HomeKoolhydraatarme receptenKoolhydraatarm dinerHoe kun je suikers herkennen op het etiket?

Hoe kun je suikers herkennen op het etiket?

Vaak hoef je maar één blik op een etiket te werpen om te weten dat een product boordevol suiker zit. Maar soms is het wat ingewikkelder. Als er letterlijk ‘suiker’ op het etiket staat dan is de boodschap wel duidelijk. Maar helaas zijn voedselproducenten vaak minder helder als het gaat om de vermelding van dikmakende stofjes. In dit blog staat de vraag centraal: ‘Hoe kun je suikers herkennen op het etiket?

Verborgen dikmakers

Dat er in een koekje suiker zit is niet zo’n verrassing. Maar dat er zelfs aan ons dagelijks brood suiker is toegevoegd dat weet niet iedereen. Ontbijtgranen zoals muesli en cruesli zijn ook suikerbommetjes. Gelukkig eten wij koolhydraatarm 😛 Maar ook in low carb producten zoals worst, ham, salami en andere vleesproducten zijn vaak verborgen suikers toegevoegd. En wat denk je van producten zoals instantsoep, ketchup en anders sauzen en zelfs groenten uit blik. Soms zijn die suikers lastig te herkennen. Als vuistregel kun je aanhouden dat alles wat op -ose of -siroop eindigt uit suiker bestaat. In het volgende lijstje vindt je 20 veel voorkomende soorten suiker die je op het etiket van voedingsmiddelen terugvindt.

20 veelvoorkomende suikers op het etiket

 1. Dextrose
 2. Fructose
 3. Fructosesiroop
 4. Geconcentreerd appelsap
 5. Geconcentreerd vruchtensap
 6. Gerstemoutextract
 7. Glucose
 8. Glucosesiroop
 9. Honing
 10. Invertsuikerstroop
 11. Karamel
 12. Kandij
 13. Lactose
 14. Magere melkpoeder
 15. Maissiroop
 16. Maltose
 17. Melasse
 18. Sucrose
 19. Vruchtenconcentraat
 20. Vruchtensap uit concentraat

Wolf in schaapskleren

Zoals je ziet kan suiker in vele benamingen op een etiket staan. Voedselproducten doen dit niet voor niks. Als jij namelijk weet dat een product boordevol suiker zit laat je het misschien wel staan. Gelukkig ben je nu helemaal op de hoogte van de 20 meest voorkomende benamingen van suiker op het etiket. Zo maak je gemakkelijk een gezondere keus!

Niet alleen in je eten vind je verborgen suiker maar ook in je drinken. Hier lees je wat je kunt drinken zonder suikers te consumeren!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Meest Populair