Er is soms niks fijner dan een heerlijk warm en zoet ontbijtje in de vroege morgen! Op één of andere manier heeft het iets decadents, alsof je iets doet dat eigenlijk niet mag. Zeker indien je aan het diëten bent lijkt dit een verre toekomstdroom… Maar met een beetje passen en meten is het echt mogelijk. Een lekkere ontbijttip in deze richting zijn wentelteefjes. Ken je ze nog? Wentelteefjes zijn trouwens eigenlijk een beetje uit armoede ontstaan; toentertijd werd oud brood alsnog gebruikt door het kort in een pan te bakken waardoor het niet meer zo oud leek. Tegenwoordig zijn er verscheidene manieren om een wat meer luxere variant te maken, die ook nog eens gezond is. Gezonde wentelteefjes, jazeker!

Hoe maak ik wentelteefjes?

De ingrediënten voor de klassieke variant zijn als volgt:

  • 1 ei
  • 100 ml melk
  • 1 theelepeltje kaneel
  • 1 eetlepel bruine suiker of rietsuiker
  • 30 gram boter
  • enkele sneetjes (oud) wit brood

Niet echt het toonbeeld van een gezond maaltje…. Dus laten we hier eens wat verandering in brengen!

  • 1 ei
  • 100 ml plantaardige melk, bijv. amandelmelk
  • 1 theelepeltje kaneel
  • 2 eetlepels biologische honing
  • 30 gram kokosolie om in te bakken
  • enkele sneetjes speltbrood
  • vers fruit, bijvoorbeeld blauwe bessen

Klop het eitje samen met de melk los in een kom. Voeg tevens de kaneel en de helft van de honing toe en blijf kloppen tot er een egaal mengsel ontstaat. Haal de sneetjes brood door het mengsel tot ze volledig doordrenkt zijn. Overigens kun je ervoor kiezen de korstjes van het brood te snijden, dit hoeft natuurlijk niet.

Verhit nu wat olijfolie in een hete koekenpan. Besprenkel de wentelteefjes nog met wat extra honing en leg ze in de pan. Bak de gezonde wentelteefjes ongeveer 3-4 minuten en keer halverwege om.

Serveer ze vervolgens met de blauwe bessen, die een fijne frisse noot aan het toch best zoete geheel geven. Hoewel gebakken, heb je op deze wijze toch behoorlijk gezonde wentelteefjes gemaakt! Ook kun je op verschillende manieren variëren met dit recept, bijvoorbeeld door het toevoegen van meer fruit, of door de honing te beperken. De keus is geheel aan jou!