Veel populaire artikelen zijn tegenwoordig lekker makkelijk gewoon in de winkel te koop. Jammer alleen, dat er vervolgens vaak kwalijke producten zoals conserveermiddelen en andere vervelende zaken aan toe worden gevoegd. Dit komt de kwaliteit van een product natuurlijk niet ten goede Neem bijvoorbeeld pesto. Een heerlijke basis voor talloze gerechten, die bestaat uit een paar heel simpele ingrediënten maar niettemin zeer smaakvol en gezond is. De mogelijkheden zijn tevens eindeloos, van een volwaardige pastasaus, marinade voor vlees en vis tot fijne toevoeging voor een appetijtelijk broodje. Groene pesto maken is tevens erg makkelijk! Maar misschien leuk eerst een klein stukje geschiedenis te bekijken van dit product.

Wat is pesto?

Pesto is van origine Italiaans en is ontstaan in een gebied in Italië, Genova (vandaar ook: pesto alla Genovese). Het woord is afgeleid van het Italiaanse woord voor pletten: pestare. De reden hierachter is, dat het werd gemaakt door middel van het verpletten van enkele ingrediënten met behulp van een vijzel en stamper. Hierdoor komen de verschillende smaken goed bijeen en zodoende creëer je een kruidenpasta die veel smaak toevoegt aan een gerecht.

De ingrediënten bestaan o.a. uit verse basilicum, knoflook, pijnboompitten en Parmezaanse kaas.  Ook wordt olijfolie en zout en peper naar smaak toegevoegd. Zowel knoflook als olijfolie hebben al bewezen producten te zijn die op vele vlakken bij kunnen dragen aan de algemene gezondheid.

Groene pesto maken: hoe doe ik dat?

Er zijn vele recepten te vinden waarbij de hoeveelheden telkens iets uiteenlopen. Het is en blijft natuurlijk ook een kwestie van smaak; de één houdt van een stevige bite door het toevoegen van extra knoflook, de ander houdt het liever mild en gebruikt bijvoorbeeld wat meer basilicum. Het volgende recept kun je echter hanteren als een prima basis!

Ingrediënten:

een bosje verse basilicum (ongeveer 100g)
1 teentje knoflook
40 g pijnboompitten
50 g geraspte Parmezaanse kaas
zwarte peper
zeezout
extra vergine olijfolie

Rooster de pijnboompitjes kort in een koekenpannetje. Let wel goed op, ze verbranden snel! Daarna kun je er voor kiezen alles te pureren met een staafmixer, meng dan wel pas op het laatst de olie er doorheen in een klein straaltje, tot je de gewenste dikte hebt bereikt. Ook kun je ervoor kiezen het op de ouderwetse manier te doen en de ingrediënten één voor één fijn te maken in een vijzel. Het beste is de Parmezaanse kaas dan eerst te raspen en het knoflookteentje fijn te snijden. Wederom de olie als laatste toevoegen en peper en zout naar smaak bijvoegen. Groene pesto maken is makkelijker dan men denkt!

Zoals eerder aangegeven kun je vervolgens je zelfgemaakte pesto gebruiken voor diverse doeleinden. Erg lekker is kip uit de oven met een pestomarinade. Bak daar wat aardappeltjes bij met verse rozemarijn, en je hebt een heerlijke maaltijd! Maar ook een vers broodje met oude kaas, wat rucola, tomaatjes en pesto is erg lekker. Eet smakelijk!