vezels bevatten. In de airfryer kun je aardappelen in een zo puur mogelijke vorm klaarmaken. Je hebt namelijk geen olie of vet nodig om ze te bereiden. Dat is wel zo gezond! Aardappelen bevatten wel veel koolhydraten en hebben daarom invloed op je bloedsuikerspiegel en daarmee op je gewicht. Voor supergezonde airfryer recepten met aardappelen kies je daarom het beste voor zoete aardappelen. Die zijn koolhydraatarm en dus vriendelijk voor je bloedsuikerspiegek en je gewicht.

Airfryer recepten met vlees en vis

Gebruik jij je airfryer graag voor recepten met vlees, vis en kip? Wil je gezonde airfryer recepten maken, kies dan voor vers vlees en verse vis. Deze zitten boordevol voedingstoffen en bevatten geen ongezonde toevoegingen, zoals E-nummers, kleurstoffen en conserveringsmiddelen. In de airfryer krijgt vlees en vis een krokant korstje en blijft de binnenkant lekker mals. Helemaal lekker is vis met een krokante topping van ei, broodkruim, peterselie, zout en peper. Mmm!

Airfryer recepten met groenten

Airfryer recepten met groenten zijn er legio. In de airfryer kunnen alle soorten groenten die je ook kunt grillen, bakken of roosteren. Denk aan ui, mais, courgette, paprika en champignons. Zo kun je in de airfyer een heel aantal van de gezondste groenten klaarmaken. Groenten die je het beste kunt stomen of koken zijn minder geschikt voor de airfryer. Dit zijn bijvoorbeeld wortels, doperwtjes en broccoli.

Eiwitrijk ontbijtje uit de Airfryer

De airfryer gebruik je niet alleen voor je avondmaaltijd. Je kunt er ook prima een eiwitrijk ontbijt mee klaarmaken. Bijvoorbeeld een gezonde gevulde omelet. Of wat dacht je van dit airfryer recept: toast van volkoren brood, gekookt ei en gebakken tomaatjes. Deze combinatie van eiwitten en vezels geeft je lange tijd een verzadigd gevoel. Zo kom jij gemakkelijk zonder honger de ochtend door!

Gezonde snacks en gebakjes met de airfryer!

Wist je dat je het zelfs mogelijk is om cake en ander gebak te maken in de airfryer? Voor een gezond airfryer recept voor cake vervang je witmeel door volkoren en de suiker door stevia of een andere natuurlijke suiker.

Airfryer recepten: hoe werkt het?

Airfryer recepten zijn heel snel en gemakkelijk te maken. Weet je niet hoe lang een voedingsmiddelen in de airfryer moet? Dan kun je uitgaan van de oventemperatuur min 20 graden. Als bereidingstijd kun je iets meer dan de helft aanhouden. Doe je bijvoorbeeld geroosterde aardappels op 200 graden 40 minuten in de oven? Zet de airfryer dan op 180 graden en rooster ze ongeveer 35 minuten.