Het bereiden van een hele vis schrikt veel mensen een beetje af. We gaan al snel voor de vertrouwde zalm- of kabeljauwfilet, of de makkelijke vissticks. Maar met een hele vis zet je toch echt wat moois op tafel, en het hoeft ook helemaal niet moeilijk te zijn!

Een bijzonder aantrekkelijke vis is de dorade. In ons land gaat het dan meestal om de dorade grise, een grijze vis met een wat ronde vorm.
De dorade zit vol met gezonde eiwitten en vetten, je kunt er makkelijk met twee mensen van eten en hij laat zich prachtig presenteren, Deze vis heeft een volle maar toch zachte smaak en is makkelijk te combineren. Dorade kun je op allerlei manieren bereiden: bakken, grillen, stoven. Maar een van onze favoriete bereidingswijzen is in de oven. Je zet daarmee een gerecht op tafel wat er prachtig uitziet, zonder dat je er al teveel werk aan hebt of met bergen afwas komt te zitten.

De volgende recepten voor dorade uit de oven zijn ook nog gezond en heel eenvoudig te maken.

Dorade uit de oven, basisrecept

Verwarm je oven voor op 180 graden. Was de vis en dep deze droog. Vervolgens snijd je deze diagonaal in en breng je naar smaak olie, zout en kruiden toe.
Leg de dorade vervolgens op een ingevette ovenschaal en gaar deze in 30 minuten in de oven.

Dorade uit de oven met venkel en citroen

Een lekkere Italiaanse variatie is de dorade met verse kruiden, venkel en citroen. Voor dit recept snij je de venkel eerst in heel fijne reepjes (tegen de nerf in). Bewaar wat van het groen voor de garnering.

Bak de venkel in een bakpan aan met boter op laag vuur tot deze zacht is en goudbruin kleurt. Dit kun je mooi doen in de tijd dat de oven voorverwarmt.

Wrijf de dorade zelf in met wat citroenrasp van de schil en verse knoflook. Snij de dorade over de breedte drie keer schuin in, en doe in iedere opening een partje citroen. Leg deze op de schaal en maak deze op met de gebakken venkel.
Volg verder het basisrecept van hierboven.

Dorade uit de oven op z’n Marokkaans

Dit recept voor dorade maak je natuurlijk bij voorkeur in een tajine, maar mocht je niet over dit traditionele kookgerei beschikken, kom je een heel eind met een gewone oven.

Leg in de ingevette ovenschaal een bodem van fijngesneden ui, knoflook en tomaat. Breng deze op smaak met zout en kruiden. Voor een authentieke Marokkaanse smaak is de komijn onontbeerlijk, en deze combineert goed met gedroogde gember, paprikapoeder, saffraan en een snufje kaneel. Plaats de schaal alvast in de oven terwijl die voorverwarmt.

Bak in een koekenpan even wat groente aan die wat langer nodig hebben: courgette, sperzieboontjes, paprika en aubergine bijvoorbeeld.

De dorade bereid je voor als in het basisrecept. Haal de schaal uit de oven, leg de dorade op het tomatenmengsel en maak de schaal verder op met de aangebakken groente, partjes citroen en olijven.

Een tip: gebruik ingemaakte olijven uit de Turkse of Marokkaanse winkel: deze zijn heel anders van smaak dan de olijven in de meeste supermarkten die naar Italiaans of Spaans voorbeeld ingemaakt zijn.