Havermoutpap: de ideale start van je dag

gezond havermout ontbijt

Als je sporters of fitnessmodellen vraagt naar hun vaste ontbijtje, zul je vaak als antwoord ‘havermoutpap’ te horen krijgen. Havermoutpap kennen we al eeuwen als een gezond en voedzaam ontbijt maar de laatste jaren neemt de populariteit weer enorm toe. Je merkt het ook in de winkel: steeds meer voedselproducenten die inspelen op de gezondheidstrend, komen met producten op basis van havermout.
We richten ons hier echter op de oude, vertrouwde havermoutpap zoals je die zelf eenvoudig maakt op basis van havermoutvlokken en melk of water.

Wat maakt havermoutpap nu zo gezond?

Havermoutpap wordt niet voor niets vaak een superfood genoemd. Havermoutpap zit boordevol belangrijke voedingsstoffen en levert de nodige eiwitten en langzame koolhydraten.
Het is rijk aan vitamines B, waaronder foliumzuur, dat onder andere belangrijk is voor de aanmaak van cellen en een rol speelt bij de ontwikkeling van ons zenuwstelsel. Foliumzuur is bovendien een stof waar veel mensen te weinig van binnen krijgen. Havermoutpap bevat ook veel kalium, een stof die bij tal van processen in het lichaam is betrokken, variërend van de regulering van de bloedsuikerspiegel tot de hormoonhuishouding. Havermoutpap is ook een goede bron van calcium en magnesium, belangrijke voedingstoffen die zorgen voor gezonde botten en die de spierfunctie en het zenuwstelsel ondersteunen. Ook bevat havermoutpap fosfor, een stof die onder andere de werking van calcium ondersteunt. En dan hebben we met deze opsomming nog lang niet alle voedingsstoffen uit havermoutpap benoemd.

Havermoutpap bevat behalve deze voedingsstoffen ook veel vezels: bijna 8 gram vezels per 100 gram. Die vezels zorgen voor een verzadigd gevoel en zijn ontzettend belangrijk voor een goede spijsvertering.
Dat verzadigde gevoel, waar ook de eiwitten en langzame koolhydraten in de pap aan bijdragen, zijn natuurlijk erg welkom als je bezig bent met afvallen of wanneer je intensieve trainingen voor de boeg hebt.

Lekkere, gezonde variaties met havermoutpap

Dat havermoutpap dus een uitstekende basis voor een gezond ontbijt vormt, mag duidelijk zijn. Bovendien is havermout erg veelzijdig. Met havermoutpap kun je al veel variëren en ook met andere bereidingen kun je de havervlokken eenvoudig in je eetpatroon opnemen.

Wil je niet iedere dag dezelfde havermoutpap? Varieer dan eens met bijvoorbeeld amandelmelk, rijstmelk of sojamelk als basis. Ook met rozijnen of andere gedroogde vruchten, vers fruit zoals appel, perzik of banaan, noten en zaden of zelfs stukjes gekookte pompoen of zoete aardappel kun je je fantasie de vrije loop laten. Kruiden die erg lekker zijn in je havermoutpap zijn kaneel of een mix van speculaaskruiden. Die combineren bijvoorbeeld prima met verse appel en rozijnen. Met kokos, groene kardemom of saffraan maak je een bijzondere, exotische variatie.